Boravljenje pre i porođaj u vodi

U današnje vreme sve je popularniji način porađanja koji podrazumeva boravak trudnice u vodi. Postoje razne prednosti i činjenice vezane za ovaj način porođaja koje navode stručnjaci. Iako u Srbiji ova opcija postoji već nekoliko godina, sredina u kojoj se nalazimo nije ga dovoljno upoznala, a samim tim i prihvatila. Dešava se da čujemo da je neka slavna ličnost ili osoba koju znamo, odlučila da se podvrgne ovakvom porođaju, ali to ljude navede na mišljenje kako je u pitanju nešto novo = neprovereno i pre svega nesigurno, što nije definitivno pravilo. Ukoliko razmišljate o načinu porođaja koji biste voleli da primenite, važno je da se najpre posavetujete sa lekarom koji će vam reći kakve su vam mogućnosti i da li je neki od tih metoda idealan za vas.

Šta je porođaj u vodi i kako se odvija?

Porođaj u vodi se odvija u kadi ili manjem bazenu napravljenom za ovakvu priliku. Voda bi trebalo da je topla, ali ne isuviše vruća. Stručnjaci kažu da je idealna temperatura vode ona koja je slična temperaturi tela. Čitav ovaj princip zasnovan je na činjenici da se beba već nalazi u vodenom okruženju, u stomaku (sve dok vodenjak ne pukne). Dakle, smatra se da je mnogo lakše da iz stomaka pređe u istu, odnosno sličnu sredinu. Proces se odvija tako što žena uđe u vodu kada ima redovne kontrakcije na 3-5 minuta i kada je grlić dovoljno otvoren. U vodi boravi par sati i opušta se. Kada dođe do izlaženja bebe, odnosno do vrhunca porođaja, ona izlazi iz kade i prelazi na krevet. Ovo nije svuda u svetu praksa, štaviše, u mnogim zemljama se čitav porođaj obavi u vodi, ali uz nadzor lekara i pod posebnim uslovima. Ako se dogodi da dete počne brže da izlazi od onoga što je očekivano i smatra se da žena nema dovoljno vremena da izađe iz vode i ode u krevet, praktikuje se da ona samo izdigne telo iz vode i tako izgura bebu van vode.

Koje su prednosti boravljenja u vodi pre porođaja?

Jedna od glavnih prednosti je olakšavanje bolova i ubrzavanje porođaja. Stručnjaci veruju da topla voda opušta telo, kao i hidromasaža koja je često dostupna u ovakvim slučajevima. Žena lakše podnosi kontrakcije koje postaju sve bolnije i time je obezbeđeno manje stresa tokom porođaja, što neki stručnjaci navode kao važnu stvar za izbegavanje komplikacija. Istraživanje je pokazalo da velikom broju žena koje su boravile u toploj vodi pre porođaja , nije potrebna anestezija, odnosno da se lakše nose sa svojim bolovima. Takođe, primećeno je da porođaj koji je zbog ovog metoda manje stresan, traje znatno kraće nego kada žena prethodno nije boravila u vodi.

Kretanje doprinosi opuštanju i lakšem podnošenju bola. Kada je žena u vodi, ona ima mnogo više mogućnosti za pomeranje i nameštanje, nego u krevetu. Njena okolina je udobna i prijatna, a opet joj omogućava da pluta, pomera se i opušta. Takođe, ona ne oseća težinu svog tela kao kada je to slučaj sa ležanjem u krevetu, već se oseća lakše, a samim tim i pokretljivije. Plutanje u vodi može da poboljša cirkulaciju, da obezbedi više kiseonika detetu, a majci da ublaži bolove.

Kako voda opušta ženu, tako ona luči više endorfina (tzv. hormona sreće), a manje adrenalina i noradrenalina – hormona koji se luče kada je osoba pod stresom. Na taj način, ona ima bolove slabijeg intenziteta i relaksirana je tako da može da se fokusira na porođaj i tako umanji mogućnost da dođe do komplikacija.

Boravak u toploj vodi pre samog porođaja može da utiče na elastičnost perineuma (dela između vagine i anusa) i tako spreči potrebu za ušivanjem istog nakon porođaja – epistomiju. Poznati su slučajevi u kojima je tokom porođaja došlo do cepanja perineuma, pa je neophodno izvršiti ušivanje. To može da bude neprijatno po ženu, pa se preporučuje mazanje kremi nekoliko meseci pre termina za porođaj.

