Kako da podstaknete kreativnost kod dece?

Eksperimenti i igre sa papirom, makazama i bojama

Kada je slobodno vreme u pitanju, deca imaju mnogo izbora oko toga na čega će da ga iskoriste. U današnje vreme, kada postoji mnogo video igrica i televizijskih programa za decu, teško je podstaknuti njihovu kreativnost i igru pretvoriti u stvaranje igračaka. Međutim, ako ispratite detetova interesovanja, nekada je i moguće pokrenuti igru sa kartonom, papirom, makazama, lepkom i bojama. Ovo ima važnu ulogu u njegovom razvoju, koliko motornom, toliko i mentalnom i samim tim ne sme biti izostavljeno.

Zabavni i poučni eksperimenti

Ono što se napravi – najbolje se zapamti. Na ovome počiva značaj malih eksperimenata koje možete praviti sa vašim detetom i tako ga učiti o nekim naučnim činjenicama koje može da shvati.

Eksperiment polarnosti: zašto se ulje ne rastvara u vodi? Ovo je odlična prilika da objasnite detetu šta se dogodi kada se sretnu dve supstance različite polarnosti. Odvojite vodu u nekoliko čaša i sipajte u njih takođe nekoliko drugačijih jestivih boja (ili kakvih budete imali, a da se rastvaraju u vodi). Kada obojite vodu, sipajte u jedno prozirnu činiju malo ulja. Zatim, dodajte vodu u ulje i posmatrajte kako se odvajaju obojeni mehurići. Takođe, možete ostaviti neko vreme da odstoji, kako biste pokazali detetu da se polarnost ne menja tokom vremena.

Raznovrsnost boja čini igru nauku mnogo zabavnijom. Sipajte čašu mleka u plitki tanjir ili posudu. Zatim, dodajte mu nekoliko kapi različitih jestivih boja. Potreban vam je i tečni sapun, mala količina koju ćete sipati u ovu smesu. Uzmite štapić i blago promešajte. Nastaće mešavina boja koje se preklapaju, prave različite oblike, mešaju itd.

Priča o moći prirode može postati zanimljivija uz demonstraciju. Možete lako i uz malo sastojaka napraviti tornado u tegli, koji će biti odličan prikaz prirodnih fenomena. Napunite teglu hladnom vodom do vrha. Sipajte tečni sapun u vodu, ne mora biti mala količina. Zatim, dodajte jedan čep sirćeta. Zatvorite teglu, lagano je promućkajte, i zatim blago zavrtite kako bi formirali tornado unutar nje.

Uzmite papir i zalepite ga na plastičnu flašu, tako da je obmota. Nacrtajte odelo na papiru, poput dugmića haljinice, kravatu ili mašnicu. Potom, uzmite balon i na njemu nacrtajte oči, nos i usne (nemojte da ga naduvavate). Sipajte pola šolje sirćeta u plastičnu flašu, a u balon dodajte kašičicom sodu bikarbonu, napunite otprilike četvrtinu balona. Navucite balon na grlo flaše pazeći da ne sipate sodu bikarbonu u flašu i kada ste spremni, pustite da se pomeša sa sirćetom. Ubrzo će balon početi da se puni vazduhom i formiraće glavu vašeg čovečuljka-flaše.

Napravite vulkan i uz par jednostavnih sastojaka izazovite erupciju. Uzmite rođendansku kapu, ili karton u obliku kupe i isecite vrh tako da napravite oblik vulkana. Možete napraviti recke makazama na samom vrhu vulkana ako želite. Zatim, uzmite teglu koja je otprilike iste veličine kao karton koji ste sad oblikovali, ili manja. U nju sipajte so, sodu bikarbonu i jestivu boju koju ste izabrali (crvena izgleda dobro). Dobro promešajte i dodajte malo detrdženta za pranje sudova u smesu. Preklopite teglu kartonskim vulkanom. Od gore sipajte malo sirćeta kako biste izazvali erupciju vulkana. Ovako možete objasniti deci da vulkani izbacuju višak gasova (mehurića) koji se nalaze u dubini Zemlje.

