Mokrenje u krevet

Pojava mokrenja tokom noći nakon prelaska sa pelena na nošu je česta. Neka istraživanja pokazuju da do 15% dece starosti do 5 godina mokri u krevet i smatra se da je ovo jedna normalna pojava do školskog uzrasta, kada bi dete trebalo da je prevaziđe ili da roditelj potraži pomoć stručnjaka.

Najpre je potrebno da shvatite uzroke koji dovode do mokrenja u krevet. Jedan od najčešćih razloga je to da bešika još uvek nije dovoljno osposobljena i dete noću ne može da ima kontrolu nad njom kao odrastao čovek, koji se probudi kada mu je bešika puna. Možda je vaše dete kognitivno zrelo za svoje doba i uspešno je prešlo na nošu ili čak i WC šolju, ali dajte njegovom telu još malo vremena. Kako odrasta, dete razvija snažnije mišiće kojima kontroliše mokrenje, a i zapremina bešike se povećava.

Stres često navodi decu da povremeno mokre u krevet. Bilo da je u pitanju dolazak malog brata ili sestre, smrt nekog člana porodice, preseljenje, polazak u vrtić ili školu, razvod roditelja itd. ova događanja utiču na psihu deteta i ono to podsvesno prikazuje na ovaj način. Nezgode mogu da se dogode čak i tinejdžeru ako im je koren u stresnom okruženju.

Moguće je i da dete ima manjak antidiuretični hormon – vazopresin (ADH), koji između ostalog daje signale bubrezima da smanje formiranje mokraće. Pokazalo se da neka deca imaju manje ovog hormona i da im to izaziva često uriniranje. Uvek možete uraditi analizu mokraće i krvi, kao i posavetovati se sa endokrinologom ako je ovo slučaj sa vašim detetom.

Ponekad razlog može imati veze sa genetikom. Postoji pojava da se tokom spavanja osoba nalazi u toliko dubokom stanju sna, da ne reaguje na signale tela, kao na primer na potrebu za vršenjem nužde. Ovo se pokazalo kao nasledno, jer ukoliko je nekoliko članova porodice imalo ovaj sindrom, često se dešava da i dete pokaže simptome. Sve u svemu, ovo može lako da se reši prostim razvojem deteta i poboljšavanjem telesnih funkcija – san prestaje da bude tako dubok i dete je opreznije. Međutim, ponekada je potreban tretman koji će otkloniti smetnju medicinskim ili psihološkim putem.

U većini slučajeva se ne preporučuje tretman lekovima, osim naravno ako nije ustanovljeno da vaše dete boluje od nekog poremećaja urinarnog trakta ili nervnog sistema, pa mu je lečenje neophodno. Ovo se odnosi na korišćenje medikamenata kako bi izbegli mokrenje u krevet, na primer postoje supstance koje smanjuju izlučivanje mokraće, kao i neki antidepresanti koji dovode do formiranja boljeg rasporeda spavanja kako bi se lakše kontrolisalo mokrenje. Međutim, mnogi od ovih preparata imaju bezbroj kontraindikacija i nuzpojava koje mogu zauvek da ostave trag na vašem detetu. Stoga, bolje je da mu pomognete uz pomoć saveta psihologa i pedagoga kako biste uz rešavanje problema doprineli i bližem odnosu između vas i deteta.

Nemojte kritikovati i kažnjavati dete jer mu se dogodila ovakva nezgoda u toku noći. Ukoliko već traži vašu pomoć i priznaje vam da je to uradilo (neka deca sakrivaju posteljinu ili negiraju da su oni krivi), pomozite mu i razgovarajte sa njim. Osećaj krivice koji će nastati kod deteta ako ga budete ismejavali ili ponižavali može da napravi samo gore. Samim tim ako je određeni stres koji je doživelo razlog ovome, vi vikanjem i kaznama doprinosite nastanku još veće traume.

Možete mu pomoći tehnikom odlaganja mokrenja tokom dana. Postavite najpre ograničenje od 2-3 minuta, a zatim 5 minuta, 10 minuta i tako dalje. Na ovaj način dete će ojačati mišiće mokraćne bešike i zadobiti kontrolu nad mokrenjem. Pre pokušaja da uvedete ovaj metod, konsultujte se sa lekarom o tome da li je vaše dete spremno za tako nešto. Zapamtite, razlog učestalog mokrenja uvek može biti i infekcija urinarnog trakta ili telesna upala. Odlaganjem obavljanja nužde možete da pogoršate stanje, tako da je neophodno da isključite bolesti i da proverite da li je ovo pravi metod za vaše dete.

