Kako da obezbedite kuću tako da vaše dete bude sigurno?

Bilo da očekujete bebu, ili imate dete koje će uskoro početi da puzi, opremanje i nameštanje kuće tako da bude sigurna za vaše dete je neizbežno. Ukoliko mislite da je prerano za takav poduhvat, budite uvereni da će ono za tren oka naučiti da puzi po sobi, a potom i da hoda. Ovakve promene su hitre i mogu da vas zateknu nespremne. Najbolje je blagovremeno osposobiti prostorije u vašoj kući, tako da mališan može bezbedno da se kreće i istražuje.

Osigurajte nameštaj i objekte tako da dete ne može da se povredi

Dovoljan je samo trenutak u kom ćete ostaviti dete samo u sobi, da bi u njemu proradila radoznalost i da priđe klimavom regalu kako bi dohvatilo nešto. Televizori ne bi trebalo da budu na policama ili komodama koje imaju fioke, jer se dete može popeti. Vrlo verovatno će ga zanimati svetlucavi i aktivni ekran, a ta radoznalost može da izazove ozbiljne povrede. Uverite se da ne može da se popne na fioku/policu ili da sruši televizor na sebe.

Proverite da li vam je nameštaj stabilan, a naročito onaj masivni: veliki ormani, regali, komode, police. Ako se klimaju, osigurajte ih tako da ne mogu da padnu. Oštre ivice nameštaja bi trebalo obezbediti posebnim dodacima koji se zalepe, tako da ne mogu izazvati povrede pri interakciji.

Mašine za pranje sudova, veša, kao i one za sušenje, mogu biti vrlo opasne. Obratite pažnju, neophodno je isključiti ih iz struje kada ih ne koristite. Malo dete koje ume da hoda može da dosegne tastere i upali mašinu. Takođe, moguće je da izvuče oštar pribor za jelo iz mašine za pranje sudova i ozbiljno se povredi, ili povredi nekog drugog (mlađe dete). Kada mašina završi pranje, budite u blizini i nadgledajte dete za slučaj da morate sačekati pre nego što izvadite sudove. Dete može da pokuša da otvori mašinu za veš, dok je pranje u toku. Ne treba da zabavljate dete tako što mu dozvoljavate da gleda u veš dok se pere. Vrata prostorije gde se mašina nalazi držite zaključana ako je moguće.

Hemikalije, lekove, šminku, pribor za jelo, alate, kao i sve ostalo što bi moglo da dovede do povređivanja deteta, držite zaključano u ormaru ili fioci. Možete lako pronaći u određenim prodavnicama zaštitu za fioke, koja onemogućava otvaranje. Vrlo je praktična, a može dosta da doprinese zaštiti i bezbednosti deteta.

Zaštita od strujnog udara

Strujne utičnice mogu biti poprilično nisko i na dohvat ruke deci. Iako pravljene sa zaštitom od slučajnog dodira, svi znaju koliko mogu biti opasne i koliko je neophodno upozoriti dete na to. Međutim, ono kada prohoda, istražuje svet i nije u stanju da razume razlog na osnovu kog nešto ne bi smeo da dira. Danas postoje zaštite za utičnice koje mogu da pomognu pri obezbeđivanju. One kompletno onemugućavaju detetu dostupnost provodnog dela utičnice i tako ga štite od strujnog udara.

Kablovi koji su na podu mogu biti takođe vrlo opasni. Dovoljno je da ostavite dete na nekoliko trenutaka i da ono iz radoznalosti stavi jedan u usta i povredi se, ili nešto još gore. Uz bebu koja puzi ili hoda, ne smete dozvoliti takav rizik. Zakačite kablove tako da stoje van detetovog domašaja. Može da se dogodi da ih povuče i sruši uređaj na sebe.

Zaštita od davljenja u vodi

Malom detetu je potrebno svega par centimetara vode da bi se udavilo. Nikada ne treba da ga ostavljate samog u kadi tokom kupanja. Ako vam zvoni telefon, ili vas zove drugo dete, povedite i njega sa sobom i ispraznite kadu. Upozorite starije dete da ne sme da kupa mlađe, niti da puni kadu dok vi niste prisutni.

WC šolja mora biti zaklopljena i bilo bi dobro da je dodatno zaštitite, tako da ne može da se otvori samim podizanjem poklopca. Maloj deci može biti vrlo zanimljivo da istražuju po kupatilu, a dešava se da im WC šolja naročito privuče pažnju. Obzirom na to da mogu lako da se preture i zaglave u njoj, važno je obezbediti.

Uvek ispraznite posude, kadice i kante sa vodom po kući i dvorištu. Dete i ovde može lako da se zaglavi i trebalo bi to sprečiti. Budite oprezni kada je sezona kupanja ukoliko imate bazen. Uspostavite pravila i obezbedite bazen tako da dete ne može da uđe samostalno.

