Adaptacija usvojenog deteta

Da li će se dete uspaničiti kada upozna naše prijatelje i širu porodicu? Hoće li mu okruženje odgovarati? Šta ako prvih dana ne uspemo da pronađemo zajednički jezik? Da li ćemo moći da se povežemo? Ova, kao i još brojna pitanja roditelji postavljaju neposredno pred dolazak usvojenog deteta u novi dom. Koliko god da su čitali ili razgovarali o tome, taj trenutak se najčešće čini zastrašujuće i potrebno je dosta truda da bi se taj osećaj prevazišao, kao i da bi adaptacija deteta prošla onako kako je i planirano. Nudimo vam nekoliko saveta koji mogu da pomognu da lakše podnesete ovaj period adaptacije, kao i da pripremite svoju porodicu i okolinu za dete koje pristiže.

Priprema prostora za dolazak deteta

Koliko god vi želeli da izmenite raspored u sobi, oslikate zid ili napunite sobu igračkama, najbolje bi bilo da okruženje za sada bude na jednostavnom nivou. Ovo naročito važi ako vam u kuću stiže mala beba, koja lako može da bude preopterećena dražima iz okoline. Raspitajte se i saznajte koju su kozmetiku koristili pre nego što je došla ovde, na primer. Čak i tako mala i jednostavna stvar poput vlažnih maramica i pelena, može da doprinese osećaju poznatog i umanji strah, uzbuđenost i stres koji mogu da se jave tokom prelaska u jedno novo i drugačije okruženje.

Osigurajte prostor. Izuzetno je važno, naročito ako vam u kuću dolazi dete koje puzi ili hoda, da obezbedite prostorije u kojima će boraviti i kojima može da ima pristup. Zalepite osigurače na ivice nameštaja, podignite kablove tako da budu na sigurnom, pronađite zaštitu za utičnicu, proverite da li se neki nameštaj klima i da li postoji opasnost od pada, razmestite kuhinju tako da električni uređaji poput mikrotalasne i tostera budu na višim policama, van domašaja deteta. Više i detaljnije o obezbeđivanju kuće za dolazak malog deteta pročitajte u članku “Kako da obezbedite kuću tako da vaše dete bude sigurno?”.

Namestite sobu u kojoj će dete boraviti. Kao što smo već naveli, ona ne treba da sadrži previše igračaka, boja, slika itd. Ostavite mesta za stvari koje dete donosi i obavezno ga pitajte (ako je dovoljno veliko) pre nego što odlučite da mu kupite sasvim novu odeću i odbacite onu staru. To važi za sve njegove stvari, ukažite poštovanje kada je u pitanju njegova prošlost i dozvolite mu da samostalno odluči da li će se odreći nekih stvari. Stavite sve što je detetu neophodno tako da mu bude na vidnom mestu u njegovoj sobi, posteljina, odeća, knjige i igračke.

Obilazak i upoznavanje

Po dolasku deteta, najbolje bi bilo da mu se predstavite zajedno sa ostalim ukućanima. Ukoliko vas brine to koliko je detetu prijatno da vas zove “mama” ili “tata”, što je slučaj sa starijom decom koja su svesna svoje prošlosti i sećaju se bioloških roditelja, predstavite se imenom i recite mu da vas tako može i zvati ili “tetka”, “teča”, u zavisnosti od toga šta vam više odgovara. Potrudite se da dete upoznate i sa kućnim ljubimcima i da ih povedete u obilazak kuće. Tokom ovoga, postarajte se da dete shvati gde stoje stvari koje su mu potrebne, na primer hrana, toalet papir, peškiri itd. Pokažite mu gde je njegova soba, vaša soba, kao i ostale prostorije u kojima će boraviti. Obavezno mu naglasite da može u svakom trenutku doći u vašu sobu i zatražiti pomoć oko nečega, ako mu je potrebna.

Iskoristite obilazak da ukažete detetu na određena pravila po kojima vaše domaćinstvo funkcioniše. Mnogi misle da prvi dani nisu namenjeni za ovakve razgovore, ali od velike je važnosti da to uradite upravo tada, kako bi se dete osetilo sigurno. Poznato je da se dete oseća bezbedno kada zna da se nešto odvija po pravilima koja su utvrđena. Kao što i sami vidite, iz tog razloga je ovo važan postupak naročito kod dece koja su preživela određene traume ili bila zlostavljana. Ovako ćete im umanjiti strah od ponavljanja tragičnih dešavanja i u vašem domu. Napišite nekoliko najosnovnijih smernica kojih sve se svi ukućani moraju držati i okačite ih na zid, vrata ili frižider. Uprostite ih tako da dete može da razume o čemu je reč i pročitajte još prvog dana. Uputite i druge ukućane u ovu ideju i naglasite im da se svi moraju držati pravila, a ne samo dete koje ste usvojili.

