Nadarenost kod dece

Svako dete poseduje sposobnosti koje odlikuju njega samog i one često mogu biti izvanredne, odnosno mogu se opisati kao talenti ili nadarenost. Izuzetno je važno da se sa detetom radi, a pre svega da se otkrije koja je to osobina ili sposobnost koja ga odlikuje. Nažalost, danas možemo biti svedoci primera kada ni roditelji ni prosvetni radnici nisu u stanju da podstaknu dete da razvija talenat koji poseduje, a to čini da isti propada. Upamtite – predan rad pobeđuje talenat kada talenat ne radi predano! U daljem tekstu, skrenućemo pažnju roditeljima i ukazati im na načine na koje mogu pomoći detetu da otkrije svoj talenat ili interesovanje, a potom i metode kojima mogu da razvijaju iste.

Otkrivanje nadarenosti kod dece

Prvi korak u ovom procesu je da se oslobodite predrasuda i motiva koji su vasi, a ne detetovi. To bi značilo da se ne obazirete na stereotipe poput onih da je fudbal za dečake, a ples za devojčice i slično. Ako vaša ćerka želi da trenira košarku ili bilo koji drugi sport, nemojte se protiviti. Takođe, nemojte očekivati od deteta da krene vašim koracima. Ako ste se vi bavili tenisom, to ne mora da znači da će ono želeti da nastavi porodičnu tradiciju i opredeliti se za taj sport. Štaviše, možda ga nijedan sport neće interesovati, već će biti okrenuto umetnosti. Naučite da je vaše dete individualno biće, sa posebnim interesovanjima i željama i tako ga tretirajte. Ne vodite se tuđim komentarima ili stereotipima i dopustite mu da se ostvari onako kako je zamislilo.

Pokušajte da uočite koja interesovanja ima vaše dete. Obratite pažnju na to kako provodi slobodno vreme, da li se igra sa kockama i pravi različite oblike od plastelina, trči oko kuće i aktivno se igra u parku, crta i slika, pravi odeću za lutke itd. Otkrijte šta to zanima vaše dete i ka čemu su usmerena njegova interesovanja. Kada to učinite, razgovarajte sa njim i predložite mu neke načine da proširi znanje na tim poljima. Po njegovoj reakciji, shvatićete da li ste otkrili aktivnost koja ga zaista zanima.

Zadatak roditelja je da izloži decu čitavom spektru aktivnosti i zanimanja. Gledajte filmove, čitajte knjige i razgovarajte o što više sportskih aktivnosti, pričajte im o raznim umetničkim delima, pronađite bojanke, vežbanke, gramatike, interaktivne igračke koje ih mogu upoznati sa svetom nauke, jezika ili umetnosti. Čak i najobičnije kocke mogu da doprinesu razvoju prostorne inteligencije i ukažu vam na to da li vaše dete ima interesovanje i potencijal za matematiku, arhitekturu itd. Kako biste otkrili detetov talenat, morate ga izložiti mnoštvu predmeta interesovanja, kako bi ono moglo da se pronađe u nekom od njih.

Budite spremni na odustajanje. Možda ste mislili da je dete konačno pronašlo polje koje ga zanima i za koje je nadareno, ali to ne mora biti slučaj. Budite mu podrška i glas razuma kada je to potrebno, ali nemojte ga odvlačiti od ideje da odustane, naročito ako je razlog tome to što se ne pronalazi u nekoj aktivnosti ili nauci. Stručnjaci smatraju da je talenat moguće otkriti i tokom predškolskog doba, ali nemojte se iznenaditi ako dođe do varijacija, okušavanja u mnogim različitim poljima, a samim tim i odustajanju od istih. Dete je u tom dobu željno znanja o svetu i sasvim je normalno da istražuje svoja interesovanja. Takođe, mnogi veruju da interesovanje nema mnogo udela kada je u pitanju nadarenost i da je svako dete može dostignuti uz naporan rad i vežbu. Ovo nije istina i budite uvereni da iza svega stoji želja i interesovanje. Naravno da je i rad potreban kako bi se dostigao uspeh, ali ako dete ne oseća zadovoljstvo u svemu tome, ono ne može efikasno da obavlja neke aktivnosti.

Kako da pomognete nadarenom detetu?

