Kreativni načini da disciplinujete dete

Vaspitanje i disciplina često zadaju muke roditeljima. Ponekad se pitaju da li metod koji koriste uopšte ima neki uticaj na dete, kao i da li će ikada uspešno otkloniti neko ponašanje kod njega i zameniti ga nekim boljim. Sasvim je jasno da vikanje i nasilje od strane roditelja često nemaju pozitivan efekat i mogu da dovedu do još većih problema. Stručnjaci smatraju da je moguće sarađivati sa detetom kroz metode koje odgovaraju njegovom uzrastu, stoga vam nudimo nekoliko primera gde su prikazani kreativni načini na koje možete da disciplinujete dete, bez frustracija i mnogo napora, skoro kao kroz igru.

Tajm aut za igračke

Jedna od već viđenih metoda je oduzimanje igračaka kada se dete ponaša nedopustivo. Ovo spada u neku vrstu kazne i smatra se da dete nakon ovakvog upozorenja više neće ponavljati nešto što je učinilo jer ne želi da izgubi igračku zauvek. Jedan kreativniji način da se dete disciplinuje i verovatno sa mnogo boljim efektom jeste tajm aut za igračku. Naravno, već smo objasnili koliki značaj tajm aut ima za vaspitanje i trebalo bi uvek da ga primenjujete kod deteta, međutim ovo je takođe primenljivo i na njegove igračke. Objasnite mu da je igračka nedostupna dok je u tajm autu i da je to posledica njegovog ponašanja. Nemojte isuviše dugo da držite igračku, jer dete može da zaboravi na nju i tako metod neće imati efikasnost.

Neslaganje sa braćom i sestrama

Jedan normalan deo odrastanja i sazrevanja kod deteta uključuje i neslaganje sa braćom i sestrama. Gotovo uvek postoji takmičenje i razlog za neku raspravu. Jedna od ideja je da nakon svađe navedete oba deteta da napišu pismo izvinjenja. Na ovaj način shvatiće koliko je važno preuzeti odgovornost za svoja dela, kao i koliki je značaj izvinjenja. Recite im da napišu šta zaista osećaju jedno prema drugom i navedu iz kog razloga je došlo do svađe. Ukoliko ne znaju da pišu, recite im da ćete vi napisati pismo, a da vam oni diktiraju šta žele da zapišete. To možete primeniti i kod neslaganja sa drugarima iz vrtića, škole ili komšiluka takođe. Kasnije možete sačuvati ova pisma kako bi im pokazali kada odrastu.

Kao jedan od simpatičnih metoda postoji i zbližavanje nakon svađe. Kada deca naprosto ne mogu da prestanu sa raspravljanjem i međusobnim optuživanjem, navedite ih da sednu jedno pored drugog i da se uhvate za ruke. To učinite dok su još pod uticajem snažnih emocija, odnosno dok su još uvek besni i isfrustrirani zbog situacije. Deca, sada već odrasli koji su disciplinovani ovom metodom kažu da je vrlo efikasna i da je nakon nekog vremena provedenog držeći se za ruke, smeh preovladao i da su tako završavali svađe sa braćom i sestrama.

Najavite posledice nekih ponašanja

Ukoliko se dete ponaša neposlušno i time zahteva vašu pažnju tokom čitavog dana, možda bi bilo dobro da mu ukažete na posledice njegovog ponašanja. Ovde nije reč o pretnjama ili kažnjavanju, već o realnom predstavljanju situacije. Recimo da ste se dogovorili da popodne idete u park ili na igralište. Ako u toku tog dana dete pravi nestašluke recite mu nešto poput: “Ako nastaviš sa tim, neću imati dovoljno energije za igralište”. Dakle, ovde ne pretite, niti ga kažnjavate kao što bi bilo da ste mu rekli direktno: “Nećemo ići na igralište”, već mu govorite da takvo ponašanje iscrpi i njega i vas i da kasnije zaista nećete moći da idete negde jer ćete biti izmoreni.

