Ekcem – jedan od najčešćih problema kod male dece

Šta je ekcem i kako da ga prepoznate?

Ekcem predstavlja oboljenje kože gde su simptomi svrab, iritacija, crvenilo i zapaljenje. Postoji nekoliko vrsta, a najpoznatiji je atopijski dermatitis koji se javlja kod male dece. Prvi put se pojavljuje nakon 6. meseca, do 5. godine. Najčešće je vidljiv na obrazima i na glavi, ali primećuje se i na rukama, nogama, grudima, laktovima, iza kolena i na zglobovima. Karakteristični su i crveni pečati koji nastaju na mestima iritacije gde je koža suva i pomalo gruba.

Ekcem ne može da se izleči, uslovno rečeno. On se samo tretira kako bi se simptomi ublažili ili nestali, a vraća se u kontinuitetu, poput alergije. Međutim, ekcem u većini slučajeva nestane kod dece do tinejdžerskog doba. U suštini, ovo oboljenje je oštećenje kože pri kom površinski sloj nije dovoljno čvrst i ne štiti kožu od uticaja spoljašnje sredine. Nema dovoljno vode u ćelijama pa dolazi do isušivanja i povećane osetljivosti.

Šta uzrokuje nastanak ekcema?

Ova bolest je nasledna. Dakle, ukoliko je neko iz porodice imao ekcem, postoji velika verovatnoća da će je i beba razviti. Genetika igra veliku ulogu kada su u pitanju alergije i stanja slična ekcemu. Takođe, ekcem može nastati usled alergijske reakcije. Obzirom da je koža osetljivija, alergeni deluju intenzivnije na nju dok odbrambeni sistem nema dejstvo. Sam ekcem ne predstavlja alergiju na neku supstancu, ali može biti prouzrokovan usled reakcije na nju. Zapamtite, postoje alergije na hranu i one takođe mogu izazvati ekcem. To je važno znati ukoliko majka doji, kako bi bila oprezna po pitanju svoje ishrane. Hrana koja može biti opasna je: mlečni proizvodi, školjke, kikiriki, orasi, paradajz… aditivi iz hrane kao i trans masti iz margarina mogu uzrokovati upalne procese u telu. Isto tako, neke čestice iz hemikalija, sapuna, detrdženta, parfema, šampona itd. mogu delovati štetno na kožu i tako uzrokovati ekcem. Vuna takođe može izazvati iritaciju kao i toplota koja prouzrokuje znojenje bebe. Sedenje na tepihu ili travi, kupanje u bazenu koji ima visoku koncentraciju hlora, nakit… takođe mogu biti izazivači ovog upalnog stanja.

Bitno je napomenuti da ekcem nije prenosiv, ne može osoba koja ga ima da zarazi drugoga prilikom kontakta.

Kako da tretirate ekcem?

Tretman zapaljenja se određuje na osnovu intenziteta. Ukoliko je u pitanju slab ili osrednji osip sa crvenilom i iritacijom preporučuju se:

