Kako kozmetika, parfemi i antiperspiranti utiču na decu?

Poznato je da je dečija koža mnogo osetljivija u odnosu na kožu odraslih, naročito kada su u pitanju deca malog uzrasta. U današnje vreme postoji mnogo kozmetičkih preparata, parfema, dezodoransa koji su navodno namenjeni deci, a izazivaju zabrinutost kod roditelja. Bilo da razmišljate o uticaju vaše kozmetike na okruženje u kom se dete nalazi ili o bezbednosti dečijih krema, losiona i šminke, ovaj tekst će vam dati detaljniji uvid u standarde koje kozmetičke kompanije moraju ispuniti, štetne supstance na koje bi trebalo obratiti pažnju, kao i o uzrastu deteta preporučenom za upotrebu nekih preparata.

Da li je bezbedno koristiti kozmetiku ako je za decu?

Odgovor na ovo pitanje je i da i ne. Da, bezbedno je ukoliko je kozmetika zaista prilagođena osetljivosti deteta, ako sadrži pH koji neće štetiti i ako ne sadrži supstance koje mogu izazvati alergiju na osetljivoj koži. Ne, to što na proizvodu piše da je za decu ne znači da je provereno i bezbedno. Uzmimo za primer dečiju šminku – viđamo je na policama igračaka, proizvođači su brojni i pored toga što će se dete možda super zabaviti, moramo proveriti koliko je ova kozmetika bezbedna. To što se nalazi u okviru igračaka ne znači da treba da zanemarimo ozbiljne posledice koje mogu nastati usled alergijske reakcije na ovu šminku. Pomislili bismo da je dečija šminka pod značajnijom kontrolom obzirom na namenu, ali nije tako. Priznaćete i sami da ste je videli u prodaji u radnjama koje uopšte nisu specijalizovane za kozmetiku ili igračke. Veoma je važno da obratite pažnju na sadržaj proizvoda i na oznaku “hipoalergenik”, koja će vam reći da on ne izaziva reakcije na koži. Više reči o opasnim supstancama će biti u daljem tekstu.

Opasne supstance u kozmetici na koje treba da obratite pažnju

Olovo je jedna od supstanci koje se koriste u izradi karmina, senki, rumenila i pudera. Predstavlja veliku opasnost po nervni sistem deteta i može da dovede do ozbiljnih posledica kao što su poremećaj u razvoju, problemi sa sluhom i govorom, oštećenje centralnog nervnog sistema i slično. Neophodno je da obratite pažnju na sastojke koji se nalaze u proizvodu i da li je jedan od njih olovo, kako biste izbegli moguće posledice.

Parabene i talk viđamo ne tako retko na nalepnicama sa sastojcima proizvoda. Parabeni mogu izazvati ozbiljne probleme sa endokrinim sistemom i hormonima, što dovodi do mnogih poremećaja u organizmu, naročito kod malog deteta. Talk se koristi kako bi šminka bila pogodnija za upijanje, međutim ukoliko se koristi sa azbestom (što nije nemoguće u kozmetičkoj industriji), zajedno mogu izazvati upale, oštećenja respiratornog sistema u slučaju udisanja, pa čak i kancer.

Silikat je supstanca koja se upotrebljava kako bi se proizvod zgusnuo. Može izazvati veliku štetu respiratornom sistemu, bubrezima ili jetri, naročito ako se udahne ili pojede, što se kod dece događa češće nego što bi pretpostavili. Razne arome i mirisi takođe mogu imati ovaj efekat na organizam deteta, stoga pažljivo birajte proizvode.

Triklosan je higijenski sastojak koji se može naći u proizvodima označenim kao “antibakterijski”. Može izazvati poremećaje endokrinog sistema, dok je uz to i štetan po okolinu. Arsen se nalazi u kozmetičkim proizvodima namenjenim za lice, a predstavlja metal sa otrovnim dejstvom. Kancerogen je i izaziva dehidrataciju, mučninu, povraćanje, glavobolju itd.

Propilen glikol se koristi kako bi otvorio pore na koži, ne bi li se proizvod što bolje upio. Nalazi se u vlažnim maramicama, a oznake koje ga prate su PPG i PEG. Ova supstanca je kancerogena i trebalo bi je izbegavati u kozmetičkim preparatima. Za ostale štetne supstance u dečijoj kozmetici, obratite se vašem farmaceutu tokom kupovine proizvoda.

