Carski rez

Koliko god bili sigurni u način porođaja koji želite, nikada ne treba da izbacite iz opticaja carski rez. Neke žene ga čak i zahtevaju, misleći kako je to jedna od bezbolnijih varijanti i sa manje posledica. U Srbiji se u toku godine izvrši do 30% porođaja ovim putem, a razlozi za to su brojni – od blizanačkih trudnoća, pa do začeća u starijem životnom dobu kod žena. U daljem tekstu navodimo koji su sve faktori koji utiču na hitno ili planirano izvođenje carskog reza, kako se pripremiti za ovaj postupak i koji su optimalni načini da se žena oporavi nakon njega.

Šta je carski rez?

Carski rez podrazumeva zahvat tokom kog se beba vadi hirurškim putem, pravi se rez preko abdomena i materice, koji može biti horizontalni i vertikalni. Potreba za carskim rezom često bude očita tek kada dođe do porođaja, odnosno kada se pojavi određena komplikacija. U nekim zemljama je moguće izvršiti carski rez po želji porodilje, dok u Srbiji ovo nije sasvim jasno određeno i najčešće se ovaj postupak vrši samo po potrebi. Iako možda deluje jednostavnije od porođaja prirodnim putem, carski rez nosi određene rizike i trebalo bi da se žena dobro informiše o njemu pre nego što se odluči na isti.

Zašto se izvodi carski rez?

Događa se da lekar kaže da će verovatno biti neophodno da se obavi carski rez kako bi se izvršio porođaj. Neki od razloga za donošenje ovakve odluke su:

  • Kada žena nosi dve ili više beba (naročito ako su krupne), preporučuje se carski rez. Prirodni porođaj u ovakvim slučajevima može da dovede do brojnih komplikacija, pa je jednostavnije obaviti carski rez i na taj način poroditi ženu. Što je više beba u materici, to je veća verovantoća da će se obaviti carski rez.
  • Postoje slučajevi u kojima žena nije u stanju da se porodi prirodnim putem, cerviks se ne otvara dovoljno da bi mogao da se obavi vaginalni porođaj (iako su prisutne učestale kontrakcije), pa ga je neophodno izvesti hirurškim putem.
  • Ukoliko se pokaže neka anomalija ili problem prilikom nadgledanja majčinog i bebinog stanja, na primer – visok pritisak majke (koji zahteva intervenciju), dijabetes ili neuobičajni otkucaji srca i puls kod bebe, tada se često obavlja ovaj postupak. Ovakve situacije mogu predstavljati rizik po život majke i bebe, a tada je carski rez neophodan.
  • Kada je beba isuviše krupna i kada lekar proceni da će porođaj prirodnim putem biti teži i komplikovaniji, radi se carski rez.
  • Dešava se da se beba nalazi u nezgodnom položaju, da je okrenuta nogama ka izlazu ili bokom, što čini porođaj prirodnim putem mnogo komplikovanijim. Može doći do ozbiljnih oštećenja i ugrožavanja bebinog života ako se glava zadrži isuviše dugo u kanalu, pa se i u ovakvim slučajevima često sprovodi carski rez ne bi li se olakšao porođaj.
  • Ukoliko u vreme porođaja žena ima neku infekciju (naročito herpes i HIV), savetuje se da se on ne obavi prirodnim putem.
  • Kada se proverava položaj bebe u stomaku, ako se utvrdi da placenta ili pupčana vrpca nisu u standarnom položaju, odnosno predstavljaju smetnju za odvijanje porođaja vaginalnim putem, preporučuje se carski rez.
  • Ako je žena ranije već imala carski rez, ponekada naredni porođaj može biti rizičan ako se obavi prirodnim putem, pa se to izbegava i ponavlja se carski rez.