Dovoljan unos tečnosti je važan za svakog čoveka i nikad ne postoji previše vode za organizam. Međutim, bilo bi dobro da povećate unos tečnosti tokom prve polovine dana i zatim tokom druge polovine ga smanjite. Na ovaj način možete da izbegnete mokrenje u krevet tako što ćete ograničiti tečnost na minimum u večernjem periodu. Takođe možete podsećati dete da na svaka dva do tri sata urinira i tako napravi raspored, šablon koji može da isključi noćne nezgode.

Izbegavajte da dajete napitke koji sadrže kofein deci (npr. čaj koji sadrži kofein), naročito predveče. Kofein je diuretik, što znači da dovodi do nagona za mokrenjem. Čokoladno mleko i kakao mogu da sadrže ovu supstancu i pokušajte da ih izbegnete. Ukoliko vašem detetu treba topli napitak uveče, to može biti obično mleko, bez dodataka i različitih specijalnih ukusa. Isto tako, postoje namirnice koje mogu da iritiraju bešiku i dovedu do učestalog mokrenja. To su sok od limuna, obojeni sokovi, zaslađivači… Izbegavajte ove sokove kako ne bi došlo do iritiranja i samim tim i neželjenih nezgoda u krevetu.

Postoji tehnika koja uključuje buđenje deteta u toku noći da bi otišlo u toalet. Međutim, mišljenja roditelja i stručnjaka su podeljena. Neki veruju da ovo može da doprinese do osamostalijvanja deteta tako da ono u jednom trenutku i samo počne da se budi i odlazi da vrši nuždu u toku noći, ako oseti potrebu. Međutim, drugi kažu kako je ovo nepotrebno maltretiranje sebe i deteta i kako samo dovodi do frustracije i nervoze i ne rešava problem. Na vama je da odlučute da li je ovaj metod dobar po vas i vaše dete ili ne, ali ukoliko se dvoumite, možda bi bilo bolje da se informišete kod pedijatra.

Na američkom tržištu, a od skoro i na Balkanu, popularan je bežični uređaj koji odvikava decu od mokrenja u krevet. On se zakači na pidžamu ili na donji veš tako da ne žulja dete i aktivira se kada dete počne da urinira. On tada ispušta glasan zvuk koji ga probudi i ono ode do toaleta kako bi do kraja obavilo mokrenje. Uređaj se susreo sa brojnim kritikama, ali mnogi stručnjaci tvrde da pokazuje sjajne rezultate nakon određenog vremena.

Nagradite svaku suvu noć. Dete mora znati da je to ispravno i pohvalno, jer prevazilazi neku vrstu prepreke i potrebno je da ga ohrabrite kada dođe do uspeha. Dajte mu nalepnicu koju ćete lepiti na kalendar, bombonu ili slatkiš koji voli kako biste ga nagradili. Ovim principom izbegavate konflikt i stavljate detetu do znanja šta je dobro raditi, a šta ne.

Objasnite detetu da nije jedino na svetu sa ovim problemom. Ono se često oseća osramoćeno i odbačeno zbog ove pojave, zato je neophodno razgovarati sa njim. Naravno, ne treba da potvrdite da je mokrenje u krevet prihvatljivo, ali poređenje sa drugom decom koja su to prevazišla često ima negativan uticaj na dete. Ovaj problem može drugačije da se reši.

Ponekad čvrsta stolica pravi problem učestalog i nekontrolisanog mokrenja. Kraj debelog creva i bešika su prostorno blizu i ukoliko dete ima zatvor ili isuviše tvrdu stolicu, bešika može da trpi pritisak. U ovom slučaju, obavezno pojačajte unos tečnosti, vlakana, voća i povrća u ishranu. Stručnjaci tvrde da čak jedna trećina dece koja mokri u krevet ima problem sa neredovnom stolicom. Napravite raspored i tako pokušajte da navedete dete da češće ide u WC kako bi obavilo veliku nuždu.

Postavite najlon na dušek ispod posteljine kako biste ga zaštitili od urina. Možete pitati dete da vam pomogne oko toga ili oko jutarnjeg čišćenja i menjanja mokre posteljine. Na ovaj način, dete će dobiti uvid u posledice svojih dela, ali i učestvovaće u rešenju nekih problema koje donosi mokrenje u krevet.

Većina dece prosto preraste ovu fazu i nema potrebe za preteranom brigom. Iako je ovo vrlo neprijatno iskustvo i za roditelje i za dete, pokušajte da ostanete pozitivni, izbegnete ogorčenje i razočaranje i ne krivite dete. Dešavaće se da noću morate da ustanete i menjate detetu pidžamu i posteljinu i biće teško ne kritikovati ga zbog ovoga, ali morate shvatiti da je to prosto faza kroz koju veliki broj porodica prođe.

Uvek možete da se konsultujete sa lekarom ili psihologom za slučaj da je vaše dete starije od 6-7 godina i mokri u kreveti.