Domaća hrana za bebu ili kupovne kašice?

Kada dete pređe na čvrstu hranu, na roditeljima je da odluče da li će kupovati kašice ili će ih praviti samostalno kod kuće. Beba donosi mnogo obaveza i nekada je lakše prosto uzeti već spremljenu hranu i nahraniti je, jer to ne zahteva toliki napor. Međutim, da li je za dete ipak bolje napraviti obrok? I da li je taj postupak zaista toliko komplikovan?

Kada je ova debata u pitanju, često se spominju faktori poput troškova izrade, pakovanja, bezbednosti i održavanja. Zaista i domaća hrana ima mnogo prednosti i mana kao i kupovna, pa je teško odlučiti se. Navodimo nekoliko smernica koje vam mogu pomoći.

Prednosti i mane pravljenja hrane za bebu kod kuće

Prednosti:

 • Hranljivost. Kada kupite voće i povrće i spremite obrok za bebu, ne konzervirate ga i dajete ga sveže pripremljnog.
 • Priprema ne mora zahtevati kuvanje, nekada vam je potrebna samo viljuška kojom ćete izgnječiti bananu i poslužiti je detetu.
 • Ušteda novca je primetna kada sami pripremate hranu. Neki tvrde da je moguće sačuvati i trećinu od onoga što biste potrošili na kupovne kašice.
 • Možete da kombinujete razno voće i povrće, da sami pravite ukus koji će odgovarati vašoj bebi. Ne morate da se ograničite na ono šta vam nudi kupovna hrana, sami možete praviti različite varijante pune vitamina i hranljivih materija.
 • Beba se navikava da jede isto što i ostali ukućani, samo u formi kaše.
 • Znate šta je tačno u hrani vašeg deteta jer je vi lično spremate.

Mane:

 • Vreme. Iako često nije reč o satima pripreme, nekada je samo lakše da se uzme teglica hrane i upotrebi kao obrok. Dešava se da priprema određenog voća i povrća zahteva pranje, ljuštenje, kuvanje, a zatim pasiranje ili pravljenje kaše.
 • Kada idete negde, trebalo bi da ponesete hranu za bebu. Ovo ponovo zahteva vreme za pakovanje, dok je kupovnu kašicu potrebno samo staviti u torbu.
 • Hrana koju ste pravili samostalno kod kuće ne može dugo da stoji kao ona iz prodavnice. Nije konzervirana i mora se držati u zamrzivaču/frižideru kako bi se sačuvala. Neki ne žele da hlade ove kaše kako ne bi izgubili na hranljivosti, pa ovo čini postupak još komplikovanijim – potrebno je praviti obrok svaki put kada je beba gladna, a to može oduzeti vreme.
 • Ukus ne mora uvek ispasti onako kako ste zamislili. Neke mešavine voća i povrća prosto ne odgovaraju bebi i postoji mogućnost da ćete napraviti mnogo hrane koja nema dobar/prihvatljiv ukus. Tada vam ostaje izbor ili da je sami pojedete ili da je bacite, što nije ono šta ste očekivali.
 • Usitnjenost. Moguće je da kaša koju napravite sadrži i krupne komadiće koji mogu biti vrlo opasni. Dete može da se zagrcne sa njima i potrebno je uveriti se da je povrće i voće sasvim usitnjeno.

Prednosti i mane kupovnih kašica

Prednosti:

 • Obrok je već spreman za upotrebu. Nema potrebe za kuvanjem, usitnjavanjem niti hlađenjem kašice kako bi beba mogla da je jede. Ušteda vremena je svakako jedna od prednosti ovog pristupa.
 • Možete je nositi bilo gde sa vama, sve dok je držite u torbi i po uputstvu. Ne morate da spremate i pakujete, kada morate da idete negde, samo je ubacite u tašnu sa bebinim stvarima i ne morate da brinete.
 • Teglice sa kašicama mogu dugo da stoje van frižidera, odnosno sve dok ih ne otvorite. Ovo zaista može biti velika prednost u odnosu na domaću hranu, jer ne morate da brinete o prostoru u zamrzivaču i frižideru, kao ni o zagrevanju obroka. Možete kupiti veću količinu i držati je sve dok vam ne bude potrebna (i dok ne istekne rok upotrebe).
 • Ukus je sladak i pogodan za bebu i male su šanse da joj se neće dopasti. Proizvođači ubacuju voće koje je već provereno kod beba i to vam može olakšati hranjenje.
 • Prerađena hrana ne sadrži krupne komade (osim ako na to ne upozoravaju na pakovanju) kao ona što je pripremljena kod kuće, ne zahteva dodatno usitnjavanje i male su šanse da se dete zagrcne.

