Bolesti u trudnoći

Žena tokom trudnoće prolazi kroz brojne promene. Događa se da zbog toga oseća nelagodnost, mučninu ili nervozu. Normalna je pojava i da imuni sistem oslabi u ovom periodu, što može učiniti ženu ranjivom i sklonom infekcijama. Većina oboljenja ne može da utiče na dete, ali neka mogu da ostave ozbiljne posledice i treba ih se čuvati.

Infekcije urinarnog trakta tokom trudnoće

Ove infekcije nastaju usled kontakta bakterije sa bilo kojim delom urinarnog trakta (od bubrega pa sve do kraja mokraćne cevi). Bakterija najčešće iz kože, anusa ili vagine kod žena, dospeva do određenog dela urinarnog trakta i stvara infekciju. Nije dokazano da trudnice češće imaju ove probleme, sem u određenim slučajevima o kojima će biti reči.

Simptomi infekcije urinarnog trakta najčešće su: peckanje tokom mokrenja, temperatura, bol u predelu bubrega, bol u donjem delu stomaka, mučnina i povraćanje, mokraća drugačijeg izgleda nego obično (može imati i tragove krvi).

Ove infekcije mogu izazvati ozbiljne komplikacije, naročito ako je reč o upali bubrega. Može da dođe do preranog porođaja ili nerazvijenosti bebe. Naravno, može biti u pitanju i mnogo jednostavnija upala mokraćnog kanala ili bešike koja se može izlečiti terapijom antibioticima, ali obavezno se prvo konsultujte sa lekarom i nemojte kupovati lekove bez prethodnog savetovanja, pogotovo ako ste trudni.

Kada je reč o tome da li trudnoća povećava šanse za upale ovog tipa, poznato je da određeni hormoni koji deluju u tom periodu mogu da izazovu sporije proticanje urina od uobičajnog, kao i nastanak refluksa (vraćanje mokraće u suprotnom smeru, ka bubrezima). Zadržavanje mokraće u urinarnom sistemu duže nego inače, daje bakterijama vreme da se umnože. Zbog ovoga, smatra se da su trudnice sklonije ovim infekcijama i trebalo bi da reaguju čim primete određene simptome tako što će se javiti lekaru za pomoć.

Prehlada i grip tokom trudnoće

Kao što smo već naveli, imuni sistem može biti znatno oslabljen tokom trudnoće i to može da dovede do pojave brojnih infekcija. Prehlada i grip nisu retkost kada je reč o bolestima u trudnoći i možda ne mogu u svim slučajevima da ostave trag na bebu, ali su vrlo iscrpljujući po majku i čine neprijatnost.

Simptomi koji su karakteristični za ovo stanje su: drhtavica, curenje nosa, temperatura, glavobolja i napetost u glavi, bol u sinusima, kašalj, bol u grlu, kijavica i slično. Znaci nekada mogu da predstavljaju ozbiljnije slučajeve i trebalo bi da se odmah obratite lekaru kada primetite da temperatura ne spada, bol u grudima, imate poteškoće sa disanjem, povraćanje ili ne osećate da se beba pomera kao što to čini inače.

Naravno, sasvim je moguće da ćete prehladu i grip prevazići lako i bez problema, kao i ranije, ali imajte u vidu da trudnoća nosi veću verovatnoću za nastanak komplikacija i da statistika kaže da trudnice uglavnom imaju ozbiljnije slučajeve prehlade i gripa.

Stomačni problemi u trudnoći

Promena nivoa hormona tokom trudnoće može da izazove zatvor kod žene i to čak i u vrlo ranom periodu trudnoće.

Simptomi, pored nemogućnosti vršenja velike nužde, obuhvataju bol u stomaku, osećaj nadutosti, vršenje nužde tri puta u toku nedelje ili manje, tvrda stolica. Zatvor ne predstavlja ozbiljan problem koji može direktno da naudi bebi, ali trebalo bi korigovati ishranu i način života, kako bi se ispravio.

Uzroci zatvora ne moraju biti povezani sa trudnoćom, nekada je reč o lošoj ishrani bez dovoljno vlakana, fizička neaktivnost, nagla promena ishrane, nedovoljan unos tečnosti…

Mučnina i povraćanje su najčešće povezani sa pojmom trudnoće. Ove pojave su primetne od samog početka, a smatra se da nestaju najkasnije do 20. nedelje. Tokom ovog perioda, može da dođe do dehidratacije, koja nekada zahteva i hospitalizaciju. Obavezno se javite lekaru ako primetite da ste izgubili telesnu masu, izbacujete tečnost i hranu koju ste uneli tokom dana, osećate slabost koja vam onemogućava ustajanje iz kreveta, osećate oštar bol u stomaku, ne mokrite ili primećujete krv u mokraći.

