Dečija soba – izaberite boju i dizajn koji će inspirisati vaše dete

Bilo da očekivano dete, znate kog će pola biti ili ne, ili prosto želite da preuredite sobu, neutralne boje i originalni dizajn biće pravi izbor.

Važno je napomenuti da stručnjaci ne preporučuju da okrečite zidove u crveno, kao i da ne insistirate na crvenom nameštaju. Jedna od prvih boja koju male bebe mogu da vide je upravo crvena i može im delovati zbunjujuće ako su zidovi i nameštaj oko njih u toj boji.
Što se odabira boje tiče, predstavićemo vam nekoliko najpopularnijih neutralnih boja:

  • Roza boja je uvek u modi kada su u pitanju dečije sobe. Izaberite neku nijansu koja neće biti intenzivna i koja će isticati delikantost. Ona bi trebalo da ima efekat smirenosti na posmatrača i da napravi opuštajuću atmosferu.

  • U ravni sa rozom bojom stoji tirkizna, koja može biti korisna i kod biranja sobe za dečaka, ali i za devojčicu. Ova nijansa donosi svetlost u prostoriju, kao i energiju koja je važna za raspoloženje i aktivnost deteta. Uveče ova boja dobija nežnu notu koja opušta.
  • Zelena boja je univerzalna i sasvim opuštajuća. Ova nijansa podseća na prirodu i vaše dete će uživati u sobi koja podseća na zelenilo dvorišta u proleće. Ukoliko ne možete da se opredelite između roze i tirkizne, zelena obično rešava problem.
  • Ako želite da opremite sobu za devojčicu, ali izbegavate klasičnu roze, ova pastelna nijansa ljubičaste izgleda kao dobar izbor. Odlično se slaže sa bilo kojim nameštajem, predstavlja moderno i autentično, a opet ne toliko upadljivo, kako je i preporučeno. Odgovara i sobi za dečaka, s’ obzirom na to da nijasa nije namenjena isključivo za jedan pol.
  • Pastelna boja breskve se savršeno uklapa sa plavom i zelenom bojom dekoracija, tako da je razuman izbor bilo da je u pitanju dečak ili devojčica. Nijansa asocira na letnje boje, toplotu i takvu atmosferu upravo i donosi. Umirujuće note savršeno će pristajati u sobi koja je namenjena za bebu.
  • Žuta limun boja je još jedna univerzalna nijansa koja će odlično pristajati dečijoj sobi, svetla je i topla, a opet unosi atmosferu svežine. Pastelni tonovi čine da mnogo bolje izgleda od jake, intenzivne žute koja može delovati prenaglašeno kada je reč o sobi za novorođenče.

Uvek možete sami da naslikate nešto preko zida, bilo da su u pitanju životinje, likovi iz crtaća, elementi prirode, karakteri i dešavanje određene bajke, tekst pesmice… sve može na vrlo kreativan način da učini sobu zanimljivijom i bogatijom detaljima. Imajte na umu da će vaš crtež u jednom trenutku možda morati i da se prefarba, kada dete odraste i odluči da li mu se dopada ili ne, ili ukoliko sam zid to bude zahtevao.

Što se detalja tiče – budite otvoreni i maštoviti. Ako ste se odlučili za bele ili sive zidove, uvedite što više detalja kako bi okruženje izgledalo zabavnije. Svetla boja drveta je poželjna kada je nameštaj u pitanju.

Ukoliko želite neki retro dizajn, kombinujte tirkiznu i narandžastu za zidove (i pastelne i jake nijanse), zajedno sa nameštajem tamnije boje. Stare gramofonske ploče, fotoaparati i crno bele fotografije će se lepo uklopiti u ove intenzivne boje i napraviti kontrast.

Podstaknite radoznalost i avanturistički duh sa dizajnom koji je pun motiva sa putovanja. Okačeni drveni brodići, pera i simboli indijanaca, kompasi i mape (za koje možete čitav jedan zid da namenite), crteži životinja, dinosaurusi, šatori… sve su to dobre ideje za dekorisanje sobe sa ovakvom tematikom, a što se boje zida tiče možete se opredeliti za običnu belu ili neku zelenu nijansu.

