Joga i pilates tokom trudnoće

Tokom trudnoće, telo pretrpi brojne promene. To može biti vrlo stresno za ženu i potrebno je pronaći fizičku aktivnost koja nije u konfliktu sa ovim promenama, a čiji efekti doprinose generalnoj dobrobiti. Mnogi se pitaju koje su to razlike između joge i pilatesa, koje vežbe mogu da ublaže bolove u određenim delovima tela, kao i koje su opasnosti od povrede kod nekih pokreta. U daljem tekstu pokušaćemo da odgovorimo na ove nedoumice.

Osnove joge i pilatesa

Ni joga ni pilates nemaju zadatak da oblikuju mišiće vašeg tela, već da ih ojačaju tako da mogu bez problema da isprate promene koje trudnoća donosi. Postoji nekoliko vrsta joge, ali sama suština je u većini slučajeva ista – relaksacija i ujedinjenje sa samim sobom. Joga kroz vežbe i meditacije teži opuštanju i osvešćivanju osobe, odnosno cilj je izbalansirati telo i um. Postoje mnoge zablude koje govore o jogi kao o religiji, u kojima nema istine. Ona predstavlja jedan način zdravog življenja koji je moguće uklopiti u svakodnevni život. Uključuje fizičke vežbe i načine opuštanja koji umanju stres i jačaju telo osobe.

Što se pilatesa tiče, on predstavlja neku mešavinu joge i borilačkih veština. Danas se sve više koristi ova disciplina kod trudnica, jer jača mišiče stomaka, leđa i karlice, koji su pod opterećenjem tokom trudnoće. Fokus pilatesa je na središte tela, najpre se odredi to tzv. jezgro, pa se potom rade vežbe koje su orijentisane u predelu istog. Dakle, razlikuje se od joge po tome što je određeniji, fokusiran na centar koji je važan za trudnoću i porođaj. Pilates se takođe bavi mišićima koje koristimo tokom svakodnevnog života, na primer onim koji nam služe za sedanje i ustajanje. Vežbom ovih mišića, pilates nudi stabilnost i bolju koordinaciju kod osobe.

Uticaj joge i pilatesa tokom trudnoće

Joga je velikim delom vezana za relaksaciju i koristi tehnike disanja koje se uče kako bi se umanjio stres i nervoza. Ovo može biti od velike koristi kada je u pitanju priprema za porođaj. Joga koja se koristi tokom trudnoće više je usmerena na pravilno držanje osobe, opuštanje i olakšanje napetosti, nego na jačanje mišića. Sve navedeno je značajno za takoreći podnošenje trudnoće i promena koje ona donosi. Iako možda ne oblikuje mišiće, joga se bavi zatezanjem istih, kako bi se izbegli problemi koji nastaju usled dugotrajnog sedenja i slabe pokretljivosti. Međutim, trudnice bi trebalo da budu oprezne i da ne preteruju sa istezanjem kako se ne bi povredile. Postoje vežbe koje se bave karličnim pojasom i mogu biti od velike koristi, naročito jer se na taj način mogu izbeći bolovi u ovom predelu tokom trudnoće. Napominjemo da ove vežbe ne treba da radite ukoliko već imate bolove jer mogu da pogoršaju stanje, najbolje bi bilo da se posavetujete sa stručnjakom koji će odrediti alternativu. Sve u svemu, joga je izuzetno korisna za trudnoću i sam porođaj, jer može pomoći ženi da pronađe tehniku opuštanja koja će joj značiti tokom kontrakcija. Takođe, može biti od velike koristi i za oporavak nakon porođaja.

Kod pilatesa nema toliko fokusa na relaksaciji, ali postoje metode opuštanja koji se primenjuju na kraju treninga. Većina vežbi se bazira na držanju koje se jača, kao i na mišićima koji se svakodnevno koriste i na taj način se izbegavaju (ili leče) bolovi u leđima, abdomenu i karlici tokom trudnoće. Pilates za cilj ima da utiče na mobilnost tela, više nego na fleksibilnost. Po ovome, važnije je da telo bude pokretljivo i da na taj način izbegne grčeve i bolove u mišićima, nego da bude fleksibilno, što je takođe i rizično u trudnoći jer se ligamenti lako mogu povrediti. Vežbe su skoncentrisane na pojas oko karlice i jačaju ga kako bi mišići aktivni tokom porođaja bili dovoljno razvijeni. Stomak trpi veliku promenu tokom trudnoće, mišići se rastežu i slabe. Pilates se bavi i onim najdubljim slojevima abdominalnih mišića tako što ih vežbama jača, što je od velike pomoći za oporavak nakon porođaja.

Kako se odlučiti između joge i pilatesa?

Najpre je važno odrediti koji su problemi prisutni kod vas. Da li imate ravna stopala, čest bol u leđima, slabe trbušne mišiće, grčeve u nogama itd. Odredite koji način vežbanja bi vam najviše odgovarao u skladu sa vašim potrebama – ako vam je potrebno blago istezanje i opuštanje kako biste se lakše nosili sa porođajem, izaberite jogu, dok s druge strane, ako želite da ojačate mišiće zadužene za porođaj i popravite koordinaciju, izaberite pilates. Pre svega se obavezno posavetujte sa lekarom koji će vam reći da li je određeni trening najbolje rešenje u vašem slučaju.

Obratite pažnju na vaše stanje tokom trudnoće i na taj način se odlučite između ova dva izbora. Pilates nije preporučljiv u blizanačkim trudnoćama, kao ni ukoliko je majka obolela od dijabetesa, bolesti pluća ili srca i slično. Tada se najčešće preporučuje joga jer može biti manje opterećujuća po organizam.

Ukoliko nemate vremena za treninge, jogu i pilates možete da obavljate i kod kuće. Međutim, trudnicama se savetuje nadzor stručnjaka tokom ovih vežbi. Ako ste se već opredelili za kućnu varijantu, barem zatražite savet stručnjaka koji će vam pomoći u odabiru idealnih vežbi tokom trudnoće.

Mere opreza

Povedite računa o tome da vežbe koje izvodite ne sadrže skakanje, prevrtanje ili neke tokom kojih postoji opasnost od padanja. One mogu da dovedu do povređivanja i žene i deteta, pa se strogo izbegavaju. Takođe, ne treba da se pregrejete tokom vežbi. Nemojte izvoditi jogu ili pilates u sobama koje su isuviše tople i nemojte se umarati toliko da vaša telesna temperatura skoči, jer ovo može biti štetno po bebu.

Nakon prvog trimestra, ne bi trebalo izvoditi vežbe koje zahtevaju ležanje na leđima. Na ovaj način se može prekinuti dotok krvi za bebu i može doći do nesvestice kod žene. Trebalo bi izbegavati sve pokrete koji izazivaju mučninu ili vrtoglavicu, iako ste možda nekada bili sposobni da ih uradite, vaše težište više nije u istoj tački. Tokom trudnoće se luči hormon koji utiče na opuštanje ligamenata, pa se usled preteranog istezanja može izazvati njihova povreda. Nemojte raditi vežbe koje vam nisu prijatne, naročito ako se vaša telesna masa mnogo izmenila od kada ste trudni. Upamtite, nije cilj u tome da vežbate do iznemoglosti. Čučnjevi, trčanje i slične vežbe ne dolaze u obzir. Takođe, pokreti koji zahtevaju ležanje na stomaku nisu preporučljivi, naročito kada vam stomak naraste. Izbegavajte bilo kakav pritisak u ovom delu tela.