Bušenje ušiju kod beba

U jednom trenutku, roditelji se zapitaju da li bi trebalo da probuše uši deteta dok je malo, tako da kasnije ne mora to da proživljava, ili je bolja odluka sačekati da ono bude dovoljno zrelo da samo odluči o tome? Mišljenja su podeljena i ponekad zaista nije lako doneti ovu odluku, međutim, postoje neke preporuke i saveti lekara koji mogu doprineti razrešenju ove dileme.

Kako bušenje ušiju kod beba utiče na njihovo zdravlje?

Počnimo sa idealnim uzrastom deteta za ovakvu promenu. Jasno je da ovako nešto ne postoji. Pravo vreme za to je kada je dete spremno. Lekari ne preporučuju bušenje ušiju kod deteta mlađeg od tri meseca, jer njegov imuni sistem i dalje nije sasvim razvijen toliko da može da se nosi sa infekcijama.

Do komplikacija može lako da dođe, usled prljave igle ili minđuše ili neprofesionalne osobe koja izvodi bušenje. Poznato je i da deca razviju određenu alergiju na nakit, odnosno na srebro, zlato, ili bižuteriju. Iz ovog razloga, nije preporučljivo bušiti uši isuviše rano, kako bi dete bolje podnelo alergijsku reakciju. Postoje načini na koje se ona tretira tako da ovo ne mora postati ozbiljan problem, ali trebalo bi uzeti u obzir i ovaj faktor kada razmišljate o bušenju ušiju. Ako je minđuša isuviše stegnuta, dešava se da čep ili prednji deo, zarastu u kožu. Tada je potreban hiruški rez kako bi se uklonio deo minđuše iz tkiva, a može doći i do infekcije.

Ukoliko želite da vaše dete ima probušene uši, stručnjaci preporučuju da sačekate dok ne bude spremno da vodi računa o sebi. Ovo je odluka koja je lične prirodne i možete izabrati bilo koje doba, ali ukoliko želite da se uverite da je dete spremno da brine o higijeni ušiju i minđuša, najbolje bi bilo da sačekate dok ne krene u školu.

Koji su znaci infekcije na koje bi trebalo obratiti pažnju?

Nije retkost da bušenje ušiju izazove infekciju za koju je ponekad neophodan i tretman antibioticima. Neki od simptoma su: crvenilo, iritacija, bol ili napetost u predelu uha gde se minđuša nalazi.

Crvenilo je normalna pojava nakon bušenja, ali traje svega nekoliko dana, stoga ako primetite da ne nestaje u roku od par nedelja, obratite se lekaru.

Temperatura signalizira da je telo pod bakterijskom infekcijom i ako se ovaj znak pojavi kod deteta, reagujte odmah.

Moguće je nekad uočiti i plikove oko rupe za minđušu koji mogu biti bolni. Dete ne bi trebalo da ih češe jer mogu izazvati komplikacije. Dešava se da je primetan jedan, veliki plik na mestu rupe i on može predstavljati simptom infekcije.

Ukoliko uočite belu ili prozirnu tečnost da curi iz uha, odnosno iz mesta gde je probušeno, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom. To može da bude tečnost koja sadrži bela krvna zrnca zadužena za odbranu organizma u slučaju infekcije.

Nikako nemojte samostalno određivati dijagnozu kao ni tretman infekcije. Obratite se lekaru kako biste saznali da li je u pitanju alergija ili infekcija i koji je najadekvatniji način da je se rešite.

Koje mere bi trebalo preduzeti pre bušenja ušiju?

Mnogi se pitaju da li je moguće na bilo koji način ublažiti bol detetu prilikom bušenja. Ovaj bol nije dugotrajan, neki kažu da ga čak i ne osete, međutim, ako mislite da vam je potreban neki vid olakšanja, raspitajte se kod lekara ili farmaceuta za kremu koja može poslužiti kao anestetik. Nemojte uzimati ovo sredstvo bez prethodnog savetovanja, jer može doći do komplikacija.

Budite sigurni da dete nije bolesno tokom bušenja. Bolje je sačekati još nedelju ili dve, kako bi se proces odvio što bezbednije i kako bi dete bilo što zdravije. Tokom bolesti, imuni sistem opada i telo je sklono infekcijama. Iz tog razloga, ne bi trebalo izlagati dete potencijalnim opasnostima. Poželjno je i čišćenje određenog dela uha alkoholom nekoliko dana pre bušenja, kako biste ga dezinfikovali što bolje.

Kada dođe vreme da pođete, ponesite omiljene igračke, cuclu, flašicu ili povedite još nekog iz porodice ko će biti podrška. Detetu ovaj događaj može biti prilično stresan, pa je potrebno potruditi se da mu se strah ublaži. Vežite mu kosu i obucite nešto što nije isuviše usko, tako da pri skidanju ne zahvatite uho sa minđušama.

Izaberite minđuše koje imaju šrafove pozadi, nikako karike. Dete može lako da zakači prst i povuče minđušu iz uha i povredi se. Takođe, potražite minđuše koje neće biti neprijatne detetu, odnosno koje neće moći da ga povrede dok spava. Neke mogu da budu prevelike ili isuvišeg oštrog kraja, pa tako mogu da ubodu dete kada položi glavu na stranu. Često su najbolji izbor tzv. medicinske minđuše koje imaju najmanju verovatnoću za izazivanje alergijske reakcije.

Koje mere bi trebalo preduzeti nakon bušenja ušiju?

(Ove mere važe za sve, bilo da je u pitanju mala beba ili odrasla osoba)

  • Nemojte vaditi minđuše 6 nedelja.
  • Čistite predeo oko minđuša alkoholom ili određenim antiseptikom redovno. Posavetujte se sa lekarom za slučaj da vam je potrebna antibiotska krema.
  • Rotirajte i mrdajte minđuše svaki dan. Uverite se da nisu isuviše stegnute i da ne povređuju dete na bilo koji način.
  • Izbegavajte upotrebu šampona i kozmetike na mestu gde su uši probušene. Nakon kupanja, uverite se da je taj deo dobro ispran i da nema sapunice.
  • Obavezno pre dodirivanja ušiju, operite ruke sapunom ili ih dezinfikujte na drugi način.
  • Nakon 6 nedelja, izvadite minđuše i stavite druge. Pre svakog menjanja, nakit mora biti dobro očišćen i dezinfikovan.
  • Redovno vodite računa o higijeni kuće ili okruženja u kom se dete nalazi. Prašina i prljavština mogu da budu izazivači infekcije, potrudite se da sve oko vas bude što čistije.

Da li je bolnije bušenje ušiju kada je dete starije?

Ovo je samo mit koji je nastao u narodu kako bi se opravdalo rano bušenje ušiju kod još malih beba. Navodno, koža je mekša pa je lakše obaviti bušenje. Istina je da će dete jednako boleti bilo da ima 6 meseci ili 10 godina. Dakle, ovo ne treba da bude faktor na koji ćete se osloniti. Jedino što se iz toga može izvući jeste da se dete neće sećati bušenja i bola, ali će ga svakako doživeti.

Bilo da ste se odlučili za ovaj poduhvat iz kulturoloških razloga, estetike ili je vaše dete donelo tu odluku, važno je da budete odgovorni, ili sigurni da je vaše dete dovoljno odgovorno da pazi na higijenu ušiju i minđuša. Nemojte bušiti detetu uši u bilo kojoj prodavnici nakita jer možda osoblje nije adekvatno kompetentno. Posavetujte se sa pedijatrom kada odlučite da probušite uši detetu i raspitajte se za preporuku ordinacije u kojoj biste to mogli da uradite.