Cucla ili ne?

Kada dođe vreme da ne možete više tako lako da smirite ili uspavate dete, kao jedna od umirujućih opcija pojavljuje se cucla. Dokazano je da deca imaju urođen refleks sisanja koji ih može takođe i smiriti, a to olakšava situaciju kada treba da se uspavaju. U početku tu ulogu imaju majčine grudi i dojenje i sasvim je razumljivo zašto kasnije deca traže nešto što bi sisali kada su uznemireni, makar to bio i sopstveni palac. Međutim, upotreba cucle se često preispituje, da li će ona zaista sprečiti sisanje palca ili će dovesti dete u opasnost od bakterija koje se na njoj mogu pronaći?

Kakve negativne efekte cucla može da ima?

Započećemo sa onim najpoznatijim, koji je povezan sa ishranom. Postoji sumnja da cucla utiče na dojenje, odnosno da dete manje jede kada je koristi i da tako ne napreduje svojom težinom koliko je očekivano. Ovo nije sasvim tačno, ali nije ni neistina. Naime, cucla na ishranu utiče indirektno. Govorimo o primeru kada dete traži da jede, roditelji se u međuvremenu naviknu na znake koje ono daje: pokreti jezikom, otvaranje usta, traženje dojke pogledom ili rukama. Sve ovo može da se pomeša sa traženjem cucle, jer beba dok je sisa koristi skoro iste pokrete kao i kod dojenja. Stoga, može da se desi da dete traži mleko, a da mu vi date cuclu jer je izgledalo kao da to želi.

Dešava se da majke ranije izgube mleko ako beba koristi cuclu. Ovo ne mora da se dogodi sigurno i vama, ali smatra se da ukoliko se dojke često ne prazne, mleko se sve manje proizvodi.

Neka istraživanja su pokazala da korišćenje cucle može da poveća mogućnost da dete ima infekciju uha, usta, grla ili sa probavom. Na njoj se mogu zadržati bakterije i lako može nastati problem. Ako ste se već odlučili da je koristite, čistite je često i na adekvatan način. Posavetujte se sa farmaceutom ukoliko mislite da su vam potrebna dodatna sredstva za čišćenje.

Ukoliko dete isuviše dugo koristi cuclu (do 2. ili 3. godine), može da ošteti zube ili da poveća šanse da dobije karijes. Zubi mogu da izrastu nepravilno, a bakterije i ostaci mleka na cucli mogu da izazovu karijes. Ako mislite da detetovi zubi ne rastu pravilno, trebalo bi da se posavetujete sa zubarom.

Duga i česta upotreba cucle takođe može da izazove i vezanost deteta za nju, te je vrlo teško ostaviti je. Detetu kojem treba uteha cucla može ponekad da predstavlja prioritet u odnosu na roditelje, što ne sme da se desi. Njega bi trebalo da smiruju mama i tata, a ne da se vezuje za plastiku i silikon. Roditelji koji se nisu opredelili za cuclu imaju veću verovatnoću da izgrade čvrst odnos sa detetom.

Dete koje stalno ima cuclu u ustima može da ima poteškoće sa govorom. Naime, ono ima manje prilika da izgovara reči jer mu cucla blokira usta. Što je manje koristi, to više nalazi prilika da ponovi reč koju je čuo iz okoline ili da kaže šta mu je potrebno umesto da pokaže prstom.

Kakve pozitivne efekte cucla može da ima?

Kao što smo već i rekli, bebi je potrebno da nešto sisa kako bi se osećala sigurno. Dešava se da one steknu naviku sisanja prsta, koju je kasnije teško otkloniti. Smatra se da je tada povoljno uzeti cuclu, jer se dete može lakše odviknuti od nje nego od sisanja palca.

Sam umirujuć efekat cucle je velika prednost! Ona može da smiri dete koje je u bolovima, da ublaži stres tokom putovanja avionom ili nekim drugim vozilom u kom se dete uznemiri, da pomogne kod uspavljivanja kao i kod odvlačenja pažnje kada ste kod doktora. Neki roditelji na to gledaju kao na magični efekat, sva nervoza i plakanje mogu često da se zaustave cuclom. Ovo je zaista pogodno, naročito na javnim mestima gde roditeljima još veći pritisak stvaraju osuđujući pogledi drugih ljudi.

Neka istraživanja su pokazala da korišćenje cucle tokom spavanja može da smanji verovatnoću za sindrom iznenadne smrti. Ovaj dokaz nije toliko čvrst, ali neki tvrde da je zaista moguće smanjiti šanse, makar i u vrlo maloj količini, a ponekad je samo toliko i dovoljno.

Postoji li pravilan način da se cucla koristi?

Ako ste se opredelili da ipak koristite cuclu, postoje određene mere kojih bi bilo poželjno pridržavati se:

  • Ne treba da nudite detetu cuclu pre 4-6 nedelja starosti. Ako je dete prihvati odmah, dobro je, ako ne, ne treba da ga prisiljavate, jer možete napraviti i veći problem nego što ste mislili.
  • Pre uvođenja cucle, napravite raspored hranjenja i uspostavite tu rutinu sa bebom. Želite da izbegnete sve one negativne efekte vezane za ishranu. Takođe, trebalo bi da dajete bebi cuclu samo kada ste sigurni da nije gladna, dakle nakon jela.
  • Ako primetite da beba traži cuclu, ponudite joj prvo da jede, čisto da ne biste pogrešno protumačili znake.
  • Nikako nemojte čistiti bebinu cuclu tako što je stavite u svoja usta. Ovo uopšte nije preporučljivo usled bakterija koje možete preneti na taj način. Takođe, može doći do rane pojave karijesa. Čistite je po uputstvu koje je naznačeno na pakovanju ili se posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.
  • Ako nakon uspavljivanja bebi ispadne cucla, nemojte joj je vraćati. Takođe, nemojte je kačiti ili vezivati oko detetovog vrata jer to može biti vrlo opasno.
  • Nemojte deliti cuclu sa drugom decom. Ovo je vrlo nehigijenski i može da izazove infekcije.
  • Kada kupujete cuclu, izaberite onu koja je odgovarajuće veličine za vaše dete, tako da mu ne bude isuviše velika ili da nema oblik koji mu ne odgovara (neku decu cucle stežu u obrazima, pa im odgovaraju više one okruglog oblika). Pokušajte da nađete cucle koje imaju rupe za ventilaciju, jer će tako obezbediti ulazak vazduha.
  • Dok dajete detetu cuclu, nemojte je zaslađivati bilo kakvim namirnicama. Ovo može da poveća šanse za javljanje karijesa. Ako nakon dužeg pokušavanja vaše dete ne prihvata cuclu, nemojte dalje ni pokušavati. Ne postoji neka velika zdravstvena prednost koju ona može da donese i nije neophodna za njegov razvoj.

Najbolje bi bilo da ukinete korišćenje cucle do prve godine, neki preporučuju nakon 6. meseca. To ne treba da učinite naglo, već u jednom trenutku ograničite upotrebu samo na spavanje i dremanje. U međuvremenu, polako je izbacite u potpunosti. Imajte razumevanja, detetu je teško da se odvikne, naročito ako ju je često koristilo.