Mane:

 • Cena je skoro trostruko veća u odnosu na troškove koje zahteva domaća priprema hrane. Ovo je naročito slučaj ako tražite organsku kašicu, što je naročito preporučljivo. Tako da, trebalo bi da ste spremni da izdvojite određenu sumu novca za ovaj način ishrane.
 • Tokom komercijalne proizvodnje, dolazi do hlađenja i konzerviranja, što može da dovede do gubitka hranljivih materija.
 • Ako ne želite da u bebinoj hrani ima aditiva i konzervansa, kupovne kašice nisu pravi izbor. Iako su proverene tako da je dokazano da ne štete detetu, ako već imate izbor da ih ne upotrebljavate, možda je tako bolje.
 • Nema mnogo ukusa koji se mogu ponuditi detetu kao što je slučaj sa domaćom kašicom. Većinom se kupovne varijante drže određenih ukusa, što nije prednost kada se govori o raznolikosti.

Preporuke

Bilo da ste se odlučili za pripremanje hrane za bebu kod kuće ili kupovinu kašica, držite se određenih standarda koji mogu imati značajan uticaj.

Nemojte dodavati začine poput soli, bibera, šećera, itd. jer oni nisu namenjeni tako maloj deci. Ako služite pire krompir, odvojite prvo bebi u tanjir njegovu porciju, pa ostatak tek onda začinite. Mnogo je bolje kada dete ima jednostavnu i nezačinjenu hranu sa što manje sastojaka, kako biste u slučaju alergije lako otkrili koja namirnica izaziva reakciju.

Kuvajte voće i povrće na pari umesto da ih prokuvavate u vodi. Na ovaj način možete najbolje očuvati hranljive sastojke. Takođe, moguće je grejati u mikrotalasnoj namirnice jer ni to neće uticati na gubitak hranljivosti obroka.

Uvek odvojite ljuske i koštice pre nego što počnete sa pripremom. Ne želite da vam se dete zagrcne ili da dobije alergiju.

Čuvajte se sastojaka koji mogu da izazovu alergiju. Nemojte dodavati jaja u kašicu kao ni med koji može da dovede do botulizma kod dece mlađe od jedne godine. Za više informacija o tome kada se koja namirnica uvodi, pogledajte članak “Ishrana bebe – kada uvesti čvrstu hranu?”.

Zamrzavajte hranu koju ste napravili kod kuće i želite da je upotrebite nakon par dana. Nemojte je držati u zamrzivaču duže od jednog meseca, jer tada možda ne bude ispravna. Hrana u frižideru ne bi trebalo da stoji duže od 48 sati nakon pripremanja. Ako odmrzavate jelo, neka to bude pred sam obrok, a ne mnogo pre toga.

Kada pravite kašicu, dodajte joj malo vode, mleka ili jogurta kako biste joj razblažili teksturu. Uvođenje čvrste hrane može biti pravi izazov, naročito ako je beba odbija, tako da bi trebalo da počnete sa što tečnijom varijantom.

Obavezno operite ruke i instrumente kojim ćete praviti kašicu pre i posle pripreme. Potrudite se da radni deo bude što čistiji kako biste izbegli unošenje bakterija u hranu vašeg mališana.

Ako kupujete kašicu, gledajte da bude organska. Iako su malo skuplje, one mogu da garantuju veću sigurnost i hranljivost nego ostale. Takođe, nemojte se ograničavati samo na kupovne ili samo na domaće kašice. Ako vam nekada odgovara da ponesete na put hranu za bebu, ponesite onu kupljenu iz teglice, možda je praktičnije. Isto važi i za obrnute slučajeve, kada mislite da imate dovoljno vremena da spremite bebi obrok, to može biti odličan izbor.