Rizik koji donosi carski rez

Carski rez predstavlja jedan ozbiljan hirurški zahvat, koji zbog toga može doneti i određene komplikacije. Žene podvrgnute ovom zahvatu imaju rizik od određenih infekcija – svaka operacija nosi ovaj rizik, moguće je i da amnionska tečnost dospe u krv majke; zatim povreda – postoji mogućnost da se tokom zahvata oštete neki organi poput bešike; upalnih procesa – nakon operacije materica i rana mogu da se upale; krvarenja – ukoliko dođe do nekih komplikacija, može da se javi krvarenje (nekad i nakon operacije); loše reakcije na anesteziju – ovo je moguće i kod majke i kod bebe; povreda bebe – iako se vrlo retko događa, postoji šansa da se beba povredi tokom operacije; poremećaji disanja – kada se žena porađa prirodnim putem, ona oslobađa bebu tečnosti koje su se nakupile u disajnim putevima, međutim kada je u pitanju carski rez, lekari vrše ovaj postupak i događa se da malo tečnosti ipak ostane u plućima, nosu ili ustima, što može da izazove određene probleme. Kao što se može videti, rizik je veći za zdravlje žene nego što je to slučaj sa bebom. Mnogi se pitaju da li je moguće nakon carskog reza imati i vaginalni porođaj u budućnosti, odgovor je da jeste, ali pod posebnim uslovima – ne sme biti oštećenja na materici ili cerviksu, lekar mora proceniti da je žena sposobna za porođaj prirodnim putem i da je sa bebom sve u redu.

Priprema za operaciju

Iako možda ne znate da li će uopšte biti potrebe za carskim rezom, nije loše pripremiti se za svaki slučaj za operaciju. Stručnjaci preporučuju da se obrati pažnja na telesnu masu pre porođaja – gojazne žene imaju veće šanse da će im biti potreban carski rez, jer imaju veću sklonost ka komplikacijama tokom porođaja (visok pritisak, isuviše dug porođaj itd.). Dakle, vodite računa o svojoj ishrani, a samim tim i zdravlju, kako biste bili u dobroj formi pred porođaj. Trebalo bi da se posavetujete sa svojim lekarom i obavite neke testove koji mogu biti od korisiti, na primer određivanje krvne grupe – za slučaj da vam bude potrebna krv usled gubitka iste tokom porođaja ili carskog reza, zatim nalazi koji će omogućiti što bolju pripremu za operaciju – lekari moraju isključiti postojanje mogućih bolesti i stanja koji bi uticali na vašu reakciju na anesteziju itd.

Nega nakon operacije

Odmor nakon operacije je važan i biće vam preko potreban, ali se preporučuje kretanje koje će oporavak učiniti bržim. Možda prvog i drugog dana ovo neće biti izvodljivo (zbog lekova i drugih faktora), ali čim budete mogli, počnite najpre sa laganim ustajanjem iz kreveta, a zatim i hodanjem po sobi. Ovo važi i za oporavak nakon porođaja prirodnim putem. Nakon operacije, imaćete ranu koja će zahtevati negu kako bi zarasla. Žene se žale na neprijatan osećaj i pored lekova protiv bolova, pa im se preporučuje steznik koji će taj osećaj umanjiti. Ako mislite da je potrebno, pridržavajte stomak u trenucima kada ustajete ili se naprežete iz nekog drugog razloga. Unosite dosta tečnosti, možete pripremiti sok ili čaj od brusnice, koji je dobar za zdravlje urinarnog trakta, naročito jer ste možda u opasnosti od infekcije. Moguće je da ćete dobiti zatvor dok ste u bolnici, pa je hrana koja sadrži vlakna od pomoći (čim budete u stanju da je jedete). Čistite ranu i pratite njen izgled, kako biste prijavili bilo kakve smetnje ili promene koje izgledaju sumnjivo (crvenilo, gnoj, krvarenje itd.) svom lekaru. Nemojte sami smišljati alternativu, mazati različite meleme i masti koje nisu potvrđene od strane stručnjaka, već se hitno obratite lekaru. Nemojte je iritirati odećom, birajte donji veš i pantalone koje neće ivicom dospevati direktno preko rane. Oporavak može da traje 10ak dana, ali ukoliko se zakomplikuje, može se odužiti i na nekoliko nedelja, zato pratite savete stručnjaka kako biste se što pre i što bolje oporavili od carskog reza. Za povratak nekim aktivnostima kao što su trčanje i treninzi, trebaće malo više vremena i strpljenja, jer telo nije u stanju tako brzo da se vrati u formu.