Bezbednost dece u vodi

Bez obzira na to da li je leto ili sezona kupanja uopšte, uvek je aktuelna tema bezbednost dece u vodi, bilo da je u pitanju bazen, jezero, more, reka ili nešto peto. Verovali ili ne, ali dešavalo se da dete ima nezgodu i u kadi ili posudi sa vodom, koja se kobno završila. Oko 1000 dece godišnje umre od posledica davljenja u vodi. Ovakav način smrti smatra se drugim najčešćim, kada je u pitanju slučajna smrt dece.

Kako da vaše dete bude sigurno u vodi?

Jako je važno znati da sposobnost dobrog plivanja, ne obezbeđuje vaše dete. To što ste ga naučili da pliva, ne znači da nije u opasnosti kada je samo u vodi, bez nadzora. Ipak, dobro je razmisliti o časovima plivanja nakon 4. godine, moguće je i ranije, ali naravno uz konsultaciju sa lekarom koji će vas savetovati o uzrastu koji je idealan za početak treninga. Obavezno kupite sigurnosnu opremu za dete poput prsluka na naduvavanje. Popularni mišići možda pomažu kod učenja da se pliva, ali nisu efikasni kad je sprečavanje davljenja u pitanju. Prsluci mogu da obezbede detetovu glavu, tako što će je držati izvan vode. Odaberite opremu adekvatnu za vaše dete, obratite pažnju na preporučeni uzrast koji je označen na kutiji. Prsluk koji uzimate bi trebalo da ima dovoljno kaiševa koji će ga pričvrstiti za dete. Ova oprema mora biti kvalitetna, jer joj je zadatak izuzetno važan – obezbeđivanje deteta da ne bi došlo do onog najgoreg.

Kada slušate iskustva drugih roditelja, često čujete da se sve desilo vrlo brzo, ili da su se okrenuli samo na par sekundi. Upravo tih par trenutaka mogu biti krucijalni po sigurnost deteta. Ne očekujte od čuvara ili spasioca da izigravaju vašu dadilju – njihov posao je da reaguju u slučaju opasnosti, ne i da fiksiraju pogled na vaše dete dok vi niste tu. Ne ostavljajte dete samo u vodi ni pod kojim uslovom. Beba ili malo dete, mogu da se udave u svega 2,5 centimetara dubine. Ovo bi značilo da je neophodno obratiti pažnju kada se dete kupa u kadi, provodi vreme u kupatilu, igra se napolju u barici posle kiše, mota se oko kanti sa vodom… Mala deca nisu u stanju da prskaju ili viču u pomoć kada počnu da se dave i sve se ovo može odigrati i sasvim subtilno. Ako ste uočili da je dete nestalo, prvo proverite vodu jer je tu svaki sekund bitan. Zapamtite: ne postoji razlog zbog kog biste smeli da ostavite decu u vodi, bez vašeg nadzora. Ako već morate da izađete iz vode ili odete sa obale, povedite i njih.

Nemojte dozvoliti da dušeci za vodu ili igračke na naduvavanje zamene adekvatnu opremu za plivanje u vodi. Oni mogu biti izuzetno opasni – dete može na dušeku otići i dalje nego što mu je dozvoljeno i upasti u dublju vodu, igračke mu ne mogu pomoći ako ih ne može dohvatiti. Može ih poneti u vodu iz razonode, ali mora imati prsluk koji će ga zaista čuvati.

Spa centri, saune kao i đakuzi, nisu dobri po dete. Ovde takođe mogu lako da se povrede ako ih ostavite same, a i topla voda ne prija maloj deci i može da dovede do opekotina ili oštećenja kože. Ukoliko već možete da birate, odaberite da ne vodite dete sa sobom.

Uspostavite određena pravila koja se ne smeju prekršiti. Ako idete na mesto gde je zatvoren/otvoren bazen, more, potok, reka, i slično, objasnite detetu šta očekujete od njega i koje su mu obaveze. Vožnja u čamcu bez prsluka je sasvim nesigurna, svi, pa i odrasli ljudi, moraju nositi prsluke za slučaj prevrtanja čamca. Recite im da približavanje ivici čamca/broda ne dolazi u obzir. Skakanje u vodu po igračku takođe ne sme biti slučaj, jer može izazvati povrede ili davljenje.