Parfemi i dezodoransi za decu

Veliki broj proizvođača danas ima u ponudi parfeme i dezodoranse za decu. Postavlja se pitanje, koliko su ovi proizvodi bezbedni i da li zaista ima potrebe za njima? Parfemi u nekim slučajevima sadrže i do 95% alkohola, koji može da izazove iritacije ili alergijske reakcije na osetljivoj koži deteta, usled svoje agresivnosti. Pored toga, u dodatnim sastojcima nalaze se glicerin i razna ulja, koja mogu da izazovu osipe. Imajte u vidu da čak i parfemi koji ne sadrže alkohol mogu i dalje imati druge štetne supstance koje izazivaju alergiju kod velikog broja dece.

Kada su dezodoransi u pitanju, roditelji se pitaju kada je pravo vreme da dete počne da ih upotrebljava i da li mogu biti opasni. Mnogi smatraju da je dezodorans i antiperspirant ista stvar, što nije tačno. Dezodorans otklanja i neutrališe neprijatan miris koji izaziva znojenje. Antiperspirant sa druge strane, zaustavlja znojenje. Naravno, danas postoje proizvodi koji su spoj ova dva i koji u isto vreme uklanjaju loš miris i sprečavaju perspiraciju. Antiperspirant zapravo blokira znojne žlezde (najčešće nagomilavanjem aluminijuma u žlezdama), a redovna i učestala upotreba kod dece može da izazove značajno smanjeno znojenje, što nije ni malo bezazleno. Parfemi i dezodoransi mogu da naprave veliki problem ako se udahnu ili dođu u digestivni sistem. Ukoliko želite da neutrališete miris na detetu, okupajte ga u toploj vodi i sapunu jer je to najbezbednije rešenje. Ako baš imate potrebu da mu stavite parfem ili dezodorans, učinite to na njegovoj odeći, kako bi se koža što manje izlagala ovim supstancama.

Što se idealnog uzrasta za upotrebu ovih proizvoda tiče, možda bi bilo dobro da sačekate dok ne nastupi pubertet i dok zaista ne bude bilo potrebe za parfemima, antiperspirantima i dezodoransima.

Uticaj kozmetike za odrasle na decu

Možda vam je simpatično to što vaša ćerka želi da bude kao njena mama pa nespretno stavlja karmin pred ogledalom ili što se sin ugleda na tatu i krišom koristi njegov losion za posle brijanja, ali trebalo bi osvrnuti se na ozbiljne posledice koje ovakvi proizvodi mogu da imaju po vaše dete. Jedan od najčešćih uzroka trovanja i alergijskih reakcija kod dece mlađe od 5 godina je upravo kozmetika koju pronađu u vašim torbama, kupatilu i neseserima. Karmini, lakovi za nokte i senke jarkih boja i sjajevi za usne koji mirišu ukusno, mogu da navedu malo dete koje svet istražuje svojim ustima da ih pojede. Većina ovih proizvoda na kutijama ima upozorenje koje navodi da treba da ih držite van domašaja deteta, jer mogu biti štetni po njegov organizam ukoliko ih udahne ili pojede. Visoke police i ormarići koje možete zaključati mogu odlično da posluže u odlaganju i čuvanju vaše kozmetike.

Ako je vaše dete pojelo ili udahnulo neki kozmetički proizvod

Nije redak slučaj u kom dete proba kakav ukus ima crveni lak za nokte koji ga podseća na neki slatkiš, karmin koji miriše kao čokolada ili tečni puder zanimljive strukture. U ovakvim situacijama, odmah uklonite proizvod koji ste pronašli kod deteta i obratite pažnju na reakciju koju ono pokazuje. Većinom se manifestuje dijareja i povraćanje, ali za svaki slučaj bi trebalo pozvati hitnu pomoć koja će vas uputiti u postupak prilikom trovanja ovim supstancama. Ne zaboravite da naglasite koji proizvod je u pitanju i potražite sastojke na ambalaži koje ćete navesti lekaru. Neke od alergijskih reakcija obuhvataju: blokada sinusa i potamnjenje kože oko očiju, otok i crvenilo, vodenaste oči, poteškoće sa disanjem, kašalj, glavobolja, kijanje, sekret u nosu, iritacija u ustima i grlu, bol u grlu, ispucala koža, plikovi itd. Nemojte samostalno praviti protivotrov, odmah se obratite lekaru iako vaše dete možda još uvek nije pokazalo alergijsku reakciju ili znake trovanja.