Najčešće alergije kod dece

Šta su alergije?

Alergije predstavljaju preosetljivost imunog sistema na određene supstance – alergene, a najčešće uključuju osetljivost respiratornog i sistema organa za varenje. Ako roditelji deteta imaju određene alergije, smatra se da je veća šansa da ih i dete razvije. Ovo stanje može da se javi u ranom dobu i trebalo bi prepoznati znake i na vreme reagovati na adekvatan način.

Koji su najčešći alergeni?

Mleko predstavlja jednu od najčešćih namirnica koje izazivaju alergijsku reakciju kod dece. Ovde nije reč o prostoj netoleranciji dece na mleko sa laktozom, jer se ona može rešiti uzimanjem onog bez laktoze, već se u ovom slučaju izbegava životinjsko mleko u potpunosti. Skoro je pa nemoguće preraditi ga tako da ne izazove reakciju kod deteta, pa se preporučuje da se sasvim izbaci iz upotrebe. Simptomi mogu biti različiti od osobe do osobe i najčešće je primećen osip na koži koji ukazuje na alergiju. Dete koje je alergično na mleko trebalo bi da izbegava i sve mlečne proizvode kako se ne bi dovelo u opasnost. Većina dece preraste ovu alergiju nakon nekog vremena, s’ obzirom na to da se ona javlja najčešće do prve godine. Međutim, dešava se da se ona javi i kasnije.

Kikiriki i orašasti plodovi mogu biti snažni alergeni kod dece. Nije uvek slučaj da dete koje je alergično na kikiriki bude alergično i na orahe, lešnike i bademe. Alergija na kikiriki je jedna od najjačih, kako neki smatraju. Može da dovede do crvenila, osipa, pa čak i gušenja. Dete može da dobije reakciju ukoliko pojede kikiriki ili ukoliko dođe u kontakt sa njim na neki drugi način. Što se orašastih plodova tiče, mogu takođe izazvati simptome koji mogu varirati od slabih do vrlo intenzivnih i opasnih po život. Smatra se da dete ovu alergiju može da preraste, dok to ne važi za kikiriki.

Jaja sadrže proteine koji mogu da izazovu alergijsku reakciju. Iako su izuzetno zdrava zbog hranljivosti, nisu preporučljiva ukoliko izazivaju mučninu, povraćanje, dijareju, crvenilo i osip, kao i neke druge simptome. Nekada reakcija na alergen prođe skoro pa neprimetno, dok je nekada moguće i dovesti život u opasnost.

Soja je takođe poznati alergen kod dece. Budite oprezni ukoliko usled alergije ili netolerancije na mleko životinjskog porekla prelazite na sojino mleko. Ono može izazvati simptome alergijske reakcije koje smo već naveli kao poznate za većinu alergena. Moguće je da će dete nakon nekog vremena steći otpornost i prevazići ovu alergiju.

Alergeni poput dima cigarete, prašine, perja, životinjske dlake, grinja, polena, izduvnih gasova i slično, mogu da dovedu do astme. Ona predstavlja stanje usled kog dete gubi vazduh i ima poteškoće sa disanjem. Može biti vrlo opasna ukoliko se reakcija ne tretira na vreme.

Alergija na pšenicu nije toliko česta među decom. Javlja se kao intolerancija, što je neki slabiji oblik simptoma, jer u tom slučaju deca imaju poteškoće sa varenjem. Odrasli su ti kod kojih ovo može biti ozbiljnije stanje. Ali, ako primetite da detetu ne prija ovaj sastojak ili da izaziva prepoznatljive simptome alergije, izbacite ga iz upotrebe i konsultujte se sa lekarom.

Riba, školjke i morski plodovi mogu izazvati simptome alergije. Može biti u pitanju određena vrsta ribe ili plodova, a simptomi su uglavnom blagi, iako kod određenih slučajeva može doći i do snažnih i opasnih alergijskih reakcija. Nekada je dovoljna i mala količina plodova kako bi došlo do simptoma. Budite oprezni kada uvodite ove namirnice u ishranu deteta.

Određeni proteini u jagodama mogu da budu izazivači alergija kod dece. Ukoliko je dete alergično na ovo voće, to ne znači da mu ostalo bobičasto voće mora smetati. Mnogi roditelji ne vide opasnost u ovom voću s’ obzirom na to da su ovakva stanja retka, ali dešavaju se i svako voće treba uvoditi postepeno u ishranu, jer dete može biti osetljivo na bilo koju vrstu.

Susam kao i seme suncokreta mogu biti alergeni. Iako nije toliko poznato po ovome, ovo semenje sve više izaziva reakcije kod dece i odraslih. Mogu se pronaći u pecivu, kao i u poslasticama. Trebalo bi biti paziti ako dete po prvi put probava ove namirnice.

Alergijsku reakciju mogu da izazovu razne supstance poput lekova, žaoki insekata, lateksa, raznih materijala za pravljenje odeće, kozmetika, sredstva za čišćenje, parfemi, nakit… Lista se nastavlja i uvek treba obratiti pažnju i potražiti znake i simptome alergije. Konsultujte se sa lekarom čim ih suzbijete ili pozovite hitnu pomoć ukoliko to ne uspete. Razmislite o alergo testu kako biste utvrdili na koje je sve namirnice vaše dete alergično.