Objasnite detetu kako biljka uzima vodu svojim sistemom cevčica i vodi je iz korena do listova, uz ovaj eksperiment sa bojama. Sipajte u nekoliko čaša vodu i dodajte različite jestive boje. Uzmite nekoliko listova celera i u svaku čašu stavite po jedan list. Ostavite da prenoći. Sutradan, primetićete kako su listovi dobili boju kao i voda u kojoj su se nalazili. Biljka je uz vodu, uzela i boju i tako je prenele do listova koji su se obojili. Eksperimentišite i stavite sada obojene listove u druge čaše sa drugačijom bojom. Da li se boje pomešaju ili preklapaju?

Još jedan obojeni eksperiment koji može da objasni deci kako funkcioniše polarnost i zašto gasovi izbijaju na površinu. Uzmite jednu teglu, i do pola je napunite vodom. U vodu dodajte nekoliko kapi boje i promešajte da se ujednači. Zatim, sipajte ulje tako da popunite teglu, i sačekajte par minuta da se rasporedi. Ovde se može videti kako se ulje i voda ne mešaju i ne rastvaraju jedno u drugome. Uzmite šumeću tabletu i ubacite je u teglu. Prizor sa balončićima u boji će zabaviti decu.

Igre sa papirom, kartonom, makazama, lepkom i još mnogo toga

Ukoliko vaše dete voli životinje, sve što je potrebno jeste malo boja, kartona, lepka i makaza da bi se dobro zabavilo. Možete i ištampati sliku životinje ako želite. Naime, na parčetu kartona nacrtajte životinju (ili zalepite ištampanu sliku). Obojite je i isecite. Docrtajte joj i drugu stranu tela. Isecite noge ili postolja od kartona takođe. Napravite male proreze za noge i dodajte ih životinjama. Na taj način, možete napraviti kartonske figurice.

Maske su oduvek predstavljale veliku zanimaciju za decu. Postoje razni likovi u koje mogu da se pretvore, mogu da budu princeze, kraljice, lavovi, mačke… sve što im mašta dozvoljava. Uvek možete na internetu pronaći okvir ili model po kom ćete praviti masku. Možete i upotrebiti kartonski tanjir, probušiti ga sa strane i uvući gumu koja će držati masku, napraviti proreze za oči i nacrtati lik koji će maska predstavljati.

Napravite malu kuću za patuljke/vile u teglici. Nacrtajte je i obojite, pa isecite i zalepite na karton kako bi bila čvršća. U malu teglu sipajte zemlju i dodajte mahovinu, travu ili zabodite grančice koje će podsećati na drvo. Ubacite i kućicu u teglu i stavite ovaj ukras u baštu, kutak za igru u dvorištu ili dečiju sobu.

Preostali karton od rolne toalet papira može poslužiti za razne tvorevine. Možete ga obojiti u roze, belo, ljubičasto ili u omiljenu boju vašeg deteta i docrtati mu oči. Uzmite raznobojne konce ili vunicu i isecite na kratke niti koje ćete povezati u jedan snop, koji će predstavljati grivu. Drugi, malo duži snop, namenite za rep. Zalepite konac pozadi i napred da podseća na šiške. Isecite uši i zalepite ih na vrh. Napravite rog od kartona na koji možete staviti šljokice i zalepite ga između ušiju. To je to, napravili ste jednoroga od kartona. Takođe, možete napraviti kućice od ove kartonske tube. Samo je obojite ili zalepite kolaž papir preko nje. Zatim, docrtajte prozore i vrata, ili ih isecite tako da izgleda realističnije. Presavijte parče kartona i zalepite ga na sam vrh kako bi predstavljao krov.

