Da li otkriti pol deteta pre rođenja?

Postoji nekoliko prednosti, kao i mana kada je u pitanju otkrivanje pola deteta pre porođaja. Danas je uz postojeću tehnologiju moguće ustanoviti pol između 16. i 20. nedelje trudnoće i na taj način se pripremiti za dolazak deteta. Ovo ne mora biti uvek slučaj, s’ obzirom na to da beba može da bude u nezgodnom položaju, tako da lekar ne može da vidi međunožje na ultrazvuku. Sve u svemu, na roditeljima je odluka da li žele da saznaju ovo pre rođenja ili ne, a kako bismo vam pomogli u ovoj dilemi, navodimo neke efekte koje određeni izbori donose.

Zašto da otkrijete pol bebe tokom trudnoće?

Neki roditelji navode da ih je saznanje o polu deteta na neki način povezalo sa njim više. Na primer, majke koje su želele da nose dečaka, kada saznaju da je situacija upravo takva, osete da je veza sa detetom jača. Isto važi i za one koji su previše uzbuđeni da bi ovo držali u tajnosti, kada radoznalost prevagne i kada otkriju pol, mogu bolje da zamisle svoje dete i stvore određenu sliku u glavi. Moguće da ovo dovodi do tog povezivanja između roditelja i bebe, s’ obzirom na to da se i oni sada odnose prisnije prema njemu, npr. nazivajući ga dečakom, devojčicom ili imenom koje su mu namenili.

Planiranje i pripreme mogu da budu uspešnije kada znate da li je dete dečak ili devojčica. Naravno, moguće je i bez toga kupiti krevetić, ćebe, igračke i srediti sobu, ali obično toditelji (navodno) iz ovog razloga i traže da saznaju pol, da bi se adekvatno spremili. Kada rodbina ili prijatelji žele da vam pomognu tokom ovih priprema tako što kupe neku stvar, obično im je važno da znaju da li treba da biraju nešto za dečaka ili za devojčicu. Međutim, često se te pripreme odnose na majku i oca i na njihovo psihičku adaptaciju ovom saznanju.

Mnogo je lakše, kažu neki, kada znate pol pa odmah odlučite i o imenu deteta. Ovo prosto daje neku sigurnost, obzirom na to da je realnost često iznenadna, malo predvidljivosti predstavlja zadovoljstvo. Međutim, nije nemoguće pripremiti se za oba slučaja – osmislite ime ako bude dečak ili ako je u pitanju devojčica. Moguća su samo dva slučaja, ne morate da mozgate više nego što je potrebno!

U slučaju da već imate dete, mnogo je lakše pripremiti ga za dolazak bebe tako što ćete mu nagovestiti da li će dobiti malog brata ili sestru. Dakle, možete češće razgovarati sa njim o tome kako će beba da izgleda, šta će možda da ga interesuje i kako će moći da provode vreme zajedno. Obično je i deci lakše da prihvate ovu vest kada znaju koji je pol deteta, čini im se mnogo opipljivije u glavi.

Ako ste već zamislili bebinu sobu koja će imati na krevetiću izrezbareno njeno ime, ili na zidu okačena slova, možda je bolje saznati ovu informaciju tokom trudnoće. Tada možete dok čekate bebu da se angažujete i dekorišete prostor onako kako ste ga zamislili. Možete pretpostaviti koliko ćete slobodnog vremena imati kada novorođenče bude u kući, tako da je možda bolje da saznate pol i tako počnete sa pripremama što pre.

Neki roditelji iščekuju, odnosno žele da dete bude određenog pola. Tada može nastati blago razočarenje kada tokom porođaja saznaju da im želje nisu ispunjene i da dete nije onog pola koji su zamislili da će biti. Iz tog razloga, smatraju da je bolje da saznaju ranije da li čekaju dečaka ili devojčicu i na taj način se vremenom, do porođaja, pomire sa tom činjenicom.

Zašto ne bi trebalo da otkrijete pol deteta pre rođenja?