Gorušica je okarakterisana kao česta pojava u trudnoći (zbog hormona) i nekada može biti izazvana usled pritiska koji stvara beba u stomaku. Simptomi su osećaj toplote ili peckanja u predelu želuca ili grla (neki opisuju kao “vatru u grlu ili želucu”), osećaj nadutosti, eruktacija (podrigivanje) i slično. Često se gorušica javlja nakon jela i postoje načini na koje je možete umanjiti koji neće škoditi bebi, a odnose se na promenu ishrane – izbegavajte alkohol i duvan, masnu hranu i velike obroke.

Visok pritisak u trudnoći

Događa se da žena nakon 20. nedelje pa sve do porođaja, ima visok krvni pritisak. Moguće je da je ova pojava samo jedan od simptoma preeklampsije ili toksemije. Ovo predstavlja mnogo ozbiljnije stanje koje zahteva porođaj tog trenutka kada se simptomi pojave, a oni pored visokog krvnog pritiska uključuju i nesvesticu, visok nivo proteina u krvi, zamagljen vid, glavobolju i bol u predelu stomaka.

Kada izmerite pritisak i primetite da je visok, morate se odmah javiti lekaru kako bi isključio opciju preeklampsije. On će potom sve do porođaja nadgledati vaše i zdravstveno stanje vaše bebe kako bi se uverio da je sve u redu. Ne uzimajte lekove za pritisak bez konsultacije sa stručnim licem i obavezno naglasite da ste trudni kako biste izbegli komplikacije.

Gljivične infekcije tokom trudnoće

Kod žena je sasvim normalno da imaju tragove vaginalnog sekreta, jer on predstavlja način na koji se reproduktivni sistem čisti. Dešava se da ga ima više ili manje u zavisnosti od doba u ciklusu, a trudnoća može da izazove pojačan sekret. Vaginalna kandidijaza predstavlja gljivičnu infekciju koja nastane kada se gljivica kandida umnoži. Simptomi su sekret neprijatnog mirisa koji je u većim količinama nego ranije i sirastog izgleda, svrab i iritacija u vaginalnom predelu.

Gljivične infekcije se leče vaginoletama koje su predviđene za njih, a nekada zahtevaju i upotrebu antigljivičnih lekova. Neophodno je da se javite ginekologu čim primetite promene u sekretu ili neke od simptoma gljivične infekcije, kako biste dobili odgovarajuću terapiju. Nemojte samostalno određivati dijagnozu ni nabavljati lekove bez prethodnog savetovanja.

Ozbiljna stanja koja mogu da naškode majci i bebi

Do sada je bilo reči o nekoliko posebnih bolesti koje su prisutne kod trudnica, međutim postoji još pojava koje mogu izazvati ozbiljne probleme tokom trudnoće. Bakterijske infekcije vagine, HIV, sifilis, Hepatitis B, herpes i određeni virusi mogu da dovedu do poremećaja kod bebe ili kritičnog stanja. Neophodno je da obavite testove krvi i da idete redovno na preglede koji će isključiti ove mogućnosti. Što ranije uočite ove bolesti, manje su šanse da će uticati na trudnoću. Obavezno recite doktoru ukoliko imate visok pritisak ili dijabetes, kako bi mogao da nadgleda vašu trudnoću.

Prevencija

Dovoljno odmora i regularan san mogu da pomognu pri poboljšanju imunog sistema. Neispavanost dodatno utiče na slabost organizma i u tom slučaju možete biti skloniji infekcijama. Spavajte onoliko koliko osećate da vam je potrebno kako biste se dovoljno odmorili. U toku dana se opuštajte, to može biti i meditacija, dremanje ili prosto ležanje u mračnoj sobi u tišini, kako bi vam se napetost umanjila.

Ishrana igra veliku ulogu u zdravlju. Jedite dovoljno voća, povrća i generalno hrane koja sadrži mnogo proteina, minerala i vitamina. Izbegavajte prekomernu upotrebu masne hrane, kao i one koja vam izaziva mučninu. Ako vam više odgovara, jedite nekoliko manjih obroka u toku dana umesto ona glavna tri. Kada osetite mučninu ili počnete da povraćate ono što ste jeli, prepecite sebi tost ili jedite neki integralni, nezaslađeni keks.

Unosite dovoljnu količinu tečnosti u organizam. Izbegavajte sokove sa previše boja i zaslađivača, pravite sami voćne sokove tako što ćete iscediti narandžu ili limun, ili pomešati komadiće voća u blenderu. Čajevi mogu da ublaže tegobe tokom prehlade ili gripa, a takođe služe kao prevencija kod određenih infekcija.

Redovno se bavite fizičkom aktivnošću kako biste ostali u formi. Ovo može da pomogne i ako se osećate depresivno ili nervozno, jer se nakon aktivnosti ispušta hormon koji utiče na zadovoljstvo čoveka.

Koristite zaštitu tokom seksualnog odnosa i obavljajte redovne preglede i testove koji će isključiti seksualno prenosive bolesti.

Održavajte ličnu higijenu: perite ruke toplom vodom i sapunom – naročito tokom pripreme hrane, povratka sa javnog mesta ili korišćenja toaleta. Za intimnu negu koristite preparate koje vam je preporučio ginekolog ili farmaceut, nikako sapune ili kupke koji sadrže parfeme.