Kada zajedno sa detetom otkrijete polje u kom se pronalazi i za koje je nadareno, pomozite mu da neguje taj talenat. Važno je da okolinu u kojoj se nalazi preuredite tako da bude adekvatna i da mu daje prostora za aktivnosti kojima se bavi. Na primer, ako je to matematika ili književnost, napravite kutak u kom će dete u miru i tišini moći da radi zadatke ili čita knjigu. Za slučaj da je to košarka ili fudbal, odvojite deo u vašem dvorištu koji će ono moći da koristi za vežbu, okačite koš ili postavite razne prepreke oko kojih će moći da provlači loptu i slično. Na ovaj način pokazujete mu da poštujete njegova interesovanja, a u isto vreme mu pomažete da razvije svoj talenat.

Sa druge strane, nemojte vršiti pritisak na dete i raspoređivati njegovo slobodno vreme. Naravno, važno je da pored škole može da radi na svojim talentima, da ide na treninge ili dodatne časove, ali ostavite mu prostora da se bavi stvarima koje ga zabavljaju. Ne vrti se čitav njegov svet oko ovih aktivnosti i trebalo bi da određeno vreme posveti i drugim stvarima koje ga čine srećnim. Ovo uključuje druženje, igru, šetnju, gledanje crtaća i filmova, vožnja biciklova sa društvom itd.

Trebalo bi da pomognete detetu da se razvija i na drugim poljima, naročito na onim vezanim za njegovu ličnost. To što je nadareno ne mora da znači da je sposobno samostalno da razvije socijalnu i emocionalnu inteligenciju, na primer. To može biti od velikog značaja, naročito kada je u pitanju snalaženje u društvu. Dete koje je talentovano može u nekim trenucima da se oseti odbačeno ili izopšteno od strane društva, tada je potrebno da zna kako da se nosi sa situacijom i na koji način treba da se ophodi sa drugima koji su doveli do toga da se tako oseća. Roditelj bi trebalo da mu objasni zbog čega se druga deca ponekad ponašaju okrutno, šta je ljubomora i kako da reaguje na nju, kako da umanji stres itd. Pojava isfrustriranosti nije retka, naročito kod nadarene dece jer usled mnogo obaveza i pritiska koji osećaju, događa se da su pod stresom. Pokažite detetu kako da se nosi sa svojim osećanjima, kao i na koji način bi trebalo da reaguje na tuđa. Nemojte očekivati da će to samostalno da savlada.

Nemojte koristiti svoje dete kao primer njegovoj braći ili sestrama. Ovo može da dovede do ljubomore i negativnih osećanja prema njemu, kao i do čestih svađa među decom. Favorizacija i poređenje dece mogu da donesu mnogo štete i nemojte misliti da je moguće motivisati drugo dete za nešto tako što ćete se poslužiti ovim načinom.

Ne očekujte da nadareno dete ima izvanredan uspeh u školi. Događa se čak i da ono ima poteškoće da savlada neko gradivo i to ne treba osuđivati. Njegovi talenti i interesovanja su usmereni ka nečemu drugom i treba to da poštujete. Podržite ga i pomozite mu kada je to potrebno, bilo bi poželjno da razgovarate sa učiteljicom ili nastavnicima o dopunskim nastavama koje bi mogle da posluže kako bi dete bolje razumelo gradivo.

Postoji verovatnoća da će dete imati poteškoće da pronađe prijatelje koji su na istom nivou kao oni, ili prosto osobe koje ih mogu razumeti. Ovo može biti bolno za roditelje koji žele da se njihovo dete uklopi u razred, društvo i komšiluk. Pokušajte da mu pružite podršku i objasnite mu da je normalno da se oseća neshvaćeno. Potrebno je da pokuša da se složi sa drugima i da priča o svojim emocijama i doživljajima sa drugarima kako bi ga razumeli što bolje.

Naučite ga da uživa u detinjstvu

Pokažite detetu značaj detinjstva i naučite ga da uživa u istom. Nemojte dozvoliti da i vama i njemu ono prođe u strogim rasporedima i gužvi. Opustite se i posmatrajte kako vaše dete odrasta i razvija se u zrelu i uspešnu osobu. To se događa samo jednom i ne treba da dozvolite da vas brige i stres koje nadarenost može da donese sputaju i načine nervoznom osobom. Pokažite razumevanje i ljubav koja je potrebna svakom detetu i tokom odrastanja odvojite vreme da shvatite kako je ono dar samo po sebi u vašoj porodici, bilo da je ostvarilo impresivni uspeh ili ne.