Koje su mane porođaja u vodi i da li postoji rizik za bebu?

Mnogi se plaše da ne dođe do davljenja bebe, što u teoriji zvuči nemoguće, osim u određenim uslovima kada postoji opasnost po dete. Događa se, međutim vrlo retko, da se pupčana vrpca isuviše uvrne ili ošteti tokom porođaja, dok je beba još nije izašla, a ako se u tom trenutku majka nalazi u vodi, beba može umesto vazduha da udahne vodu. Kada se porođaj normalno odvija, beba počne da udiše vazduh tek po presecanju pupčane vrpce i izlaženja u okolinu gde ima vazduha (suprotno vodenoj sredini u kojoj se nalazila u materici). Međutim, ako se desi da dotok kiseonika koji pupčana vrpca obezbeđuje bude prekinut i to dok je majka u vodi, može doći do komplikacija. To je jedan od razloga zašto se čitav porođaj ne odvija u vodi, već samo period pre guranja bebe napolje, dakle period kontrakcija, kako bi se majka opustila.

Moguće je da dođe do određene infekcije u vodi, koja može zahvatiti i majku i dete. Takođe, može se dogoditi da je detetova temperatura isuviše visoka ili niska, tako da kontakt sa ovom vodom izazove šok i komplikacije. Važno je da obavite sve testove i budete pod nadzorom lekara tokom porođaja, kao i da izaberete kliniku koja vam pruža neophodne uslove za boravak u vodi pre ili i tokom samog porođaja u vodi.

Koji su uslovi i mere opreza koje je neophodno ispoštovati?

Postoje kandidati koji su pogodni za porođaj u vodi (oni koji ispunjavaju određene uslove). Isuviše mladim, kao i ženama starijim od 35 godina, nije preporučljivo da koriste metod porađanja u vodi. Takođe, potrebno je sprovesti testove poput uzimanja cervikalnog i vaginalnog brisa, kako bi se došlo do zaključka da žena nema neku infekciju, jer u tom slučaju mora da je izleči pre porođaja. Smatra se da je herpes naročito opasan, jer može da se prenese kroz vodu.

Komplikacije i bolesti kod žene ne dolaze u obzir. Visok krvni pritisak, šećer u krvi, odnosno dijabetes kao i ostale bolesti, moraju biti isključene kada je ovaj postupak u pitanju. Žena koja boluje od ovakvih stanja nije kandidat za porođaj u vodi i to se mora naglasiti još tokom savetovanja sa lekarom.

Što se bebe tiče, lekari kažu kako porođaj u vodi nije dobar izbor ako je beba isuviše velika, ako je došlo do prevremenog porođaja ili za slučaj da je okrenuta glavom nadole. Takvi slučajevi mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija, a intervencije u vodi nisu moguće. Ukoliko dođe do potrebe za carskim rezom, potrebno je dodatno vreme da se žena izvadi iz vode i prebaci na operacioni sto, što može biti kobno po bebu.

Postoje slučajevi u svetu kada žene na svet donesu blizance ili trojke, putem porođaja u vodi. Međutim, nije sasvim sigurno koristiti jedan metod za koji još uvek nema dovoljno sprovedenih istraživanja (naročito kada je u pitanju varijanta gde žena ne izlazi iz vode kada dođe do porođaja). Ukoliko nosite blizance, vaš lekar će vam iz sigurnosnih razloga preporučiti da porođaj ne bude u vodi.

Mere opreza zahtevaju da se žena konstantno nadgleda i da obavi sve moguće testove koji su potrebni da potvrde da je njeno zdravstveno stanje u redu i da je beba u savršenom stanju, kako bi se izbegle komplikacije. Zatim, potrebno je uveriti se da je klinika za koju ste se odlučili obezbedila adekvatne uslove poput dobrog nadzora, higijene koja je neophodna i strategije/plana koji će se primeniti kada dođe do porođaja. Još jednom napominjemo, stručnjaci kažu da je za sada najsigurnija varijanta boravka u vodi pre čina porođaja, dakle kada se žena dovoljno opusti i kada joj lekar i babica kažu da je vreme da izađe i pređe na sto, ona bi tako trebalo i da uradi. I dalje nema dokaza o tome da li je sam porođaj u vodi siguran i zato se izbegava, a primenjuje se relaksacija i priprema u vodi tokom kontrakcija.