Ukoliko već imate decu, razgovajte sa njima pre nego što upoznaju dete koje dolazi. Uverite se da su spremna da dele igračke, sobu, a i roditelje sa novim bratom/sestrom. Znajte da će adaptacija zahtevati mnogo strpljenja i to naglasite i drugim ukućanima. Mogli bi da smisle kojim aktivnostima žele da se bave tokom prvih nekoliko nedelja, a koje će da doprinesu upoznavanju sa detetom i povezivanju sa njim.

Nije loša ideja da pripremite poklon koji ćete uručiti detetu kada završite obilazak. Na taj način ćete umanjiti stres koji oseća zbog situacije u kojoj se nalazi, gde mu je sve novo i nepoznato. Potrudite se da to bude nešto što će mu se dopasti i biti mu korisno. Na primer, možete napuniti kutiju poslasticama, igračkama, lampama, knjigama i bojicama. Ukoliko znate kog je dete uzrasta, iskoristite to tokom biranja poklona.

Funkcionisanje porodice i rasporedi

Stručnjaci navode da je u periodu adaptacije važno da dete ima utvrđene rutine. Uvedite pravila i rasporede kada su u pitanju spavanje, ishrana, igranje i sportske aktivnosti, škola, buđenje, spremanje sobe itd. Ukoliko dete već ima rutinu koje se drži, nemojte je naglo menjati samo zato što u vašoj kući ne funkcionišete na taj način. Postepeno je menjajte i dozvolite detetu da se prilagodi na nova pravila. Ako ovo nije slučaj, potrudite se da se držite rasporeda i na taj način doprinesite osećaju sigurnosti kod deteta. Takođe, utvrđivanjem pravila i praćenjem određene rutine, dete stiče poverenje u okolinu u kojoj se nalazi. Počnite sa malim stvarima poput redosleda radnji tokom ustajanja, na primer: buđenje – nameštanje kreveta – oblačenje – doručak – polazak u školu.

Period prilagođavanja deteta ima veliki značaj za pravilno funkcionisanje porodice u koju se uključuje. Kako bi se on odvijao u što boljem redu, trebalo bi da se što više fokusirate na provođenje slobodnog vremena sa detetom. Vaš socijalni život će morati da sačeka i trebalo bi to naglasiti vašim prijateljima. Nije preporučljivo da primate posete i upoznajete dete sa mnogo novih lica, kada se još uvek nije naviklo ni na vas. Obezbedite mu prostor i vreme koje mu je potrebno da se opusti i nemojte dozvoliti drugima da to ometaju, koliko god dobronamerni oni bili.

Strpljenje, rad i požrtvovanost

Mnogo roditelja koji usvajaju dete se osećaju kao spasioci i očekuju (makar i podsvesno) da im to dete bude zahvalno. To ne mora biti slučaj, upamtite, ono je možda bilo zlostavljano i živelo u lošim uslovima. Šta ako ne zna za drugačije ponašanje od onog što je u takvim okolnostima naučilo? Možda će iskazivati samo bes, strah, tugu ili strepnju, a vaš zadatak je da budete spremni na to. Objekat takvih emocija će biti svi koji se nađu u okruženju i trebalo bi da uložite mnogo rada i strpljenja kako biste pretvorili ovo ponašanje u prolaznu fazu.

Očekuje vas mnogo toga, možda prve nedelje budu izuzetno teške, pune svađa, neprimerenog ponašanja i frustracija. Budite uvereni da sve to predstavlja roditeljstvo i da niste sami u tome. Obratite se psihologu ili pedagogu ukoliko vam je potreban savet vezan za ponašanje vašeg deteta ili ako je i vama potrebna pomoć da se malo opustite u ovom periodu. Činite tešku i zahtevnu stvar i sasvim je normalno da nekad imate osećaj da posustajete, ali budite otvoreni za pomoć i razgovarajte sa vašom porodicom kako biste prevazišli situacije koje vas zadese.