Kako se pripremiti za prirodan porođaj?

Ukoliko želite da se porodite prirodnim putem, bez carskog reza ili anestezije koja će pomoći da ne osetite bol, pre toga bi trebalo da se pripremite. Ovo je zaista jedna hrabra i dosledna odluka, s’ obzirom na to koliko je u današnje vreme popularna epiduralna anestezija kod porodilja. Ako ste zabrinuti za efekat ovih metoda na vas i vašu bebu, prirodan porođaj je najbolji izbor koji možete zamisliti, uostalom, on je prisutan među ljudima od kada postoje.

Postoje načini na koje možete da smanjite šanse da nastanu komplikacije tokom porođaja. Ovde je reč o ishrani, vežbanju i pozitivnosti, kao i još mnogo faktora koje buduće majke mogu da stvore. Zapamtite, svaki dan trudnoće je priprema za porođaj i treba da ga iskoristite na najbolji način.

Na koje načine možete da se pripremite za prirodan porođaj?

Bitno je da imate lekara koji će vas podržavati u ovoj odluci. Ukoliko je bolnica za koju ste se opredelili poznata po korišćenju epiduralne anestezije, vrlo je moguće da se odabrani lekar odatle neće složiti sa vama. Poželjno je da u tom slučaju pronađete drugog lekara ili bolnicu, koja će vam obezbediti podršku. Nećete se osećati zadovoljno i bezbedno ako vam lekar bude navodio sve loše strane ovog načina porađanja i zbog toga je važno ovaj faktor uključiti u izbor klinike.

Čitajte, raspitujte se, idite na predavanja ili gledajte dokumentarne filmove vezane za trudnoću. Pripremite se tako što ćete naučiti što više o prirodnom porođaju i o načinima na koje možete da ga olakšate. Postoje brojne grupe za edukaciju koje se bave ovim temama, a u ovo spadaju i treninzi i obuke koje se odnose na pravilno disanje i ponašanje tokom porođaja, kao i za vreme trudnoće. Ovo može da vas opremi korisnim informacijama i da vam umanji strah i nervozu, naročito ako ćete postati roditelj po prvi put.

Razmislite o razlozima koji vas motivišu za ovaj poduhvat, ako nemate neki naročit, porođaj može biti izuzetno naporan. Ovo je objašnjeno tim da je ljudima motivacija neophodna, naročito u teškim situacijama. Ako prolazite kroz muke i bolne kontrakcije, zapitaćete se zbog čega niste pristali na anesteziju, a ako se ne setite dobrog razloga, zažalićete i napraviti situaciju još mučnijom. Tokom prirodnog porođaja, trebalo bi da na umu imate jasne motive koji su vas naveli na ovu odluku, ako je to npr. zdravlje bebe, ako ne želite da dete izlažete supstancama koje su prisutne tokom tog metoda ili ako se brinete da nećete biti sposobni da osetite kontrakcije dovoljno dobro da biste znali kada i koliko jako je potrebno da gurate – mislite o tome. Ovo može predstavljati snažnu motivaciju i buduće majke bi trebalo da razmisle o tome šta ih je zaista dovelo do zaključka da žele da imaju porođaj prirodnim putem.

Pripremite se fizički za prirodni porođaj. Ne morate se baviti iscrpljujućim vežbama, s’ obzirom na to da često trudnoća može smanjiti aktivnost žene, ali trebalo bi da radite barem neke aktivnosti poput brzog hodanja, duge šetnje, joge ili pilatesa. Porođaj prirodnim putem će zahtevati mnogo energije i napora u mišićima, želite da budete spremni na takav poduhvat tako što ćete telo održati u što je moguće boljoj formi. Takođe, smatra se da ne bi trebalo da se previše ugojite tokom trudnoće, kako biste podneli porođaj sa što manje komplikacija. Određena istraživanja su pokazala da se žene sa normalnom kilažom za njihovu visinu i građu, lakše porađaju sa manje neophodnih intervencija.

Kada osetite kontrakcije, moraćete da pronađete način na koji ćete ublažiti bol. Mnoge žene preporučuju boravak u toploj vodi, kupke ili tuširanje, šta god da je moguće u datom trenutku, mogu doneti olakšanje. Topla voda ima relaksirajuće dejstvo i može umanjiti bol koji donose kontrakcije, sve dok ne shvatite da je vreme za porođaj, kontrakcije podnosite kod kuće tako što ćete napraviti kupku, raditi lagane vežbe, meditirati ili šetati. Potebno je opustiti se kako biste se spremili za porođaj.

Budite pozitivni po pitanju svoje odluke. Dešava se da buduće majke budu pod stresom tokom trudnoće jer saznaju o negativnim iskustvima drugih žena. Koliko god ove priče bile uverljive, zapamtite, one nisu garancija da će se isto i vama dogoditi. Možda vaš porođaj bude još teži, ali možda bude i mnogo lakši nego što ste očekivali. Zapamtite razloge iz kojih ste se odlučili za porođaj prirodnim putem i ponavljajte sebi da je to vaša odluka koja je ispravna i da ste dosledni po tom pitanju.

Razgovarajte sa partnerom i idite na zajedničke obuke. Vrlo je važno da i on stekne određeno obrazovanje i da se pripremi za ono što sledi. Ovde nije reč o negovanju deteta već o porođaju, iako deluje kao da partner neće učestvovati u njemu ni blizu kao vi. On će biti tu da vas podržava, da vam pomogne u podnošenju bolova. Ako će prisustvovati samom porođaju, trebalo bi da se edukuje o njemu putem knjiga i predavanja. Mnogo je lakše kada žena zna da nije sama u čitavom procesu prirodnog porođaja.

Svakodnevno vežbajte tako da naučite da opuštate određenu grupu mišića. Pre spavanja ili tokom dremanja, razmišljajte o tome kako relaksirate delove tela, fokusirajte se na njih, na primer: “Opuštaju se prsti na nogama.. opuštam pete, stopala… opuštam zglobove, noge…”. Na ovaj način, vi ćete tokom porođaja biti u stanju da opustite određene delove tela i skoncentrišete se na guranje bebe.

Verujte da ste sposobni da iznesete porođaj prirodnim putem onako kako je i predviđeno. Žensko telo je građeno tako da jednog dana može da zatrudni i porodi se i ne treba da sumnjate u njega. Ako tokom porođaja razmišljate o tome šta će se dogoditi kada beba izađe, šta ako vam bude potrebno ušivanje, da li će vaši kukovi izgledati isto i slična pitanja, možete se uplašiti i otežati proces. Upamtite, vaše telo je sposobno da se oporavi, sve će se vratiti u normalu nakon nekog vremena uz zdravu ishranu i fizičku aktivnost.