Kako izbeći karijes kod dece?

Često se roditelji pitaju kada je pravo vreme za uvođenje pranja zuba kod male dece. Odgovor na to pitanje bi možda iznenadio mnoge – oralna higijena se mora održavati još od rođenja deteta. Iako možda ne vidite zube, oni su tu, u vilici i počeli su da se razvijaju još u trudnoći. Iz tog razloga, potrebno je održavati higijenu desni da bi se stvorila povoljna sredina za izbijanje zuba.

Karijes nastaje kada bakterije zajedno sa ostacima hrane ostanu u ustima neko vreme i počnu da izjedaju zube. Kiselina se formira na zubnoj gleđi i počinje da prodire stvarajući karijes. Zbog toga čišćenje zuba ima veliku ulogu u prevenciji karijesa, čak i kada je u pitanju mala beba.

Oralna higijena kod beba

Tokom trudnoće (naravno i pre), majka bi trebalo da poseti zubara i posavetuje se oko održavanja sopstvene oralne higijene, jer ovo može uticati na bebu. Bilo bi poželjno da pazi na unos slatkiša i nezdrave hrane. Užina uvek može da sadrži voće i povrće umesto keksa i čokoladica.

Beba se ne rađa sa bakterijama koje izazivaju karijes u ustima. Ona ih može lako dobiti od roditelja ili drugih ljudi iz okoline. Velika je greška čistiti bebinu cuclu stavljajući je u svoja usta, jer se tako prenose štetni mikroorganizmi koji mogu izazvati infekciju. Takođe, roditelji ne treba da dele pribor za jelo sa bebom, na primer, kada je hrane i žele da probaju jelo kako bi se uverili da je dovoljno toplo, treba da uzmu drugu kašiku, jer će ovako ugroziti higijenu bebinih usta.

Jedna od najčešćih grešaka koju roditelji i vaspitači prave, jeste ta da dozvoljavaju bebi da zaspi sa flašicom mleka. Koliko god ovo bilo praktično kada je u pitanju uspavljivanje, ostaci mleka i šećera mogu ostati u ustima i tako izazvati infekciju. Takođe, ovo može da dovede do gušenja tokom noći i ne preporučuje se ostavljanje flašice sa mlekom u krevetiću.

U bebinu flašicu treba da sipate napitke ili sokove koje ne sadrže zaslađivače i šećere. Koristite majčino mleko, mleko u prahu ili vodu. Za decu od 6 do 12 meseci smatra se poželjnim rastvaranje soka sa vodom. Stručnjaci preporučuju uvođenje soka tek oko 12. meseca i to uz obroke i obaveznu kontrolu dnevne doze.

Možete uzeti gel za higijenu desni i utrljavati ga nakon svakog obroka. Ovo bi trebalo da dezinfikuje bebina usta i na taj način spreči razvoj bakterije. Naročito će joj prijati ako izbijaju zubi i poboljšaće cirkulaciju krvi u desnima. Isto tako, možete upotrebiti čistu tkaninu kako biste uklonili ostatke hrane i očistili bebine desni.

Ne dozvoljavajte da dete po ceo dan ispija napitak iz flašice. Ovo takođe može biti nehigijenski i trebalo bi da čistite cuclu i flašicu nakon svakog korišćenja. Preporučuje se uvođenje čaše za bebe u zamenu za flašicu i to pre prve godine. Neki stručnjaci smatraju da je čak i nakon 6. meseca moguće koristiti čašu, ali uz nadzor roditelja.

Posetite zubara pre prve godine kako biste se posavetovali oko održanja higijene zuba kao i da biste dobili uvid u njihovo stanje. Nije ispravno odlaziti na pregled prvi put tek nakon treće godine, to je isuviše kasno i već tada se može uočiti karijes. Neki kažu, da ako vam zubar kaže da dođete tek nakon treće godine, promenite zubara. Uvek možete i da se posavetujete sa pedijatrom oko oralne higijene i pravilnog izbora namirnica koje je neće ugroziti. Na vama je izbor, ali preporuke naglašavaju da prvu posetu ipak obavite malo ranije.

Oralna higijena kod dece

Čim izbiju prvi zubi, potrebno je čistiti ih četkicom i pastom za zube. Koristite četkicu namenjenu maloj deci i pastu za zube sa fluorom, ali u vrlo maloj količini i to tek nakon navršene 2. godine. Čistite ih nakon doručka i pre spavanja, trudite se da četkicom pređete preko svakog izloženog dela zuba. Preporučuje se da i sami roditelji peru zube sa decom, kako bi ih motivisali.

Ukoliko vaše dete pije mleko ili tople napitke pre spavanja, neka to bude iz čaše ili šolje i na slamčicu. Ovako se izbegava dugo zadržavanje ostataka napitka u ustima (naročito ako se zubi i usta operu nakon ovoga). Može se dogoditi da dođe do stanja izazvanog prekomernim korišćenjem flašice, kada zubi (uglavnom prednji) menjaju boju i dobijaju vidljiva oštećenja. Ovome je uzrok uticaj ostataka hrane, u ovom slučaju zaslađenih napitaka u ustima. Slučajevi mogu biti toliko teški da je neophodno da se izvade prednji zubi deteta (kasnije ih naravno zamene stalni zubi).

Napominjemo, to što su u pitanju mlečni zubi, ne znači da o njima ne treba voditi računa. Mnogi kada primete karijes ili oštećenja, utehu nalaze u činjenici da će ti zubi svakako da ispadnu jer nisu stalni. To je tačno, ali u pitanju je higijena usta i ako se ona ne održava i stalni zubi će biti oštećeni i pokvareni. Ponekad je neophodno izvaditi zub zahvaćen karijesom jer može da ugrozi stalan zub. Takođe, karijes može izazvati velike bolove i neprijatnosti kod deteta i ako već postoji način, treba ga izbegnuti. Najbolje je tretirati ga odmah po pronalasku, jer kasnije može da se raširi i zahvati veće delove zuba. Preporučuju se posete zubaru na svakih šest meseci, bilo da je u pitanju odrastao čovek ili dete. Prevencija može sprečiti ozbiljne infekcije.

Ukoliko vaše dete jede hranu sa dosta šećera i zaslađivača, neka količina barem bude ograničena i neophodno je oprati zube 30 minuta nakon obroka. Uvedite mleko i mlečne proizvode poput nemasnog jogurta i sira u ishranu vašeg deteta. Ovo će obezbediti kalcijum koji je potreban za razvoj zdravih zuba i kostiju.

Obezbedite dovoljno fluora vašem detetu kroz pastu za zube ili namirnice. Fluor je prirodni element koji štiti zube, jača ih i sprečava pojavu karijesa. Smatra se da je najbolji za prevenciju i održanje oralne higijene. Preporučuje se ishrana koja sadrži meso, ribu i jaja, jer te namirnice imaju fluora u sebi. Takođe, neka sredstva za ispiranje usta sadrže ovaj elemen,t ali ih nije preporučljivo gutati. Bitno je napomenuti da veća količina može biti opasna po dete i ne koristite nikakve suplemente dok se ne posavetujete sa lekarom.

Danas je stomatologija mnogo naprednija nego pre, koriste se materijali koji su praktično i estetski bolji. Plombe se prave od supstance koja se dobro veže za zub i ne ispada lako. Takođe, postoji opcija pravljenja krune zuba, ukoliko je oštećenje veliko, ili ako je karijes zahvatio veliki deo. Krune se obično prave na stalnim zubima. Zapamtite, uvođenje rutine koja se tiče održavanja oralne higijene što ranije, dovešće do dobrih rezultata i postaviće detetu dobar primer.