Lanci od papira mogu inspirisati vaše dete da napravi nešto više od njih. Uzmite papire u različitoj boji i šarama i isecite ih. Savijte papirić tako da formira krug i zalepite ga. Zatim, sledeći papir neka se nadoveže na ovaj i tako ga i zalepite. Kao da formirate lanac. Kada završite, na krajnjem papiru docrtajte ili zalepite oči usta i nos, možete čak i par končića zalepiti kako bi predstavljali kosu. Ovako ćete napraviti zanimljivu gusenicu koja može uvek da uveća svoju dužinu novim šarenim papirićima.

Svi su čuli za kućice sa hranom za ptice i uvek je zabavno praviti ih. Međutim, da li ste čuli za hranilice za leptire? Možete ih napraviti još lakše i brže, a izgledaće lepo i dete će ih obožavati. Odaberite nekoliko cvetića i uberite ih sa stabljikom. Odsecite parče kanapa i uvežite ih tako da izgledaju kao buketić. Napravite još jedan i spojite ga sa ovim, ali tako da su cvetovi na obrnutim stranama: cvetovi jednog buketa su gore, a drugog su dole. Uvežite ih i okačite negde u dvorištu, na drvo ili u baštici.

Da li ste znali da od jesenjeg lišća možete napraviti raznovrsne maske? Izaberite dovoljno velik list (kao na primer javorov) i nacrtajte nos, usta ili ih zalepite. Možete i pažljivo iseći proreze za oči.

Zanimljiva ideja je i napraviti lava od kartona i lišća. Nacrtajte glavu (ili ištampajte crtež pa ga isecite) i zalepite na karton. Glava ne bi trebalo da ima grivu. Uzmite lišće i postavite ga oko kartonske glave tako da podseća na lavlju grivu i zalepite ga. Ovo može poslužiti i kao maska ili kao zasebna igračka.

Dovoljno papira i smesa lepka mogu napraviti dosta stabilnu masu kada se osuše. Uzmite staklenu činiju i nacepkajte mnogo papira. Napravite smesu lepka za drvo i malo vode, vode i brašna ili prokuvajte pirinač pa iskoristite lepljivu vodu koju ćete dobiti. U činiju stavljajte slojeve papira i lepite ih. Dete može da izabere šarene papiriće koji mu se dopadaju, kao i da iseče neki svoj crtež i zalepi ga na poslednji sloj. Kada završite, ostavite da se osuši. Nakon toga, izvucite staklenu činiju. Dobićete interesantnu papirnu činiju.

Koristite isečke iz magazina i novina kako biste načinili crteže zanimljivijim. Seckajte travu, automobile, osobe i mesta i lepite na crteže. Dete može da docrta šta god da poželi, oblačiće sa rečima, odeću, još ljudi i životinja i slično.

Napravite 3D mozaik sa malo papira u boji i kartona. Isecite karton u jedan veći pravougaonik na kom će dete nacrtati sliku. Uzmite krep papir u različitim bojama, isecite male delove i zgužvajte ih tako da napravite male lopte. Lepite ih na sliku i tako je obojite. Stvorićete zanimljiv i šareni mozaik.

Deca vole da maštaju i ulaze u različite uloge. Zato uživaju da se igraju lutkama, a može biti vrlo interesantno napraviti i predstavu sa njima. Uzmite papirne kese, nacrtajte im ili zalepite oči, usta i nos, napravite im odeću od papira ili zalepite neku staru tkaninu koja vam više nije potrebna, iskoristite vunicu da napravite kosu. Provucite ruku u kesu kako biste upravljali lutkom i spremni ste za predstavu. Isto tako, moguće je i od kartona i slamčica napraviti figure za predstavu. Nacrtajte likove, isecite i zalepite na karton. Uzmite slamćicu, ili drveni štapić i zalepite ga tako da možete uz pomoć njega da upravljate likom.

Ideja je zaista mnogo i sve imaju u cilju dobru zabavu i podsticanje kreativnosti kod dece. Iskoristite ovakve prilike da naučite dete nekim naučnim činjenicama, ili prosto da mu pomognete da postane spretnije sa makazama i papirom. Ovo će doprineti razvoju deteta, kao i zbližavanju između njega i roditelja.