Epiduralna anestezija tokom porođaja

Od kada je otkrivena, epiduralna anestezija je postala prilično popularna među ženama koje očekuju bebu. Naime, čak oko 50% žena širom sveta podlegne ovom metodu olakšanja bolova tokom porođaja. Poznato je da sve trudnice barem jednom tokom trudnoće pomisle na bolove koji će doći tokom porođaja i na koji način će se nositi sa njima. Postavljaju se pitanja: “Da li je ovaj vid anestezije bezbedan po majku i dete i koje su mu nuspojave?” i “Da li je bezbednije izdržati bolove koji se javljaju prirodnim putem?”

Šta je epiduralna anestezija?

Epiduralna anestezija predstavlja određeni vid davanja anestezija tako da ona blokira bolove koji dolaze iz određenog dela tela. Anestetik se daje u epiduralni deo kičmenog stuba i potom zaustavlja bolne signale koji bi putovali do mozga. U suštini, pod ovom anestezijom, žena tokom porođaja ne oseća bolove koji dolaze iz materice i vagine, ili oseća, ali mnogo manjeg intenziteta nego obično.

Ova anestezija se daje kada je cerviks (otvor materice kroz koji beba prolazi) otvoren od 4cm do 5cm, odnosno kada porođaj počne. Anestetik počinje da deluje nakon 15ak minuta. Potrebno je naglasiti da nije moguće tek tako, u bilo koje vreme zatražiti epiduralnu anesteziju. Buduće majke se unapred moraju posavetovati sa svojim ginekologom i edukovati se o ovom vidu olakšanja bolova. Tek tada, lekar može reći da li je u datom slučaju preporučljiva epiduralna ili ne. Takođe, ako se u bolnicu dođe isuviše kasno, kada je otvor veći, nije moguće tražiti ovaj anestetik.

Nakon nekog vremena od dobijanja anestezije, žena ne bi trebalo da oseti bolove, kao ni donji deo tela. U slučaju da je doza bila mala, ona bi trebalo da može da ustane ili hoda uz nečiju pomoć. S’ obzirom na to da žena nema osećaj u donjem delu i ne zna kada je vreme da napinjanjem gura bebu, često su potrebni određeni tipovi asistencije. Neke žene dobijaju i odredbe koje im govore kada bi trebalo da se napinju, što nije slučaj sa porođajem prirodnim putem, kada ona oseti potrebu samostalno.

Da li epiduralna anestezija utiče na dete?

Mnogo faktora utiče na bebu tokom porođaja. Da, jedan može biti i doza anestezije, ali tu su i dužina porođaja i komplikacije koje mogu da nastanu i koje su nevezane za epiduralnu anesteziju. Imajte na umu da lekar sve vreme prati promene kod žene i bebe i da je obučen da reaguje u skladu sa situacijom. Neka istraživanja su pokazala da epiduralna anestezija može da utiče na položaj bebe pri izlasku (koji može da postane neodgovarajući), kao i na broj otkucaja srca kod bebe. Ovo ne može direktno da utiče na zdravlje deteta, ali indirektno može izazvati određene komplikacije.

Koje su prednosti epiduralne anestezije?

 • Ovaj vid anestezije može tokom porođaja da ubrza otvaranje cerviksa. To mnogo olakšava situaciju, s’ obzirom na to da su poznati slučajevi gde su žene čak 12 sati imale problema sa sporim otvaranjem. Imajte na umu da je to 12 sati bolnih kontrakcija na koje ne možete da utičete.
 • Olakšanje bolova je najveća prednost za žene. Ponekad i sam strah od snažnih bolova može da načini veliki stres i učini ženu isuviše napetom, a ovaj osećaj utiče i na dete. Manje stresa uz anesteziju može da olakša porođaj i dovede do bržeg otvaranja cerviksa.
 • Žena koja je pod epiduralnom anestezijom može da se odmori tokom porođaja i bolje skoncentriše na njega. Ne ometaju je bolovi koji su prisutni tokom porođaja prirodnim putem.
 • Može da se zatraži manja doza anestetika koja bi redukovala nivo bola, a ostavila telo ženi da kontroliše tako da aktivnije učestvuje. Ona će tada osetiti kontrakcije (mnogo manjeg intenziteta nego u slučaju bez anestezije), znaće kada je vreme da gura i kojom merom.

Koje su mane epiduralne anestezije?

 • Ovaj anestetik blokira adrenalin kako bi došlo do relaksacije. Međutim, telo postepeno povećava adrenalin iz posebnog razloga – da bi žena imala dovoljno energije da se porodi. Dešava se da žene ne znaju kada je vreme da guraju bebu jer nemaju osećaj u donjem delu tela, ne osete navale adrenalina i ostalih hormona.
 • Porođaj traje duže pod epiduralnom anestezijom. Jasno je i zašto, majke koje se porađaju prirodnim putem možda dožive bolnije iskustvo, ali je često kraće jer su svesne događanja i aktivno učestvuju u donošenju deteta.
 • Može doći do gubitka mleka ili do problema sa dojenjem jer je anestetik blokirao hormon oksitocin koji je zadužen za proizvođenje mleka. Neki stručnjaci tvrde i da epiduralna anestezija utiče na detetov refleks sisanja, pa on može da nedostaje nakon rođenja.
 • Upotreba ove metode može da izazove još dodatnih intervencija. Naime, česta je pojava da ženi opadne pritisak tokom porođaja kada je pod ovom anestezijom. Tada mora da se interveniše lekovima, tečnostima i kiseonikom tako da beba može da dobije adekvatan dotok krvi.
 • Neke od nuspojava su i mučnina, glavobolja, problemi sa uriniranjem, bol u leđima kao i neprijatan osećaj u nervima nogu i kičme.
 • Dešava se da dođe do povrede nerva ili priklještenja. Slučajevi nisu brojni, ali dovoljni da se ova pojava zabeleži kao posledica epiduralne anestezije.
 • Par sati nakon anestezije ženi je potrebna pomoć pri ustajanju ili hodanju. Ovo može praviti poteškoće ukoliko žena mora da ide u toalet, jer joj je potrebna asistencija, što nekima predstavlja neprijatnost.
 • Moguće je da epiduralna anestezija poveća šanse za carski rez (neki kažu i do 50 %). Ovo nije sasvim dokazano pa i dalje postoji debata na ovu temu. Neki kažu da žene mogu tokom carskog reza da dobiju epiduralnu, ali da ona ne izaziva komplikacije koje bi vodile do tog metoda. S’ druge strane, neki tvrde da je povećanje otkucaja srca kod beba mogući razlog za izvođenje carskog reza, a to je jedna od nuspojave ove anestezije.

Postoje tvrdnje kako porođaj pod epiduralnom anestezijom ne može da dovede do zadovoljenja koje majka dobije nakon porođaja prirodnim putem. Dokazano je da ona nakon preživljenih bolova luči endorfin, koji dovodi do osećaja sreće i zadovoljstva. Međutim, ovo ne mora da znači da je veza između bebe i majke u bilo kom slučaju jača ili slabija. Vaš je izbor da li ćete se odlučiti na porođaj pod anestezijom ili onaj prirodnim putem, ali bitno je da se pre toga edukujete i posavetujete sa ginekologom, kako biste izabrali najbolju opciju po vas i vaše dete.