Kada ne znate kog pola će biti vaše dete, teže se opredeliti za boju sobe. Možda ovo zvuči kao mana, ali zapravo je velika prednost! Roditelji, rodbina i prijatelji mogu da razmišljaju malo izvan stereotipa i dizajniraju prostor koji je prikladan u oba slučaja, bilo da je u pitanju dečak ili devojčica. Žuta, ljubičasta, zelena i crvena mogu biti vrlo zanimljive boje kada je u pitanju spremanje sobe za bebu i mogu napraviti mnogo originalniji prostor od onog već utvrđenog među roditeljima.

Porođaj donosi mnogo briga kod budućih majki i često o njemu razmišljaju na način koji ih stavlja pod stres. Kada znate da ćete pol otkriti tek tokom ovog čina, veruje se da dobijate motivaciju za njega. Mnogi roditelji su ovo naveli kao istinitu tvrdnju, jer su majke tokom porađanja razmišljale o tome kako će konačno otkriti da li će imati dečaka ili devojčicu, što nije mala stvar.

Zabava i uzbuđenje koje donosi ovo iščekivanje mogu da skrenu misli sa svega što čeka buduće roditelje. Trudnice mogu biti u velikim bolovima tokom trudnoće i porođaja, ova igra čekanja može da im podigne raspoloženje. Iznenađenje i uzbuđenje koje dožive roditelji kada saznaju šta su dobili je neverovatno i kažu da ne može ni sa čim da se meri. Imajući ovo u vidu, razmislite da li je predvidljivost vredna ovakvog užitka i sreće.

Dešava se da lekari pogreše pri proceni i pol deteta ne bude onakav kakav su predvideli. Ovako, nema razočarenja ako ste se pripremali za dečaka ili devojčicu, a ako to ne ispadne tako pri porođaju. Na ovaj način, nećete vršiti promene u kući, odvajati sobe za slučaj da su deca različitog pola, niti kupovati bespotrebne stvari. Svakako detetu neće biti neophodne neke igračke odmah po rođenju, bitne stvari možete kupiti u neutralnim nijansama tako da se slažu sa oba pola.

Ukoliko ne saznate pol deteta pre rođenja, možete se ograditi od priča i stereotipa koje on nosi. Na primer, dešava se da majka koja čuje da očekuje dečaka odmah zamisli dete koje je izuzetno hiperaktivno, igra se sa vojnicima, dok u školi ne želi da napreduje. Ovo su neki stereotipi koji uopšte nisu primenljivi na svu decu i mogu bespotrebno da zaokupiraju pažnju. Često ih upotrebljavaju i drugi iz okoline, naročito ako već imate jedno dete, na primer: “Očekujete devojčicu, mora biti da se ona i stariji brat baš i neće slagati”, ili neka mišljenja poput: “Ponovo devojčica! Hoćete probati još jednom kako biste dobili dečaka?”. Ovo može da bude vrlo iritantno i neznanjem pola se možete izolovati od tih stvari.

Ako ništa drugo, zabavno je u iščekivanju slušati one priče koje potiču od starih ljudi o predviđanju pola – ako se majci jede slatko, nosi žensko, ako ima glavobolju, nosi dečaka, ako ima brze otkucaje srca onda nosi devojčicu… Bilo da verujete u te priče ili ne, može biti zabavno slušati ih, ili čak tokom porodičnih okupljanja napraviti klađenje na osnovu pola deteta. To može biti zabavno, naročito za one koji pokušavaju da dokažu tačnost ovih tvrdnji i pokažu svoje afinitete.

Bilo da odlučite da otkrijete pol deteta pre rođenja ili ne, imajte na umu da je najvažnija stvar da je ono zdravo, to je prioritet. Nakon toga, na vama je da odlučite da li ćete se bolje spremiti za dolazak bebe tako što ćete odrediti da li je dečak ili devojčica, ili ćete trpeti neizvesnost dok ne iskusite iznenađenje.