Infekcije uha kod dece

Istraživanja su pokazala da su infekcije uha najčešće kod dece uzrasta do 3 godine. Iako ne predstavljaju ozbiljno oboljenje, upala može biti vrlo neprijatna i bolna po dete. Nastaju tako što tokom prehlade na primer, kada je grlo upaljeno usled prisustva bakterija, upali se i deo tela poznat po imenu Eustahijeva tuba. Ona povezuje zadnji deo grla sa srednjih uhom (predeo iza bubne opne). Na ovaj način bakterije dospeju dotle i izazovu bolnu infekciju.

Koji su simptomi upale uha kod dece?

Najčešće su bolovi vrlo intenzivni i dete će vam reći da ih ima. Međutim, šta ako je u pitanju mala beba koja još uvek nema sposobnost govora? Infekcije uha se dešavaju i pre nego što dete progovori i trebalo bi tražiti znake koji ukazuju na upalu. Povišena temperatura, konstantno dodirivanje ušne školjke ili stavljanje prstiju u ušni kanal, nervoza i plač, nesposobnost reakcije na slabe zvukove, gubitak apetita, loš raspored spavanja i neodmorenost, problemi sa ravnotežom, pojava tečnosti u vidu iscedka iz uha i slično, sve su simptomi koji mogu ukazati na infekciju uva kod deteta. Zapamtite, ne treba na osnovu ovoga samostalno da dijagnostikujete i odredite terapiju detetu – ono mora posetiti lekara. Jedini pouzdan način za otkiravanje upale uha jeste pregled od strane pedijatra. On će zaključiti da li su potrebni antibiotici ili ne, u skladu sa ozbiljnošću stanja.

Koji faktori utiču na nastanak infekcije?

Već smo naveli da deca češće imaju ove upale od odraslih i postoji nekoliko razloga za to. Prvi je kraća dužina Eustahijeve tube u odnosu na odrasle. Zatim, imuni sistem nije sasvim razvijen i dešava se da oboljevaju češće zbog toga. Još jedan od faktora je alergija – deca osetljivija na različite alergene (supstance koje izazivaju alegijsku reakciju) imaju veće šanse da zadobiju infekciju uha. Deca koja su izložena duvanskom dimu imaju više slučajeva upale uha od one dece koja nisu, kažu stručnjaci. Smatra se da dim cigarete može da izazove upalne procese u srednjem uhu putem Eustahijeve tube. Jedan od faktora koji se na prvi pogled čini beznačajnim jeste način na koji dete pije iz flašice. Ako to čini dok leži na leđima, kada ima više šansi da se zagrcne, može doći do upale uha. Naime, sadržaj flašice može se naći u Eustahijevoj tubi i tamo izazvati infekciju. Dete bi trebalo da pije koliko god je moguće uspravno kako bi se ovo izbeglo. Na kraju, dojenje ima važnu ulogu kada su ove infekcije u pitanju. Ovim putem dete stiče imuni sistem, dobija prirodna antitela od majke i tako se brani od bakterijskih upala. Ako ovo izostane, ono je mnogo izloženije tim pojavama i lakše se razboli.

Imajte na umu da dete ne može da dobije od nekog ili nekome da prenese infekciju uha. Međutim, infekcija koja je uzrokovala upalu uha može da se prenese (na primer prehlada).

Koliko dugo traje infekcija uha?

Trajanje zavisi od jačine upale, međutim, smatra se da bolni simptomi većinom nestaju nakon 24 sata. Mada, dešava se da se tečnost zadrži u predelu iza bubne opne i do nekoliko nedelja, što može da izazove neprijatan osećaj.

Kako ublažiti bolove?

Kada lekar kaže da bi trebalo sačekati jedan dan jer veruje da će se smiriti upala, teško je ne pomisliti na bol koji će za to vreme i dalje trajati. Postoje načini na koje ga možete ublažiti i to nekoliko njih koji uključuju prirodne tretmane. Jedan od jednostavnijih načina je da postavite toplu gazu ili neki drugi materijal, na uvo deteta. Ovo može smanjiti bolove. Takođe, možete iskoristiti neka prirodna ulja koja ćete staviti na vatu i potom u uvo. Smatra se da su susamovo, maslinovo i kantarionovo ulje vrlo korisni. Najpre ih zagrejte, ali tako da dostignu neku sobnu temperaturu, ne treba da budu isuviše topla.

Možete uzeti neke kapi za uho koje će olakšati simptome, ali to u konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Potrudite se da dajete detetu dovoljno tečnosti, to može da dovede do otčepljenja Eustahijeve tube, ako je to problem. Ona se tokom gutanja može otvoriti i tako može iz nje da iscuri tečnost koja je predstavljala smetnju. Svejedno, unos vode je bitan za pravilno funkcionisanje organizma, što dovodi do bržeg ozdravljenja.

Ako razmišljate o lekovima protiv bolova, obavezno prvo kontaktirajte pedijatra ili farmaceuta. Ovi lekove ne treba samostalno i bez konsultacije sa stručnim licem davati malom detetu. To može biti izuzetno opasno, naročito ako je beba mlađa od 6 meseci.

Kako izbeći upalu uha?

Održavanje higijene može sprečiti bakterijske infekcije koje vode do upale uha. Perite često detetu ruke, naročito nakon igre sa drugom decom. Pobrinite se da se hrani zdravo i tako mu ojačajte imuni sistem (možete pogledati članak pod nazivom “Hrana koja sprečava prehladu i grip”).

Dojenje takođe jača otpornost deteta na bakterije i vrlo je važno za pravilan razvoj. Ako je moguće, dojite dete umesto hranjenja na flašicu. Naravno, žene koje iz nekog razlog nisu u mogućnosti da doje, moraju se opredeliti za mleko u prahu ili neku drugu alternativu, u dogovoru sa svojim lekarom. Navodimo idealan slučaj.

Već smo naveli to da ne treba dete položiti na leđa dok pije mleko ili neki napitak iz flašice. Tečnost može da završi u srednjem uhu i tako da izazove bolnu infekciju. Ako držite dete u naručju dok mu dajete flašicu, malo ga ispravite. Isto važi i za slučajeve kada je ono samo drži, neka bude u sedećem položaju ili barem malo ispravljeno.

Neki smatraju da sama cucla može da dovede do čestih infekcija, jer je moguće zadržavanje bakterija na njoj. Vaš je izbor da li ćete se odlučiti za korišćenje cucle ili ne, ali pokušajte da je koristite samo kada smatrate da je neophodno.

Izbegavajte izlaganje deteta duvanskom dimu i nemojte pušiti u kući. Dim može da se zadrži u zidovima, iako možda nije vidljiv i ne osećate njegov miris i dalje je prisutan. Naglasite ljudima koji vam dolaze u posetu da ne bi trebalo da puše u prostorijama gde dete boravi.