Zaštita od opekotina

Dete ne bi trebalo da ima pristup šporetu, mikrotalasnoj ili slavinama. Radni deo obezbedite tako da ne može da se popne na njega i dođe do kućnih aparata. Držite stolice dalje od šporeta, tako da ne može da se popne na njih. Zaštitite fioke tako da ne može da ih otvori i uz pomoć njih dođe do gornjeg dela.

Kada držite bebu u naručju, nemojte sipati toplu vodu ili napitak. Sasvim je razumljiva želja za čajem, kafom ili mlekom nakon napornog dana, ali izbegavajte to da uzimate dok držite bebu. Ona lako može da se otrgne i prospe napitak po sebi. Mogu nastati opekotine čak i do trećeg stepena, obzirom na osetljivost njene kože. Isto važi i za hranu. Ne treba da kuvate sa bebom u rukama, niti da nosite vruću hranu.

Blokirajte pristup pećima i radijatorima koristeći zaštitne ograde, ili rasporedite nameštaj tako da dete ne može da dođe do izvora toplote.

Zaštita od pada i povreda

Kada nauči da puzi, beba lako može doći do stepenica ili kraja kreveta. Pad može da izazove ozbiljne povrede, te je neophodno osigurati kuću tako da do njega ne dođe. Prva stvar se odnosi na same roditelje – ne treba ostavljati dete koje ume da se samostalno okrene na krevetu/kauču/fotelji, bez nadzora. Par sekundi je potrebno da se skotrljaju i padnu. Isto važi i za boravak u sobi, a naročito ako se nalaze na spratu. Dete koje je prohodalo može da otvori vrata i dođe do stepenica. Koristite zaštitne ograde koje sprečavaju dete da ide van prostorija, ili da dođe do stepenica.

Deci su prozori zanimljivi i ne shvataju opasnost koju oni nose. Sprečite dete da se naslanja na prozor ili da prilazi prozoru tako što ćete nameštaj držati dalje od njega. Ovo se naročito odnosi na detetov krevetić, kao i na ormare, sofe i krevete sa kojih može da se popne i dođe do prozora.

Stavite zaštitu za vrata na same ivice, jer ona mogu izazvati povrede prstiju kod male dece. Ako napustite sobu, velika je verovatnoća da će vas dete pratiti, ukoliko ume da hoda ili puzi. Ono može lako da se povredi pokušavajući da otvori ili zatvori vrata, pa je najbolje obezbediti ih.

Zaštita od požara

Držite plinske boce, upaljače, šibice i slično, van detetovog domašaja. Ono u igri može izazvati požar istražujući plinsku bocu. Ako imate kamin, obezbedite ga rešetkama ili nečim poput toga, kako dete ne može da dođe do njega. Obratite pažnju na vatru u kući ili dvorištu – uvek budite na oprezu ukoliko je upaljena. Instalirajte protivpožarne aparate u kući i menjajte im baterije po potrebi.

Poznati su slučajevi gde dete nije bilo upoznato sa pojmom vatrogasaca i kada je došlo do požara, uplašilo se i sakrilo od njih i tako poginulo u požaru. Upoznajte vaše dete sa vatrogascima, gledajte emisiju ili crtani gde se oni spominju, kao i policajci. Takođe, možete im pokazati sliku i objasniti da su oni tu da vas zaštite.

Zaštita od gušenja

Igračke su poznati izazivači gušenja kod dece. Uvek obratite pažnju na pakovanje igračke na kom stoji uzrast deteta kom je namenjena. Ne držite igračke u krevetiću i ukoliko ih ima po detetovoj sobi, uverite se da su veće od njegovih usta i da nemaju sitne delove koji mogu lako da se otkače (na primer dugmići, nosevi, oči lutaka i plišanih medveda).

Baloni su vrlo opasni i ne treba da budu u blizini malog deteta. Prijavljeni su brojni slučajevi gušenja sa smrtnim ishodom baš zbog fleksibilnosti i oblika balona (bilo da je nenaduvan ili probušen), lako dovodi do nemogućnosti izbacivanja komadića i gušenja. Baloni od lateksa prave velike probleme u ovom slučaju i treba ih u potpunosti izbegavati. Ako je u pitanju rođendan ili žurka, opredelite se za one sa helijumom koji nisu od lateksa i koji ne mogu da puknu u nekoliko komadića, već se samo izduvaju.

Uverite se da u prostoriji nema mašnica, kanapa, ili niti koje mogu da dovedu do gušenja. Naročito obratite pažnju na roletne i kanape kojim ih spuštate i dižete. Ovo može biti takođe vrlo opasno i bilo bi dobro da dete ostane dalje od prozora.

Kante za smeće bi trebalo da budu na visokom mestu ili zatvorene u radnom delu. Malo dete može da ih lako otvori i pronađe sitne delove kojima bi moglo da se uguši. Takođe, mogu sadržati lekove ili opasne supstance, pa je najbolje imati ih van domašaja deteta.

Uvid u opasnosti možete dobiti kada se spustite na bebin nivo – kada puzite po kući. Iz te perspektive videćete koje su to mere opreza koje morate primeniti i šta je neophodno skloniti tako da je van detetovog domašaja.