Intenzivna zelena može da se kombinuje sa narandžastom, tirkiznom i žutom kako bi doprinela šarenilu. Potrudite se da uvek zelena preovladava, bilo da je u pitanju neka pastelna mint nijansa ili jaka. Motive prirode predstavite zelenom (biljke), a kontrast napravite motivima životinja (lisica, medved, lav) koji mogu biti u braon, narandžastoj i žutoj boji, zebra print se takođe može dobro uklopiti kao i motivi voća (jabuke, banane) i flore. Zidove u ovom slučaju takođe možete ostaviti bele ili bledo-sive, ali takođe su zanimljivi i pastelno ljubičasti sa notom svetlo-sive.

Bledo-siva je uvek pravi izbor za boju zidova ukoliko želite naročito umirujući doživljaj. Kombinujte je sa tamnijom sivom kada je u pitanju posteljina, zavese (koje mogu biti i bele kako bi doprinele svetlosti u sobi), ili jastučići i korpice koje možete rasporediti širom sobe. Tepih, prekrivači i ostali nameštaj mogu imati čupav izgled koji doprinosi udobnosti. Mnogo igračaka u smeđoj ili maslinastoj boji (majmunčić, konj) kao i u ostalim nijansama sive, bele i braon (slon, medved) dekorisaće ovu sobu moderno – opuštajućeg izgleda.

Uz mnogo igračaka životinja možete da uredite sobu koja će imati tematiku džungle, šume, cirkusa ili parka sa dinosaurusima. Kombinujte zelenu i crvenu da biste osvežili prostoriju. Ne plašite se crvenila, u slučaju da želite da detalji budu u ove dve boje, ofarbajte zid sivom ili pastelnom krem kako biste izbegli previše šarenolikosti. Motivi šarenog cveća i pečurki savršeno će se uklopiti. Improvizujte kada je dekoracija u pitanju, uvek možete i sami od kartona i malo boja napraviti stvari koje ste zamislili.

Možete iskoristiti table za pisanje kao inspiraciju i okrečiti čitav jedan zid u maslinastu boju i iscrtati ga belom kredom (ili belom farbom). Dodajte kocke, brojeve i slova u dekoraciju kako bi izgledalo što razigranije.

Tematika koja obuhvata samo jednu životinju oduvek je bila originalna. Izaberite neku zanimljivu životinju i okačite crteže, ubacite knjige i slikovnice i stavite okolo igračke i jastučiće.

Okrečite zid u belo i dekorišite ga zanimljivom i šarenom štampom – bilo da su u pitanju linije i šare, ili tufne. Tepih, posteljina, jastučići, igračke – sve to možete uzeti u tirkiznoj i žutoj boji. Na ovaj način, pažnju će privući razigrani zid, ali okolina će takođe biti usaglašena.

Neka istraživanja pokazuju da plava boja daje sasvim dovoljno stimulacija i draži iz okoline za male bebe i da im savršeno odgovara za boju zidova. Ona pruža mnogo mogućnosti kada je tema sobe u pitanju, a najpoznatija je svakako morska. Okačite mrežu na zid, belo-crveni pojas za spasavanje, uzmite igračke ribica, nabavite sanduk koji će podsećati na kovčeg sa blagom i imaće svrhu kutije za igračke ili odeću, nacrtajte sidro na zidu koje će na krajevima imati kukice ili nešto slično na šta može da se okači odeća itd. Uzmite nameštaj u boji tamnog drveta i uvedite dovoljno motiva brodova, delfina i morskih zvezda.

Zapamtite, uvek možete sami crtati, slikati, praviti dekorativne elemente i ne morate da potrošite čitavo bogatstvo na njih. Budite kreativni i obezbedite prostor vašem detetu u kom će uživati svakodnevno.