Ako imate bazen kod kuće, ova pravila se od početka moraju uspostaviti. Morate napraviti neku ogradu oko bazena kako biste poboljšali bezbednost. Dete ne sme bez vaše dozvole ići u vodu i to mu jasno stavite do znanja. Nema trčanja oko vode kao ni guranja drugih u bazen. Zabranite ulaženje u bazen kada je prekriven. Poznati su slučajevi davljenja kada dete nije moglo da se izvuče iz bazena jer je zapalo ispod pokrivača. Kada koristite bazen otkrijte ga, čim završite, prekrijte ga i objasnite detetu da nema više ulaženja u vodu.

Topla voda može biti vrlo štetna po dete. Ne dozvoljavajte malom detetu da samostalno provodi vreme u kupatilu ili blizu česme koja može da pusti vruću vodu. Deca mlađa od 5 godina imaju mnogo tanju kožu od odraslih i starije dece i lako je mogu povrediti. Dovoljno je samo nekoliko sekundi pod vodom koja ima temperaturu oko 60 stepeni, kako bi se nanele opekotine koje mogu biti čak i trećeg stepena. Uzmite ovo za ozbiljno – kupanje, pranje ruku itd. mora biti pod nadzorom, kada su mala deca u pitanju.

Bebe koje još uvek nisu u stanju da samostalno sede ili kontrolišu pokrete vrata, ne mogu nositi prsluke na naduvavanje. One moraju biti u naručju odrasle osobe ako su u vodi. Mala deca bi uvek trebalo da su na dohvat ruke u vodi. Ne bi trebalo dozvoljavati detetu da pliva na leđima ako voda ima talase, jer može lako da ga preklopi. Takođe, male bebe ne bi trebalo da borave u vodi čija je temperatura ispod 30 stepeni. Mogu lako da dožive hipotermiju – pad temperature ispod normale, što nekad može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako primetite da je detetu hladno, da menja boju usana ili prstiju u tamniju, izvedite ga iz vode i utoplite u peškiru.

Naučite da date prvu pomoć kada dođe do davljenja. Možete otići na časove koji će vas naučiti kako da se ponašate kad izvučete dete iz vode, kako da sprečite veće povrede kičme ili vrata, ili kako se vrši oživljavanje. Sve ovo bi trebalo da znaju stručna lica koja rade kao spasioci, ali može da se desi da oni nisu prisutni kada idete na odmor kraj jezera ili slično.

Svedite ometanja okoline na minimum kada pazite na decu koja su u vodi. Nemojte koristiti laptop, telefon ili čitati novine i knjige. Ponekad je dovoljno da vam samo jedan telefonski poziv na kratko skrene pažnju, kako bi to došlo do nesreće. Ako vas neko zove i morate da se javite, potrudite se da ne skrećete pogled sa dece.

Odrasle osobe, kao i tinejdžeri, ne smeju piti alkohol ako provode vreme blizu vode. Ovo je izuzetno opasno. Većina nesreća na brodovima ili čamcima kod mladih osoba se dogodila pod dejstvom alkohola. Ako imate tinejdžere ili decu u uzrastu koji je upitne naklonosti prema alkoholu, postavite ovo pravilo – nema kombinacije alkohola i vode. Ako čuvate decu, ne smete dozvoliti da svoje reflekse i mogućnost donošenja dobrih odluka umanjite unosom alkoholnih pića. U slučaju da niko drugi sem vas ne može da pazi na decu u vodi, nemojte piti. Bezbednost dece je imperativ.

Boravak na planini pored reke, na jezeru, moru, bazenu ili kraj potoka, mogu biti savršeni za porodični odmor i opuštanje. Bilo da je u pitanju letovanje, zimovanje, obično putovanje ili ekskurzija, postavite pravila kojih će se držati i odrasli i deca po pitanju vode i osigurajte se da do nezgoda ne dođe. Imajte na umu potrebno je svega nekoliko sekundi, momenat nepažnje, da situacija izbegne kontroli i sve ode u nepovrat.