Abortus

U današnje vreme smo sve češće svedoci polemika koje se tiču abortusa – da li je ispravno učiniti tako nešto, ili postoji alternativa koju bi ljudi mogli primeniti umesto ovoga? Šta god da je vaše mišljenje, činjenica je da u Srbiji postoji veliki broj abortusa na godišnjem nivou, neki zvanični podaci kažu da je taj broj oko 17 000, međutim broj je verovatno mnogo veći. Skoro pola neplaniranih trudnoća je neželjeno i zbog toga se vrši abortus. Međutim, događa se da žene koje žele da izvrše abortus donesu odluku isuviše kasno jer nisu dovoljno informisane o istom. U daljem tekstu, govorićemo o detaljima vezanim za ovaj postupak, kao i o mogućim uzrocima zbog kojih se žene i mlade devojke sve više opredeljuju za njega.

Šta je abortus?

Abortus predstavlja postupak namernog okončavanja trudnoće. On se vrši samo u medicinskim ustanovama od strane stručnjaka, jer je na taj način bezbednije po ženu. Statistika tvrdi da se 4 od 10 neplaniranih trudnoća završi abortusom. Kao što smo već rekli, ovaj postupak se izvršava sa namerom, međutim kada to nije tako, zove se spontani abortus ili pobačaj. Prekid trudnoće na ovaj način je dozvoljen do 10. nedelje, nakon toga mora postojati medicinski razlog koji će komisija razmotriti i spram toga doneti odluku da li je moguće obaviti abortus. Postoje dve vrste ovog postupka, može se obaviti pomoću tablete, kao i hirurškom intervencijom.

Abortus pilulom

Tabletu koja izaziva abortus možete uzeti samo uz nadzor lekara! Ovaj proces se vrši tako što žena dođe kod specijaliste koji joj da prvu tabletu, dok se za drugu čeka do 48 sati nakon primene prve. U pitanju su hormonske pilule koje se koriste samo ukoliko je trudnoća dospela najkasnije do 7. nedelje, ne posle toga. Žena ostaje u bolnici nakon uzimanja druge tablete, sve dok se abortus ne završi, što može da traje i nekoliko sati. Ovakav tip abortusa je mnogo jednostavniji i preporučuje se obzirom na to da ne može doći do komplikacija i oštećenja, kao što je slučaj sa hirurškom intervencijom. Stručnjaci napominju da je iz ovog razloga važno obaviti pregled čim posumnjate na trudnoću, kako bi se u slučaju vašeg zahteva na abortus, on obavio u što ranijem periodu trudnoće da ne bi došlo do komplikacija.

Abortus hirurškom intervencijom

Kao što smo već naveli, abortus je na jednostavan način pilulom moguće obaviti do 7. nedelje, nakon toga su stvari malo komplikovanije i zahtevaju upravo takav pristup. Između 7. i 10. nedelje, na vaš zahtev je moguće izvršiti abortus hirurškim putem, gde se kroz specifičnu cev koja biva ubačena kroz cerviks u matericu, izvlače fetus i tkivo. Za ovu operaciju se koristi anestezija. Nakon 10. nedelje, ukoliko lekari odluče da je neophodno izvšiti abortus (majčin život je u pitanju ili dete ima veliki defekt), on se vrši na drugačiji način, jer je beba veća i ne može proći kroz ovu cev.

Razlozi zbog kojih se žene odlučuju za abortus

Terapijski abortus se izvodi kada je život majke ugrožen trudnoćom. Takođe, razlog može biti i urođeni defekt ili težak genetski poremećaj koji dete iskazuje i koji nagoveštava da ono neće moći sa njim da živi dugo nakon rođenja. Ovo su takoreći medicinski opravdani abortusi.

Mnogi navode finansijske probleme kao glavni razlog za ovakvu odluku. Mnogo žena već ima decu kada se opredeli za abortus i nije u stanju da izdržava još jedno. Takođe, veliki broj abortusa se izvrši na mladim devojkama koje su u tinejdžerskom uzrastu ili adolescentskom. One često nisu spremne da postanu majke, naročito ako su još uvek zavisne od svojih roditelja i ne mogu samostalno da zarađuju. U takvim situacijama one biraju između školovanja ili posla i odgajanja deteta, pa često biraju prekid trudnoće.

Događa se da devojka ili žena, nije u vezi sa osobom sa kojom nosi dete, pa bira da abortira. Ovo je slučaj kada je u pitanju tzv. veza bez obaveza, koja lako može da dovede do trudnoće. Osoba je tada svesna da će samostalno podizati dete ukoliko nema podršku partnera, da će zbog toga morati da okonča karijeru ili školovanje, pa se opredeljuje za abortus. Ovde takođe možemo navesti finansijske probleme kao jedan od razloga, pored onog glavnog – neslaganje i nepovezanost sa partnerom.

Jedan od razloga za abortus može biti i nalaženje u nasilnoj vezi ili traumatsko iskustvo koje je dovelo do trudnoće – incest ili silovanje. U mnogim kulturama je abortus dozvoljen ukoliko je po ovoj osnovi.

Ukoliko ste saznali da ste trudni, nemojte se odmah (pre konsultacija) opredeliti za abortus. Možete pričati sa svojim ginekologom ili potražiti stručnjaka u savetovalištu za porodicu, koji će vam predočiti moguće izbore. Pričajte sa bliskim osobama i razmotrite ovu ideju. Odluka o abortusu nije beznačajna i treba joj pristupiti sa ozbiljnošću i zrelošću.

Rizik koji abortus nosi sa sobom

Abortus je bezbedniji ukoliko se obavi u toku ranog perioda trudnoće. Većinom slučajeva ne dođe do komplikacija i abortus prođe bez problema. Međutim, postoje određeni rizici, kao na primer onaj od infekcije materice. Takođe, moguće je da neki delovi fetusa ili tkiva, ostanu u materici. Poznato je da postoji rizik od oštećenja cerviksa (1 u 100 slučajeva), materice (naročito ako je trudnoća već odmakla), kao i od obilnog krvarenja. Ukoliko se abortus obavi na bezbedan način, ženina plodnost nije ugrožena. Međutim, trebalo bi da se oporavi od ovog procesa i da neko vreme ne stupa u seksualne odnose, naročito ne one nezaštićene koji mogu dovesti do jake infekcije.

Kada saznate da ste trudni, u principu imate tri opcije: da zadržite bebu, da se porodite i date bebu na usvajanje ili da izvršite abortus. Dobro razmislite o svim predlozima pre nego što se odlučite, jer je u pitanju vaš i život vaše bebe. U buduće, trebalo bi da koristite neki vid kontracepcije, u dogovoru sa vašim ginekologom. Pronađite metod koji vam najviše odgovara i na taj način se zaštitite od neželjene trudnoće. Bolje je da je sprečite, nego da se kasnije nosite sa posledicama i odlukom da je prekinete.