Aplikacija za prepoznavanje plača kod bebe

Bilo da je u pitanju prvo dete ili ne, skoro svi roditelji se ponekada susretnu sa problemom tumačenja plača kod bebe. Koliko bi samo značilo da mogu na neki način da direktno kažu šta žele. Rešavanjem ovog problema bavi se aplikacija koja navodno prepoznaje plač kod bebe i informiše šta je uzrok tome – da li je gladna, umorna, ima gasove ili bolove u stomaku. Danas postoji nekoliko varijanti ove aplikacije koje možete preuzeti na vaš Android ili iOS uređaj.

Šta predstavlja ovakva aplikacija i kako funkcioniše?

Izvorna ideja za aplikaciju potiče iz Tajvana, gde je na univerzitetu vršeno istraživanje vezano za različite oblike plača kod beba. Testirano je oko 100 novorođenčadi i prikupljeno je oko 200 000 uzoraka plača. Naučnici kažu da je verodostojnost odgovora aplikacije čak preko 90% kada su u pitanju bebe stare do 2 nedelje. Smatra se da ovaj procenat opada kako beba raste, jer plač postaje sve individualniji, tako da se ne preporučuje deci od 6 meseci i starijoj. Ova aplikacija dostupna je isključivo za kinesko tržište i radi se na tome da se naprave prevodi i da se izdaju verzije i za strana tržišta.

Potrebno je da pre skidanja bilo koje od aplikacija proverite uslove korišćenja i preduzmete mere predostrožnosti. Kao što smo napomenuli, sada postoji više aplikacija na ovu temu i treba da budete obazrivi pri odlučivanju koju ćete koristiti.

U suštini, sve funkcionišu na sličan način: trebalo bi da dozvolite korišćenje mikrofona aplikaciji kako bi mogla da snimi zvuk plača bebe. Nakon toga, prikazaće vam koliko dugo treba da snima uzorak, dužina varira između 10 i 15 sekundi. Odmah zatim izbacuje odgovor šta je uzrok plača ili procentualno mogućnosti (npr. 78% glad, 9% umor i slično).

Uz dobijene mogućnosti toga šta je uzrokovalo plač, neke aplikacije vam nude i načine kako da ubuduće prepoznate ovu pojavu. Na primer, smatra se da kada je beba gladna, postavlja jezik na vrh nepca, oblizuje usne, okreće glavu i izgleda kao da traži pogledom majčine grudi. Zbog specifičnih pokreta jezikom, poznato je da plač počinje sa zvukom koji podseća na izgovaranje slova “N”. Ovo su neke karakteristike stanja koje je izazvalo neprijatnost detetu, a koje mogu da vam pomognu kod otklanjanja nedoumice. Negde vam se prikažu i saveti kako da pomognete bebi u datom slučaju. Ovo je naročito korisno kod stomačnih tegoba, gasova i nadutosti, kada možete primeniti neke vežbe.

Proizvođači naglašavaju da su ove aplikacije edukativne prirode i da ne treba da ih stalno koristite. Služe da vas nauče da i sami prepoznate šta nije u redu sa detetom. Napominje se da ne mogu imati 100% garantovanu tačnost odgovora jer je uvek prisutan faktor individualnosti – možda vaše dete ne plače isto kao i drugo, čiji je plač uzet kao uzorak.

Druge slične aplikacije i uređaji

Sigurno ste čuli za bejbi-monitore koji služe za nadgledanje dece dok spavaju. Oni predstavljaju kamere ili mikrofone koji su smešteni kraj deteta, a prijemnik se nalazi kod roditelja u sobi. Na taj način, kada se dete probudi i počne da plače, oni mogu da odreaguju odmah.

Danas postoje aplikacije koje mogu imati ovakvu funkciju. One koriste kameru i mikrofon telefona za nadgledanje deteta i podatke šalju na drugi uređaj (telefon, tablet itd.), koji je kod roditelja. Neke čak imaju mogućnost da vas povežu sa bebom, u smislu da naprave video ili audio poziv. Na taj način možete da umirite bebu svojim glasom, a da ne napustite krevet. Na određenim aplikacijama možete da podesite senzibilitet tako da odgovara reakciji vaše bebe (neke plaču glasno, dok neke ne prave buku kada se probude).

Zapamtite, ove aplikacije ne mogu da vam kažu da li je vaše dete bolesno i morate se konsultovati sa lekarom ako beba učestalo plače, da biste isključili neke mogućnosti. Obratite pažnju na dozvole koje aplikacija traži kao i na funkcionisanje iste – može da se desi da odobri i drugim uređajima u blizini da nadgledaju vaše dete. Brinite o svojoj privatnosti kao i o bezbednosti vašeg deteta.