Biti roditelj nakon razvoda

Roditelji brinu o uticaju razvoda na njihovo dete još od trenutka same zamisli ovog poduhvata. Kasnije, kada do njega i dođe, potrebno je odlučiti koji od roditelja će dobiti starateljstvo, a potom i kako će viđanja da teku. Nijedan segment ovoga nije lak za roditelje, a često ni za decu, pa se oni pitaju da li je uopšte izvodljivo biti roditelj nakon razvoda.

Shvatite kako dete vidi situaciju

Bilo da je razlog zbog kog je došlo do razvoda zasićenje, preljuba, alkohol, droga, finansijski problemi ili nešto drugo na roditeljima se može videti trag, emocije koje potiskuju pred detetom. Ponekada je teško uopšte skoncentrisati se na neku radnju, jer osoba isuviše misli na ono što je rasturilo brak. Dete ovo itekako primeti. Ono shvata da nešto nije u redu, da stvari nisu kao i pre, ali ne vidi razlog tome. Deca, pogotovo mala, su orijentisana prema sebi, odnosno, smatraju da se sve vrti oko njih i da izvan njihove sfere nema dešavanja. Dakle, sve što se dogodi – povezano je sa njima. Ovo može da napravi problem kada je u pitanju razvod, jer dete misli da je zbog njega došlo do toga i da samim tim ono to možda može i ispraviti. Da do ovoga ne bi došlo, roditelji moraju najpre razgovarati sa detetom i razjasniti mu o čemu je reč (za više informacija o ovoj temi pogledajte članak: “Razgovor o razvodu sa detetom od 5 godina”).

Deci je potrebna određena sigurnost, tako da bi bilo dobro da mu je omogućite i u trenucima nakon razvoda. Uvedite svakodnevne rutine na koje će dete moći da se osloni. One će ga učiniti stabilnijim i možete da izbegnete negativne emocije koje mogu nastupiti kod deteta. Ukoliko smatrate da mu je ipak potrebna pomoć stručnjaka, kontaktirajte psihologa koji mu može pomoći da prevaziđe ovaj period.

Novi odnos između roditelja

Pošto je došlo do razvoda, ona stara veza više ne postoji. Ovo je možda dobar trenutak da se započne nova, ona koja će postojati isključivo zbog deteta. Ne možemo reći da će ona biti prijateljska, jer neki nisu još uvek na to spremni. Međutim, ono što je bitno da se naglasi jeste da taj odnos nema veze sa roditeljima i nema efekat na njih, on je povezan sa detetom i njegovim boljim odrastanjem. Možda se ovo za početak čini isuviše teško, ali potrudite se da shvatite kako će se to odraziti na vaše dete. Staviti potrebe svog deteta ispred sopstvenih je zreo potez koji je poželjno napraviti.

Potpuno je razumljivo ako i dalje postoje one jake emocije poput besa, tuge i ogorčenosti, koje su usmerene ka partneru. Tako velika promena ih je izazvala i nije baš lako prevaziđi ih. Međutim, moglo bi naglasiti da emocije ne možemo uvek da kontrolišemo, ali reakcije i ponašanje možemo. Potrudite se da barem dok je dete sa vama, da ne iskazujete ova osećanja prema drugom roditelju/partneru. Razlog vašeg razvoda ne bi trebalo da se tiče deteta, a samim tim ni emocije koje su nastale ne bi trebalo da ga zahvate. Naglasite sebi: viđanja i zajedničko vreme postoje zbog deteta, ne zbog vas i vašeg partnera.

Ključ je u komunikaciji

Od samog trenutka kada treba da se dogovorite oko toga kada dete dolazi kod jednog roditelja, a kada je kod drugog, vi morate komunicirati na pravi način. Ako vam je lakše, pretvorite to u razgovore koji zvuče stručno, strogo poslovno i tako ugovarajte termine. Slušajte šta drugi roditelj ima da kaže, predlažite neke ideje i nagovestite mu svoj raspored. Ako je potrebno da dete ide kod lekara, da se vozi u školu ili da se ide na roditeljski, radite to zajedno ili odredite kada će koji roditelj učestvovati, bitno je da ste oboje uključeni. Dete mora da vidi da postoji slaganje i da ima podršku oba roditelja. Verovatno će mu trebati vremena da shvati zašto više niste bliski i da nema onog starog odnosa među vama, ali bitno je da mu obezbedite pažnju i ljubav oba roditelja.

Ono šta ne treba da radite jeste da pričate loše o partneru pred vašim detetom. Ono ne mora da čuje bilo šta loše o njemu jer je uprkos tome, to i dalje njegov roditelj koga voli. Ne spominjite krivicu kao ni čija je zasluga što je situacija takva, odnosno što ste razvedeni. Suzdržite se od svađa kada treba da provodite vreme zajedno i nemojte izbegavati pravljenje kompromisa. Vrlo je loše kažnjavati drugog roditelja tako što mu zabranite da vidi dete. Ono nije vaše oružije i nema nikakve veze sa razvodom, tako da bi bilo dobro držati ga izvan sukoba. Isto to važi i za prenošenje poruka partneru, na primer, ako vam se nije dopalo to što je prošli put dozvolio detetu da igra igrice uveče, recite mu to vi lično. Nije uredu da dete uči partnera šta znači biti dobar roditelj po vašem mišljenju.

Ne treba da vam bude teško da partneru uputite izvinjenje ili da mu ukažete poštovanje. Naravno, vaša veza je gotova i nema više ljubavi, ali to ne znači da ne treba da bude poštovanja, opet, zarad deteta. Poštujte odluke i raspored drugog roditelja, jer ćete na taj način pokazati primer detetu. Ako ono primeti da vi vređate ili omalovažavate vašeg partnera, on može izgubiti autoritet kod deteta. Takođe, reč “izvini” vam neće umanjiti vaš ponos. To ne mora da se odnosi samo na stvari iz sadašnjosti, možete da se izvinete i za dešavanja iz prošlosti koja smatrate značajnim. To što sada imate je novi odnos i trebalo bi da rešite neke razmirice.

Šta ako dođe do novog braka kod jednog od roditelja?

Ovo može da predstavlja značajno otežavajuću okolnost, ali uopšte ne mora biti tako. Istina je, neko koga ne poznajete će sada da bude sa vašom decom, ili u drugom slučaju, vi započinjete novu vezu i treba da uverite dete da je i dalje voljeno i da i dalje ima svoju porodicu. Ukoliko vaš partner formira novi odnos, razgovarajte sa njim. Ukoliko to dostigne neku ozbiljnost i bude neizbežno da i dete upozna tu osobu, nemojte se protiviti. Upamtite, vaš bivši muž/žena su takođe roditelji tog deteta i znaju šta je dobro po njega koliko i vi. Možete i sami u jednom trenutku inicirati upoznavanje, kako biste se bolje informisali o toj osobi.

Upamtite, treba da ste tu za dete i da mu pružite svu moguću ljubav i pažnju. Ovo ne znači da je neophodno da mu kupujete sve što poželi kako biste nadoknadili pažnju ili vašu prisutnost. Vreme koje dete provede sa roditeljima je neprocenjivo, a vrlo je lako organizovati ga. Sarađujte sa bivšim partnerom i uvedite raspored posećivanja koji će odgovarati svima. Znajte da je moguće napraviti pozitivne trenutke za dete koji nemaju veze sa stanjem koje vlada kod roditelja.