Disciplinski ugovori

Iako je možda vaše dete isuviše malo, sklapanje ugovora ga može naučiti o odgovornosti. Ovaj metod podrazumeva ispisivanje očekivanja koje imate za dete, vezanih za njegovo ponašanje, kao i njegovih obaveza u slučaju da prekrši neko od tih takoreći pravila. Na primer: “Ako razbijem nešto u igri, iako su me roditelji upozorili da je to moguće i da treba da prestanem, obećavam da ću počistiti i odužiti se tako što ću im pomagati u kući onoliko vremena koliko mi odrede”. Pročitajte sva ova pravila i obaveze, detaljno ih objasnite i razradite zajedno sa detetom, pa tražite od njega da ih potpiše. Na ovaj način, dete stiče osećaj odgovornosti za svoja dela i svesno je da svako nosi posledicu.

Napravite takmičenje

Ukoliko vam ne ide od ruke da dete navedete da pokupi svoje igračke za sobom, probajte to da mu predstavite kroz igru ili takmičenje. Iskoristite tajmer kako biste ograničili vreme i umesto upozorenja da pokupi svoje igračke, recite mu nešto slično ovome: “Hajde da vidim da li možeš sve igračke da pokupiš za 5 minuta. Odbrojavaćemo vreme i kad dođem sledeći put, trebalo bi sve da središ i tako pobediš!”. Često vam ne treba neka materijalna nagrada kao podsticaj, dovoljno je samo da kažete da je u pitanju neko nadmetanje i u detetu će proraditi takmičarski duh. Naravno, bilo bi dobro da ga pohvalite nakon uspešno obavljenog posla.

Dete ne želi da se kupa, pere ruke ili zube

Ako svakodnevno imate poteškoće da navedete dete da vodi računa o svojoj higijeni ili da dozvoli vama da to učinite za njega, pokušajte u to da unesete malo mašte. Na primer, ako je nervozno dok se kupa, pere ruke ili tokom pranja zuba, zabavite ga nekom interesantnom pričom o delovima tela, recimo, pričajte mu o tome kako su zubi odlučili da idu u avanturu pa su ispali iz usta nekog deteta i upustili se u pustolovinu, recite mu kako su prsti na nogama posebni i različiti pa se često prepiru itd. Budite maštoviti i izmišljajte priče koje će zabaviti dete i ispuniti mu vreme dok se bavi ličnom higijenom. Ovakav način može čak i da zainteresuje dete, tako da više ne bude negodovanja kada dođe vreme kupanja i slično.

Pisanje eseja kao rešenje

Kada dete učini neki nestašluk, navedite ga da napiše esej o tome. Struktura treba da sadrži opis dela koje je načinilo, zatim razlog iz kog je nastalo, izvinjenje i načini na koje može da se poboljša ponašanje deteta. Sve ovo zvuči možda pomalo komplikovano, ali vrlo je lako kada objasnite detetu šta očekujete od njega u eseju, pa ono na svoj način predstavi problem i pročita ga pred svima. Ovo je jedan zreo način za disciplinovanje deteta i može imati mnoštvo pozitivnih efekata na sazrevanje i razvoj deteta.

Iskorenite psovanje, vikanje i nepoštovanje koje dete iskazuje

Kada je isfrustrirano, dete često reaguje impulsivno, koristi neprikladne reči i povisuje ton. Način da ovo rešite je da upotrebite humor, na primer: “Ne shvatam gde je otišla devojčica koja lepo priča sa drugima, javi mi kada se vrati, a ja ću da je potražim po kući”. Neki roditelji kažu kako u takvim situacijama saopšte detetu da neće da pričaju sa njim dok ne popravi izlaganje, odnosno dok ne spusti ton i ne počne da koristi adekvatne reči. Takođe, pokažite mu dobar primer – nemojte ni sami koristiti psovke niti vikati kada ste besni ili isfrustrirani. Neki kažu da im se urezalo u sećanje smirenost roditelja kada ih opominju jer su učinili nešto što oni nisu odobravali i kako je to imalo veliki uticaj na popravljanje ponašanja.

Razgovori, mnogo razgovora

U slučaju da dete biva neposlušno, razgovarajte sa njim. Poput psihologa, mirnim glasom pričajte o tome koji su mogući razlozi zbog kojih je ono nešto učinilo, pitajte ga kako bi ono popravilo situaciju u kojoj se našlo i da li misli da će ponoviti radnju. Često ovakav pristup pomalo izmori dete, dosadi mu ili ga na neki način osramoti, pa ono izbegava da čini prestupe. Nakon toga, dovoljno je da ga pitate da li želi da obavi razgovor o svom ponašanju, kako bi ispravilo isto.