Kada izvesti bebu prvi put van kuće?

Iako prve nedelje sa bebom kod kuće predstavljaju nezaboravne trenutke, u jednom momentu će biti neophodno napustiti toplinu i sigurnost doma i izvesti bebu napolje. Mišljenja su podeljena kada je u pitanju optimalan uzrast za ovu prekretnicu, dešava se da roditelji odluče od prvog dana da šetaju sa bebom van kuće, dok se drugi ipak drže određenih instrukcija koja postoje odavno.

Šta kažu stručnjaci kada je ova tema u pitanju?

Pedijatri kažu da je moguće uklopiti obe varijante. Dakle, nije zabranjeno izvoditi bebu napolje već nakon prvog dana od izlaska iz bolnice, ali određene mere opreza se moraju primenjivati. Naime, ranije se verovalo da dete ne bi trebalo voditi van kuće sve dok ne navrši 6 nedelja, ili prvih mesec dana itd. Ovo je imalo osnovu u ranjivosti bebe, ranije su deca oboljevala od raznih bolesti koje još uvek nisu bile definisane i dešavalo se da ne prežive. Iz tog razloga, roditelji su uveli različita pravila koja su u to vreme štitila bebu, u ovom slučaju fizički, da se ne razboli. Iako je u današnje vreme medicina mnogo naprednija nego pre, u određenim narodima i kulturama i dalje možemo primetiti da postoje ova pravila, bilo da je iz zdravstvenih ili verskih razloga.

Stručnjaci smatraju da je moguće izvesti bebu van kuće već tokom prvih dana, ali uz poštovanje načela koje mogu da spreče infekcije. Istina je, detetu se imuni sistem još uvek nije razvio i ako smatrate da je najbolje da provede neko vreme u kući dok se ne izgradi, sasvim je uredu. Međutim, svež vazduh i obdanica ne mogu da naškode bebi u ovom periodu, štaviše, mogu da je opuste i smire, kao i roditelje.

Koje su to mere opreza kojih bi roditelji trebalo da se pridržavaju?

Preporučuje se izlaganje što manjem broju ljudi. Dakle, ukoliko planirate šetnju sa bebom, neka to bude na mestima na kojima nema gužve i buke. Izlazak u park ili u prirodu nije loša ideja. Nije preporučljivo voditi dete u supermarket i razne prodavnice, poštu, banku, autobus… Ako morate da povedete dete sa sobom kad idete u kupovinu, izaberite vreme kada nije gužva.

Dešavaće se tokom vašeg boravka napolju da će vam prilaziti poznanici i tražiti da drže bebu u naručju ili će joj se naći u neposrednoj blizini. Ne treba da vam bude neprijatno da ih odbijete. Vaše dete je još uvek malo i nerazvijenog imunog sistema, tako da ne može da se štiti od infekcija koje je mogu zahvatiti tokom kontakta sa spoljašnošću. Ne bi trebalo da ima bliske susrete sa drugim ljudima jer mogu biti nosioci zaraze, a svakako ne želite da u prvoj nedelji dete mora da koristi antibiotike jer se razbolelo.

Kada ljudi dolaze u posetu da prvi put vide bebu, zahtevajte da operu sapunom i toplom vodom ruke i lice. Pokušajte da sve opasnosti svedete na minimum tako da ne morate da brinete o infekciji ili alergiji. Trebalo bi i vi sami da ste dezinfikovani i da uvek pri sebi imate antibakterijski gel ili vlažne maramice. Roditelji nisu ni svesni koliko spoljašnja sredina može lako da izloži njihovo dete bolestima. Čak iako ste otišli samo do prodavnice, trebalo bi da dezinfikujete ruke jer ste dodirivali vrata, kvaku, proizvode i novac. Svi ovi predmeti mogu biti izvor bakterija i potrebno je osigurati se.

Obucite bebu adekvatno za izlaženje napolje. Ovo znači da je preporučljivo imati slojevito odevanje, kako bi dete što više bilo zaštićeno. Ako je hladno vreme, dodajte još jedan sloj i obavezno nosite ćebence sa sobom. Za slučaj da je sunčano napolju, obucite dete u laganu odeću, ali mu obavezno stavite preko kolica, nosiljke ili sedišta (u zavisnosti od toga u čemu ga nosite kada ste napolju) platno koje će ga štititi od direktnog sunčevog zračenja kao i od kontakta sa ljudima. Male bebe lako mogu da dobiju opekotine od sunca jer su vrlo osetljive. Takođe, ovo prekrivanje se preporučuje u bilo kom godišnjem dobu, a naročito tokom sezone gripa i prehlade, kada je dete više izloženo potencijalnim infekcijama.

Obavezno spakujte i više od onoga što vam je potrebno. Nekada i kratka šetnja po parku zahteva hranjenje jer male bebe dosta brzo vare mleko i dešava se da jedu i na svaka 2 sata. Stoga, budite spremni sa flašicom ili prekrivačem (maramom) za dojenje, koje ćete upotrebiti u tom slučaju. Nije loše poneti i nekoliko rezervnih pelena, za svaki slučaj. Nikada ne znate šta može da vam se dogodi, a ostajanje na nekom mestu bez zaliha sa detetom kome treba presvlačenje i nije baš prijatna situacija.

Posete pedijatru su neizbežne, bilo da je u pitanju kontrola ili vakcinacija, beba u jednom momentu mora otići kod lekara. Imajte u vidu da tamo ne odlaze samo bebe kojima je potrebna kontrola, već da ima i bolesne dece. Obično postoje dva odvojena dela za ovakve slučajeve, ali bi bilo dobro da birate vreme kada odlazite tamo. Na primer rano ujutru, kada se ordinacija tek otvori ili se dogovorite sa medicinskom sestrom o terminu koji će biti najbolji.

Deci je naročito zanimljiva sama pojava bebe. Međutim, dete takođe može biti prenosilac raznih bakterija, tako da bi bilo dobro da izbegavate susrete sa drugom decom. Ne vodite dete u blizinu škole ili vrtića, igrališta i slično. Ako imate starije dete, naučite ga kako da se dezinfikuje pre svakog kontakta sa bebom.

Ako želite da sačekate dok beba ne dobije sve vakcine predviđene za period od nekoliko meseci, to je sasvim prihvatljivo razmišljanje. Ne možemo nazvati to paranoičnošću, jer je povećan oprez sasvim razumljiv s’ obzirom na opasnosti koje donosi okolina. Naravno, posavetujte se i sa doktorom o tome kada je idealno vreme za izvođenje bebe napolje po prvi put.