 • Hidrantni losioni, kreme, česta kupanja tokom dana (preporučena su i kupanja u kiseloj vodi za smajenje svraba i iritacije) ali uz blage sapune i šampone. Trebalo bi da isperete šampon tek na kraju kupanja, da dete ne bi sedelo u vodi sa penom ili sapunicom. Voda ne sme biti isuviše topla jer to dovodi do pojačanog isušivanja kože. Problem suve kože naročito je izražen tokom zime i tada bi trebalo više obratiti pažnju na negu.
 • Nakon kupanja (koje ne treba da traje duže od 10 minuta), kada brišete bebu, nemojte je trljati peškirom. Samo blago pokupite višak vode sa tela i ostavite da koža upije ostatak i na taj način se hidrira.
 • Nega kože ima značajnu ulogu u tretiranju ekcema. Losioni i kreme koji nisu parfemisani, antibakterijski, odnosno ne sadrže supstance koje mogu biti grube po izuzetno osetljivu kožu sa ekcemom, su obavezni. Nanosite ih nakon kupanja i nekoliko puta na dan.
 • Kokosovo ulje je poznato po svojoj sposobnosti da duboko hidrira slojeve kože i tako se bori protiv ekcema. Ima protivupalno dejstvo i ublažava simptome dok istovremeno hrani kožu.
 • Organsko nerafinisano devičansko kokosovo ulje ima antibakterijsko dejstvo i pomaže kod rana. Moguće ga je staviti na već iziritiranu kožu jer je netoksičan i može da ublaži upalu.
 • Jabukovo sirće ima takođe primenu u lečenju simptoma ekcema. Ono deluje na iritaciju svojim kiselim sadržajem tako što otklanja svrab i crvenilo. Dokazano je da sirće sa visokom pH deluje antibakterijski na kožu, ali potrebno ga je razrediti sa vodom obzirom na osetljivu prirodu kože beba.
 • Probiotici deluju tako što pomažu pri vraćanju imunog sistema u normalu, najpre u crevnoj flori, a potom se i čitav organizam pokrene.
 • Aloe vera je prirodni sastojak koji umiruje upalne procese. Ona ima antialergijsko, antibakterijsko i antivirusno dejstvo na organizam. Sadrži tečnost ili gel koji se dobija presecanjem lista i koji se može direktno naneti na kožu. Smiruje svrab i oporavlja kožu tako što sprečava dalje perutanje.
 • Kamilica je poznata po svom umirujućem dejstvu i lekovitosti. Možete koristiti čaj, kesicu od čaja ili mast kako biste smanjili simptome ekcema. Ona takođe ima antibakterijsko dejstvo i sprečiće upale tokom perioda kada je koža osetljiva i suva.
 • Potrebno je da obratite pažnju da se dete ne češe. Obezbedite im ruke posebnim rukavicama, skratite nokte redovno, kako bi bilo što manje češanja jer ono može da dovede do krvarenja i jake infekcije koja se tretira antibiotskim kremama ili antibioticima koji se uzimaju oralno (ukoliko je infekcija jaka).
 • Upotreba sode bikarbone je jeftin, praktičan način da se rešite simptoma ekcema. Kašičica sodabikarbone se razredi u vodi u kojoj kupate dete i nakon kupanja ga je potrebno još dodatno isprati. Nije preporučljivo da stavite mnogo sode bikarbone jer to može da bude štetno po kožu.
 • Zobena kaša može da se nanese na kožu poput melema i to dovodi do ublažavanja svraba i zadržavanja neophodne vode za ćelije. Zob ima lekovito dejstvo jer je antioksidant i ima nežno dejstvo koje ne pojačava svrab i upalu, a takođe i štiti od UV zračenja.
 • Lako oblačite bebu i to u što koncentrovaniji pamuk koji neće iziritirati kožu, izbegavajte poliester, sintetiku i vunu.
 • Takođe, posteljina bi trebalo da bude tanka i slojevita, kako bi koža deteta mogla da diše i kako biste izbegli preterano zagrevanje i znojenje koje dovodi do zapaljenja kože.
 • Sapun koristite samo na mestima na kojima je neophodno – intimni delovi, ruke i stopala. Ostale delove samo ispirajte vodom.
 • Strogo izbegavajte izlaganje deteta duvanskom dimu.
 • Dodajte ishrani deteta morsku ribu (sadrži omega-3 masne kiseline), banane (bogate vitaminima, kalijumom i magnezijumom), jaja (imaju minerale koji su poznati kao efikasni u borbi protiv ekcema).
 • Nemojte dovoditi bebu blizu osoba koje imaju upalu grla, herpes ili bilo koje virusno ili bakterijsko zapaljenje. Izlaganje može da dovede do povećanje osetljivosti i pojave intenzivnijih simptoma.
 • Ukoliko prirodni lekovi i obične hidrantne kreme ne pomognu, posavetujte se sa lekarom oko uvođenja steroidnih krema u tretman. Konsultaciju bi trebalo da obavite i pre upotrebe prirodnih preparata, čisto da bi odredili šta je najbolje za vaše dete, jer ekcem može imati individualne simptome specifične za pojedinca.
 • Potražite plikove na mestu upale, gnoj ili žuto-braon suvu kožu oko ekcema. To može biti znak bakterijske infekcije koja zahteva poseban tretman.
 • Vodite dnevnik o ishrani deteta i zapisujte kada ste uveli nove namirnice za slučaj da se simptomi pojave. Tako ćete znati šta treba da izbegavate da do zapaljenja ne bi došlo ponovo.

Ekcem zahvata jedno od petoro dece i iako nije opasno oboljenje, ima vrlo neprijatne simptome. Potrudite se da održavate higijenu u kući, da pazite čemu izlažete bebu (duvanski dim, bolesne osobe) i da napomenete vaspitačicama u jaslicama ili obdaništu da vaše dete ima ekcem. Ova bolest može da promeni simptome kroz vreme i važno je da znate od kog tipa ekcema boluje vaše dete, kako biste znali koja terapija će biti najefikasnija.

Konsultacije sa doktorom su od vitalnog značaja i ne bi trebalo da uzimate lekove ili uvodite sami terapiju bez dozvole lekara.