Hrana koja sprečava prehladu i grip

Prehlada može da nastupi u bilo kom sezonskom dobu godine, u to su se svi barem jednom uverili. Zvuči nam pomalo čudno da se neko preko leta prehladi ili dobije grip, ali to zaista nije nemoguće. Ni u jednom trenutku ne treba pretpostaviti da je oboljenje nemoguće. Naravno, postoji sezona kada su prehlade, grip kao i groznice češća pojava, ali svejedno trebalo bi se čuvati stalno. Iz tog razloga, potrebno je poboljšati preventivu i uvesti u ishranu namirnice koje pomažu pri ojačavanju imunog sistema.

Namirnice koje suzbijaju prehladu i grip

Vitamin C ima vrlo važnu ulogu za imuni sistem i to verovatno i sami znate. Postoje neke nejasnoće kada je u pitanju njegovo dejstvo – da li može da spreči nastanak bolesti ili samo da umanji simptome? Istraživanja su pokazala da bi trebalo redovno unositi preporučenu dozu ovog vitamina kako bi telo u svakom momentu bilo zaštićeno. Organizam ne može da skladišti ovaj vitamin i zbog toga je važno uzimati ga stalno kroz voće i povrće. Namirnice koje su pokazale najveće količine ovog vitamina u svom sastavu su: paprika, paradajz, kivi, jagode, limun, narandže, brokoli, grašak, krompir… Deca vole voće, što je veliko olakšanje i trebalo bi ga ponuditi kao užinu tokom dana. Takođe, prirodni sokovi i kašice koje možete i sami da napravite, mogu olakšati bol u grlu ako je došlo do prehlade.

Poznato je da je jogurt prirodan probiotik. Kada je sezona ovih bolesti, trebalo bi ojačati imuni sistem deteta, a probavni sistem je pravo mesto za to. Probiotik unosi pozitivne bakterije koje mogu da spreče razmnožavanje onih negativnih i poboljšaju varenje. Možete ga kombinovati sa voćem u blenderu, ali ne bi trebalo da uzimate voćni jogurt, jer on sadrži nepoželjne zaslađivače. Ako vaše dete ne želi da pije jogurt u drugoj verziji, najlakše je ubaciti ga u smuti.

Iako zvuči pomalo kao kliše, zaista je dokazano da je pileća supa zdrava i da čak i ako dođe do prehlade i gripa – suzbija simptome. Puna je ugljenih hidrata i vitamina, koji ne samo da vraćaju energiju već i doprinose poboljšanju imunog sistema. Poželjno je kuvati je sa dosta povrća kako bi sadržala što više vitamina. Neki kažu da čak i one kupovne mogu imati sličan učinak, ali to nije zvanično dokazano niti objavljeno.

Vitamin E pomaže kod zaštite od slobodnih radikala u organizmu koji mogu da izazovu brojne bolesti. Namirnice poput jaja, suncokretovog semena, bundevinog semena, badema i maslina, mogu da doprinesu jačanju imunog sistema. Deca vole grickalice i možda ćete zbog toga lakše uveste neke od ovih namirnica u njihovu ishranu – badem, suncokret i bundevino seme umesto čipsa i smokija, mogu sjajno da se uklope.

Vitamin A se nalazi u šargarepi, paprici i slatkom krompiru. Ako pripremite ovo povrće na pravi način, možda se dete postepeno navikne na njih. Ako vaše dete ne voli kuvanu šargarepu, ponudite mu sirovu, možda će mu se više dopasti. Slatki krompir deca većinom vole, ali izbegavajte jake začine za početak. On doprinosi zdravlju respiratornog trakta i probavnog sistema.

Cink koji se nalazi u hrani poput ribe, orašastim plodovima, mesu i mlečnim proizvodima, vrlo je značajan za decu i njihov imuni sistem. Naime, on potpomaže rastu i razvoju, stvara neutralnu sredinu u organizmu tako da sprečava bolesti i ima brojne druge funkcije. Izbegavajte davanje suplemenata detetu, ne samo kada je cink u pitanju, već bilo koji vitamin ili mineral. Uvek se prethodno posavetujte sa lekarom, preterana doza izolovanih vitamina (u vidu kapi ili tableta) može da naruši zdravlje.

Pečurke su vrlo važne u ishrani. Sadrže značajne ugljene hidrate i doprinose stvaranju belih krvnih zrnaca, koja predstavljaju auto-imunu odbranu kada bolest napadne organizam. Što ih je više, veće su šanse da će se telo samo izboriti i ostati zdravo. Deca vole picu i verovatno im neće smetati malo više pečuraka na vrhu sledeći put kada im budete pravili. Možete mešati više vrsta pečuraka zajedno, stavljati ih u salate, soseve ili omlete, mnogo je načina upotrebe ove zdrave namirnice.

Možda ne zvuči kao povrće koje ima najlepši miris, ali bićete u jednom trenutku zahvalni na belom luku u vašoj ishrani. On je prirodan antibiotik, čisti organizam, predstavlja jak antioksidant i ima antibakterijsko dejstvo. Odličan je za jačanje imuniteta i možete ga upotrebiti na više načina: možete ga pomešati sa grčkim jogurtom ili napraviti neki umak na drugi način, staviti ga na picu, naseckati ga u salatu sa krastavcima… Naravno, jedna od najboljih varijanti je pomešati ga sa medom i limunom pa davati detetu količinu jedne kašike dnevno, ali ukoliko vam je miris isuviše neprijatan, probajte neku drugu varijantu.

Čajevi su odličan izbor kada je borba protiv prehlade u pitanju, to svi znaju. Međutim, dobri su i kada se uzimaju preventivno. Naravno, nije lako navesti dete da redovno pije čajeve, ali možete pokušati uz igru čajanki ili nečim sličnim. Pokušajte predveče da umesto mleka, zajedno svi popijete šolju čaja uz knjigu ili televiziju. Koristite prirodan med kako biste zasladili čaj umesto šećera. On ima sjajno dejstvo na organizam i imuni sistem takođe. Naravno, ne bi trebalo uvoditi med u ishranu deteta pre navršene prve godine.

Dovoljan dnevni unos tečnosti, naročito vode, hidrira organizam i čini da on optimalno funkcioniše. To može sprečiti nastanak prehlade ili gripa. Imajte na umu da bi najviše tečnosti trebalo davati detetu u prepodnevnim časovima i preporučuje se da se doza smanjuje kako dan odmiče. Na taj način ćete sprečiti i detetovo buđenje noću da ide u toalet, kao i mokrenje u krevet. Izbegavajte sokove sa mnogo boja i zaslađivača – pravite domaću limunadu od svežeg limuna, ili ceđenu narandžu. Možete napraviti i smuti sa dosta tečnosti koji će sadržati mnogo voća i koji će dete voleti.

Budite pažljivi kod uvođenja određenog povrća u ishranu deteta, naročito ako ga ranije nije probalo. Može da izazove alergijsku reakciju i trebalo bi obratiti pažnju na simptome poput crvenila, problema sa varenjem ili respiratornim sistemom. Ovde možete pogledati naš predlog za Kada uvesti čvrstu hranu. Sve vrste sirupa, šumećih tableta i pilula bi trebalo koristiti samo uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.