Napravite plastelin

Igre sa glinom i plastelinom doprinose razvoju motorike kod dece. Vrlo je značajno da dete samostalno i ručno pravi predmete različitih oblika. Nudimo vam recept po kom možete napraviti masu sličnu plastelinu, sa kojom dete može da se igra.

Kako da napravite plastelin kod kuće?

Potrebno vam je: 1 šolja vode, pola šolje soli, 1 kašika jestivog ulja (suncokretovog na primer), 1 šolja brašna, boja za hranu, kao i krem tartara (nije neophodno, ali je poželjno). Pomešajte vodu, so, ulje, boju i krem tartara u tiganju i zagrejte. Kada postane toplo, sklonite sa šporeta i dodajte brašno. Ako vam se boja smese ne dopada, dodajte još nekoliko kapi boje za hranu kako bi bila intenzivnija. Kada se ohladi, spremno je za upotrebu.

Krem tartara nastaje kao nuspojava u proizvodnji vina. Na našim prostorima nije toliko poznat, ali pokušajte da ga nabavite i dodate u smesu, jer joj produžava rok trajanja i do 6 meseci.

Načini na koje možete da se igrate sa plastelinom

Mogućnosti igre sa plastelinom su brojne. Mogu se praviti figurice, ukrasi kao i razni zanimljivi oblici.

Napravite ružu ili bilo koji cvet uz pomoć plastelina i drvenog štapića. Uzmite zeleni plastelin i napravite nekoliko tankih niti. Obavijte ih oko štapića i napravite stabljiku cveta. Potom, uzmite plastelin u crvenoj, žutoj, rozoj ili u boji cveta kog ste odabrali, i napravite krunicu cveta. Štapićem spojite ova dva dela i dobićete zanimljiv cvet.

Uzmite karton i napravite kupu. Odsecite joj vrh kako biste dobili bazu za vulkan. Izaberite boje plastelina kojim ćete napraviti vulkan, na primer, braon, bela i crvena za lavu. Braon plastelin postavite oko kartona, dok za sasvim ne prekrijete. Na vrh dodajte beli plastelin koji će predstavljati sloj snega. Zatim, iskoristite crveni plastelin za lavu, i prikažite eruptivni vulkan uz pomoć malo mašte. Možete ispod vulkana ubaciti teglu sa malo sode bikarbone, i dodati sirće kako biste izazvali pravu malu erupciju.

Na ovaj način možete praviti i planine, kotline i pejzaže, samo vam treba kartonska baza koja će vam biti korisna u pravljenju reljefnih oblika prirode.

Iskoristite plastelin i cevčice za pravljenje interesantnih konstrukcija. Slamčice spajajte kuglicama plastelina kako biste napravili stabilne mreže. Možete praviti slova, kućice i kutije i tako podstaknuti kreativnost kod dece.

Možete praviti jela od plastelina (sa upozorenjem da nije jestiv). I dečaci i devojčice vole igru kuvara, podstaknite ih da spreme šarene kolače, torte, pice i kiflice. Možete napraviti mali kulinarski šou gde će oni pričati o receptu koji koriste kako bi napravili neko jelo.

Takmičenje u najdužoj zmiji od plastelina može takođe biti vrlo zabavno. Vrtite plastelin između dlanova kako biste napravili niti. Kada napravite zmiju, glistu, crva ili gusenicu (u zavisnosti od toga šta je dete zamislilo), možete im zalepiti oči.

Učinite bojenje crteža iz bojanki zanimljivijim uz plastelin. Možete čak i koristiti detetove crteže, kako bi mu bilo interesantnije. Potrudite se samo da crtež bude dovoljno velik. Uzmite plastelin u raznim bojama, i seckajte ga tako da se uklopi u delove crteža. Tako ćete napraviti zanimljivu sliku. Možete čak i pre stavljanja plastelina na papir ili karton sipati malo lepka, kako bi učvrstio plastelin i omogućio kačenje ove slike na zid ili frižider.

Ukrasite saksije, uskršnja jaja ili posude, sa plastelinom. Napravite raznobojne niti i kuglice koje će vam poslužiti za formiranje šare. Dopustite detetu da na kreativan način ukrasi predmete po kući, uz vašu pomoć oko lepljenja plastelina za podlogu.

Zašto je plastelin dobar za dete?

Igranje sa plastelinom pomaže u razvoju mišića ruku kao i u poboljšavanju pokretljivosti prstiju. Deca jačaju ruke kada prave različite oblike od plastelina.

Možete staviti nekoliko kapi boje u sredinu plastelina i dopustiti detetu da je rukama rasporedi. Moraće da ga savija i mesi, i time vežba zglobove šake i prstiju.

Pravljenje meseca od plastelina može da bude vrlo korisno. Neka dete napravi loptu ili pljosnatu sferu koju će bušiti prstima, ne bi li napravilo kratere. Ovo takođe jača prste deteta.

Kotrljanje plastelina izmešu dlanova kako bi se napravile male niti, angažuje mišiće šake kao i mišiće ruku. Na ovaj način dete uči o kontroli koju mora da uspostavi sa mišićima ruke.

Pritiskanje plastelina uz podlogu kako bi se izravnao, zahteva blagi napor kod dece i tako im ruke postaju snažnije i rade na kordinaciji pokreta.

Kada deca prave male konstrukcije, oblike i figurice od plastelina, ona razvijaju svoju kreativnost, a takođe i rešavaju probleme. Na ovaj način mogu da razviju prostornu inteligenciju i doprinesu razvoju.