Aplikacija za praćenje ovulacije i ciklusa

U današnje vreme postoji mnogo aplikacija vezanih za praćenje ciklusa, odnosno plodnih dana. Bilo da želite da ostanete trudni, pokušavate to da izbegnete ili vam je potrebna pretpostavka o tome kada će biti vaša sledeća menstruacija, ove aplikacije mogu biti od velike koristi.

Najpre, moramo napomenuti moguće greške aplikacija. Postoje mnoge varijante i nisu sve toliko pouzdane da biste mogli lako da se oslonite na njih. Imajte na umu da neke aplikacije koriste samo prosek koje su dobile na osnovu unetih podataka, koji ne mora biti važeći u vašem slučaju. Takođe, svaka žena je individualna po ovom pitanju i ne mora se predviđanje ovulacije koje vam aplikacija pokaže, odnositi i na vas. Postoje razni faktori, poput hormonskog disbalansa, neredovne menstruacije kao i razni poremećaji, koji mogu uticati na vaš ciklus i tako učiniti da aplikacije ne daju tačne podatke. One nisu ni u kom slučaju vaš lekar. Trebalo bi redovno da posećujete ginekologa i da njegov savet tretirate kao verodostojan.

Šta je ovulacija?

Ovulacija predstavlja izbacivanje jajne ćelije u jajovod, tako da je moguće oplođenje. Ona se dešava otprilike sredinom menstrualnog ciklusa i traje jedan dan. Međutim, to ne znači da je žena plodna samo taj dan, plodni dani traju i do 10ak dana, dakle par dana pre i par dana posle ovulacije, jer spermatozoidi mogu da opstanu par dana i dođu do jajne ćelije na dan ovulacije. Kada je ona oslobođena, može neko vreme da se zadrži u jajovodu i bude oplođena. Ovulacija se dešava otprilike dve nedelje pre početka krvarenja, ali ona varira s’ obzirom na to da su sve žene različite i ne moraju imati isti ciklus. Čitav ovaj proces se zasniva na hormonima koji diktiraju oslobađanje jajne ćelije i određuju menstrualni ciklus kod žene.

Kako funkcionišu aplikacije za praćenje ovulacije i ciklusa i koje su mere opreza kojih treba da se pridržavate?

Kao što smo već i napomenuli, postoji nekoliko aplikacija koje funkcionišu na različite načine. Počnimo sa onom koja se čini najpouzdanije. Reč je o aplikaciji koja prati plodne dane i izračunava ih na osnovu temperature tela. Ovo je već poznat način koji su koristile žene i pre postojanja pametnih telefona. Dakle, ovde je potrebno svako jutro meriti temperaturu i to digitalnim toplomerom koji to može učiniti što preciznije. Nakon merenja, unose se vrednosti u aplikaciju koja ih koristi kako bi odredila plodne dane kod žene. Ovaj način se zasniva na činjenici da hormoni utiču na toplotu tela, tako da kada je temperatura blago povišena, moguće je da je žena u plodnim danima. Ovo nije jedina odrednica kojom se aplikacija koristi, naime, žena može uneti i rezultate nakon urađenog testa ovulacije. Test trake je moguće kupiti u apoteci ili drogeriji, a daje rezultate koji govore da li je žena u ovulaciji ili ne, odnosno da li su u toku plodni dani ili nisu. Kada ga uradite i unesete podatke, aplikacije će i ovaj faktor uzeti u obzir kada bude određivala vaš ciklus.

Većina aplikacija se bavi praćenjem ciklusa samo na osnovu proseka unetih podataka i brojem dana koji je navodno univerzalan za sve žene. Naime, vi unesete koliko vam je trajao prethodni ciklus ili koliko uobičajno traje, kao i koliko vam traje krvarenje. Zatim, aplikacija sama napravi kalendar koji sadrži oznake vezane za menstruaciju i to na osnovu unetih podataka (izračuna prognozu unapred). Ovo može biti nesigurna metoda ukoliko imate neredovan ciklus ili ukoliko postoji određeni hormonski disbalans.

U brojnim aplikacijama možete uneti više informacija koje možda i nisu relevantne za određivanje plodnih dana, na primer kog dana ste imali odnos, ili da li je bio zaštićen ili nezaštićen. Ovo olakšava praćenje trudnoće. Takođe, moguće je uneti i druge informacije poput raspoloženja, različitih osećaja u delovima tela – glavobolja, napetost u mišićima, oštar/tup bol, nervoza, kao i da li ste primetili drugačiji sekret ili krvarenje koje nije povezano sa menstrualnim. Ovo može biti vrlo korisno, naročito pri posetama lekaru, kada možete da se podsetite i navedete sve simptome iz proteklih nekoliko meseci, naročito ako postoji mogućnost da su povezani sa nekom bolešću ili trudnoćom.

Određene aplikacije koriste i podatke poput spavanja i ishrane koje mogu dati još precizniji uvid u vaš ciklus. Uvek birajte one koje zahtevaju što više relevantnih podataka, ali se čuvajte zloupotrebe tih informacija. Posavetujte se i edukujte o načinu na koji određene aplikacije mogu da iskoriste vaše podatke i uvek pročitajte uslove korišćenja pre nego što se odlučite da je upotrebite.

Moguće je negde i ostvariti prepisku sa ginekologom, kao i pristupiti forumu ili ćaskanju sa drugim korisnicima. Tada možete podeliti iskustvo sa drugima ili zatražiti savet od stručnjaka. Međutim, ne bi trebalo da se strogo oslanjate na tuđe reči i iskustva, jer je svačije individualno i ne mora se odnositi i na vas. Uvek pre potražite savet vašeg ginekologa i proverite simptome kod njega, a ne na sajtu ili aplikaciji.

Budite oprezni, to što vam aplikacija garantuje da određenog dana ne možete da zatrudnite i da možete da imate nezaštićene odnose, nije uverenje da ste zaštićeni od polno prenosivih bolesti. Ako ste se odlučili za korišćenje aplikacije kako biste izbegli trudnoću (ili kako biste odredili kojim danima možete da zatrudnite), to je sasvim u redu i može vam biti od velike koristi, ali upamtite da vas jedino lokalna kontracepcija (prezervativ) može zaštititi od side, hlamidije, herpesa, trihomonijaze itd.

Mišljenja su često podeljena, ali statistika pokazuje da ove aplikacije zaista mogu biti od velike pomoći. Na vama je izbor i odluka o tome da li ćete ih koristiti ili ne, ali obratite pažnju na mere opreza koje smo vam naveli kako biste se zaštitili od zloupotrebe podataka, polnih bolesti kao i od neželjenih efekata. Aplikacija može biti vrlo korisna i mnoge žene tvrde kako su uspešno zatrudnele nakon dugog perioda pokušavanja, kao i da su izbegle neželjenu trudnoću uz pomoć praćenja plodnih dana. Takođe, predviđanje krvarenja može da vam posluži u planiranju putovanja ili određenih dešavanja, jer uz pomoć menstrualnog kalendara možete pretpostaviti kada će se to dogoditi.