Kako pomoći detetu da prohoda?

Već od 4. meseca može se primetiti da beba pokušava da ustane iz ležećeg položaja, da se ispravi i sedne. Na posletku dolazi i puzanje, potom i nespretni pokušaji hodanja. Jedan od problema sa kojima se dete suočava u ovom periodu učenja kako da hoda je samopouzdanje. Potrebno je razumeti da je uspostavljanje ravnoteže kod deteta prilikom stajanja nova stvar i da je sasvim normalno ako mu je potrebno više vremena nego što ste vi mislili. Postoje određene faze u ovom učenju kroz koje beba prolazi, ali takođe postoje i načini na koji možete stimulisati dete, vežbati sa njim i pomoći mu da prohoda.

Sedenje

Prva faza je svakako osposobljavanje bebe da sedi. Ovo se dešava u periodu oko 4. do 6. meseca, i beba bi do 7. meseca trebalo sama da sedi, bez pomoći naslona. Međutim, pre nego što sedenje dođe na red, beba se mora pripremiti. Još od prvih meseci ona će želeti da leži na stomaku i to je odličan početak, temelj za sedenje. Dok leži na stomaku, postavite joj valjkasti jastuk ili urolanu tkaninu između grudi i površine na kojoj leži tako da joj je gornji deo tela odignut. Na taj način beba jača mišiće leđa. Nakon toga, kada primetite da može sama da kontroliše položaj glave (oko 4. meseca), možete je postaviti da sedi uz pomoć naslona i jastuka. Dete se potom uči da sedi bez pomoći roditelja ili drugih objekata. Možete ga položiti na leđa i uzeti za ruke, te ga navoditi da se samo ispravi u sedeći položaj. Ovim jača mišiće vrata i leđa koji su mu neophodni za sedenje. Takođe, držati ga u uspravom položaju iako još uvek ne može da stoji samostalno pomaže mu da ojača mišiće neophodne za sedenje, a kasnije i hodanje. Ova faza igra veliku ulogu u ovom procesu učenja prvih koraka jer ukoliko dete samostalno sedi, ono jača mišiće koji su joj potrebni i za stajanje i koračanje.

Puzanje

Nakon sedenja na red dolazi puzanje. Ono predstavlja sposobnost da se dete odigne od zemlje, da nauči da koordiniše pokretima tako da se oslanja na ruke u kojima bi nakon 7. meseca trebalo da bude dovoljno snage da ga podrže. Možete probati da stavite igračku ili flašicu dalje od njegovog opsega da bi dete moralo da se proteže i vuče ne bi li je dohvatilo. Bilo bi dobro da dete još od trećeg meseca provodi određeno vreme na stomaku, jer će želeti da eksperimentiše oko podizanja svog gornjeg dela tela.

Kada beba počne da puzi, vreme je da još jednom obezbedite prostor na kom se ona sada kreće. Sagledajte ga iz njene perspektive, pomerite neke stvari kako biste joj dali što više prostora za kretanje i ohrabrili je da istražuje sve više, osigurajte se da u okolini nema oštrih ivica i podignite stvari koje ne želite da dete dosegne. U ovom periodu bitno je i uspostaviti određena pravila, disciplinovati dete tako da zna šta sme, a šta ne. Moguće su situacije u kojima ste blizu deteta, a dogodi se nezgoda. Iz tih razloga beba mora znati pravila, da ne prilazi određenim stvarima ili da ne uništava stvari. Iako deluje bez mnogo smisla, moguće je vaspitati dete još u ovom dobu. Ohrabrite ga kada radi nešto dobro, kada se igra i istražuje, uči i napreduje, a takođe ga i opomenite ukoliko radi nešto opasno. Ovo je takođe period kada možete da primetite smetnje koje dete možda ima kada je u pitanju kretanje. Obratite pažnju na pokrete tokom puzanja da biste, ako primetite nešto što vam se čini da je izvan normalnog, konsultovali lekara.

Ne treba da se zabrinete ako ova faza izostane do nakon 10 meseci, jer je neka deca preskoče i nakon sedenja odmah prohodaju.

Stajanje

Negde oko 8. ili 9. meseca beba će želeti da se ispravi, da stoji uz pomoć nameštaja ili osobe. To je dobar trenutak za vežbe ustajanja i sedanja, držite je za ruke dok ona pokušava da ustane i potom joj pomozite da se spusti dole. Tako će savijati kolena kao kada korača i tim vežbati mišiće. Pomozite joj da hoda tako što ćete je pridržavati za ruke. Ovo je najbolji način da beba uspostavi ravnotežu i upozna se sa stajanjem. Vežbom će bebini mišići ojačati i ona će biti sposobna da sve ovo uradi i bez vaše pomoći. Pokušajte da brojite koliko može da balansira bez pomoći i pohvalite je nakon svakog puta. Obezbedite joj meku podlogu tako da i kada sama krene da se podiže uz nameštaj, u slučaju pada, ne zadobije povrede.

Dobra vežba je i ona sa loptom koju možete da primenite i pre sedenja: stavite bebu na loptu i pomerajte loptu napred – nazad. To će je upoznati sa balansom i u isto vreme ojačati leđa. Pokušajte da na putanju po kojoj će se kretati postavite nameštaj i predmete za koje može da se drži dok se ispravlja. To će je podstaknuti da se podiže i da hoda držeći se za stvari.

Neka istraživanja pokazuju da poznate šetalice ne doprinose učenju prvih koraka i da mogu biti i opasne po bebe. One gube želju za hodanjem dok su u njima jer im nije potrebno, mogu sve da dostignu u šetalici mnogo brže nego što bi sami uspeli. Imaju povećan rizik od povreda jer je detetu dostupno puno više stvari i treba mu mnogo manje vremena nego što biste očekivali. Zbog svega toga se prvo raspitajte pre nego što se odlučite za ovo pomagalo, koristite zdrav razum i budite veoma pažljivi sa vašim mališanom.

Prvi koraci

Sledeća faza su upravo prvi koraci! To je velika stvar i za dete i za roditelja. Potrudite se da mu stavite do znanja koliko ste ponosni i zadovoljni. Nakon nekoliko koraka koje će uvežbavati neko vreme – počeće da hoda. Ovo se dešava oko 12. meseca.

Ohrabrite dete da korača i duže vreme tako što ćete to učiniti zabavnim, uzmite mala kolica ili bilo šta što ima točkove i što može biti gurano od strane mališana dok hoda. To će zasigurno predstavljati dobar stimulans za kretanje. Kada ga spuštate na zemlju, spustite ga tako da je u uspravnom položaju kako biste ga naveli na hodanje. U ovom periodu bitna je vežba, podsticanje hodanja tako da ono što manje koristi puzanje kao kretanje. Možete staviti igračku van njegovog domašaja i podstaknuti ga da do nje dođe hodanjem, a ne puzanjem. Bebama je lakše da hodaju bose. Potrudite se da im to obezbedite jer tako lakše uspostave balans, neka im pod bude topao i proverite da li je dovoljno čist (da se izbegnu povrede).

Ne treba da brinete ako vaše dete ne prati drugu, mlađu decu koju poznajete, po pitanju prvih koraka. Ono će prohodati kada bude spremno, uzrast nije toliko presudan. Jedino se savetuje da ukoliko do 18. meseca ne prohoda i primetite poteškoće pri stajanju, potražite savet stručnjaka.