Neplodnost ili sterilitet

Kada par pokušava da dobije dete neko određeno vreme i ne polazi im za rukom, odlažu posetu lekaru iz straha da su sami u ovoj situaciji, što uopšte nije tačno. Istraživanja su pokazala da je 1.9% žena širom sveta, starosti od 20 do 44 godine, imalo problema sa začećem. Ista studija je pokazala da čak 10.5% žena koje su već imale dete, onemogućene kada je u pitanju nova trudnoća. Srbija ima veliki problem kada je u pitanju neplodnost. Nedavna istraživanja su pokazala da više od 400 000 parova u našoj državi doživljava poteškoće kada je u pitanu začeće.

Šta predstavlja neplodnost?

Neplodnost se definiše kao nemogućnost začeća, pored redovnog i nezaštićenog seksualnog odnosa i to u roku od godinu dana. Kada par ima više od 35. godina, ovaj period je kraći i iznosi 6 meseci. Postoje dve kategorije neplodnosti, prva je primarna neplodnost koja se javlja kada osoba koja nikada nije imala dete ima problem sa začećem, a druga je sekundarna neplodnost koja nastupa kod parova koji imaju jedno ili više dece, a imaju poteškoće sa začećem još jednog. Žena i muškarac mogu podjednako uticati na ovakav problem, odnosno oboje mogu biti sterilni. Naravno, zbog različite anatomije, drugačiji ih problemi zahvataju.

Sterilitet kod žena

Glavni simptom kod žena je zapravo nemogućnost da zatrudne. Međutim, neplodnost se može ukazati i kroz neredovne ili izostale menstrualne cikluse. Što se uzroka steriliteta tiče, jedan od mogućih su abnormaliteti materice i cerviksa. Ovde spada oblik materice, oštećenje na cerviksu, benigni tumori koji ponekad mogu da izazovu blokadu u jajovodima tako da jajna ćelija ne može da se oplodi ili da dospe u matericu itd.

Jedan od čestih uzroka steriliteta kod žena je neprohodnost jajovoda. Ova pojava se javlja usled dugotrajne infekcije koju izazivaju seksualno prenosive bakterije poput hlamidije, gonoreje itd. Duga izloženost ovim bakterijama dovodi do širenja infekcije na jajovode gde nastaje oštećenje ili blokada. Neprohodnost jajovoda dovodi do nemogućnosti oplođenja jajne ćelije ili do njenog transporta do materice gde bi se kao oplođena implantirala. U ovakvim slučajevima kao rešenje se preporučuje vantelesna oplodnja ili u retkim i posebnim situacijama operacija.

Ovulacija predstavlja proces izbacivanja zrele jajne ćelije iz jajnika, koja je spremna za oplođenje. Poremećaji ovulacije mogu da dovedu do steriliteta. Uzroci ovih poremećaja mogu biti brojni: pojava cista na jajnicima (policistični jajnici), hormonalni disbalans – lučenje previše hormona prolaktina, problemi sa štitnom žlezdom (hipertiroidizam i hipotiroidizam) mogu takođe da izazovu poremećaj ovulacije kao i razni poremećaji ishrane, tumori i povrede.

Endometrijalni polipi su izrasline koje nastaju na endometrijumu, sloju materice na koji se implantira embrion. Retko kada su polipi povezani sa tumorima, ali u velikom broju slučajeva utiču na plodnost žene. Moguće ih je operisati i tako sprečiti dalju štetu reproduktivnom sistemu. Takođe, postoji tzv. endometrioza, gde se endometrijum – unutrašnje tkivo materice, razvija van nje. Ovakva pojava takođe može da dovede do neplodnosti kod žene.

Smatra se da je u današnje vreme najveći uzrok neplodnosti kod žena upravo starost. Način življenja je drugačiji nego ranije kada su devojke postajale majke u tinejdžerskim i adolescenskim godinama, jer je danas sve češća pojava da žena odluči da dobije dete tek u 30-im i 40-im godinama. Jajnici i reproduktivni sistem često nisu usklađeni sa ovakvim odlukama. Smatra se da plodnost značajno opada u ovom dobu i da kvalitet jajnih ćelija biva sve lošiji (Pogledajte članak “Trudnoća nakon 35. godine”). Žena teško može da začne nakon 45. godine, što naravno ne mora da znači i da je nemoguće. Sve češće imamo primer da se u ovom dobu buduće majke opredele za neki vid asistirane reprodukcije, jer žena koja ne može da proizvede kvalitetne jajne ćelije, nije obavezno i nesposobna da razvije dete u materici, koje je nastalo od donorskih ćelija.

Menopauza predstavlja period kada jajnici prestaju sa radom. Ona može da nastupi i pre 40. godine iz određenih razloga i tako dovede do steriliteta. Uzroci rane menopauze su brojni, od genetskih poremećaja do pušenja i nezdravog načina života. Još neki od faktora koji mogu da utiču na sterilitet su: tumori, odsustvo menstruacije, nekontrolisan i netretiran dijabetes, autoimunske bolesti, konzumiranje alkohola, duvana, droge itd.

Sterilitet kod muškaraca

Simptomi neplodnosti kod muškaraca, pored neuspeha u oplođenju jajne ćelije, mogu biti povezani sa hormonskim promenama poput poremećaja u rastu malja ili nekih seksualnih funkcija (problemi sa ejakulacijom ili erekcijom), mada najčešće ne bude simptoma koji bi ukazali na ovakav problem. Sterilitet kod muškaraca se generalno odnosi na kvalitet i kvantitet spermatozoida. Razne seksualno prenosive bolesti poput HIV-a, gonoreje, hlamidije, kao i genetski poremećaji i proširene vene na testisima, mogu da utiču na kvalitet sperme. Uzrok takođe može biti stvaranje premalo spermatozoida ili loša funkcionalnost onih napravljenih. Razni lekovi, radijacija i hemikalije mogu biti odgovorni za ovu pojavu.

Problem ne mora biti u samom stvaranju i kvalitetu spermatozoida. Neretko kod sterilnih muškaraca postoji poteškoća sa transportom spermatozoida do penisa, jer nastaju blokade koje ovaj prenos onemogućavaju. Tada se događa da sperma ima vrlo malo spermatozoida ili ih nema uopšte, u zavisnosti od težine oblika poremećaja. Uzroci ove pojave mogu biti razne infekcije, problemi vezani za prostatu, vazektomija itd.

Ostali uzroci steriliteta kod muškaraca mogu biti povezani sa nekim seksualnim funkcijama – erekcijom ili ejakulacijom. Do problema dolazi kada muškarac ima erektivnu disfunkciju (nije u stanju da doživi ili održi erekciju, što se još zove i impotencija), preranu ejakulaciju (doživljava orgazam i ejakulira za manje od 60 sekundi), ne doživljava ejakulaciju itd. Na ove pojave mogu da utiču operacija prostate, povrede kičme i nerva, upotreba nekih lekova i hemikalija itd.

Na plodnost kod oba pola zasigurno utiče konzumiranje alkohola, zabranjenih supstanci (droge i nekih medikamenata), cigareta i kofeina. Manjak vitamina, gvožđa, cinka i drugih važnih materija, gojaznost ili neuhranjenost, mogu biti odgovorni za sterilitet. Izloženost raznim hemikalijama, od kojih se neke čak koriste u domaćinstvu, može da dovede do neplodnosti kod oba pola. Takođe, stres utiče na ovulaciju, kao i na proizvodnju spermatozoida. Stručnjaci preporučuju zdrav način života kako bi se reproduktivni sistem održao u što boljoj formi i kako njegovo funkcionisanje ne bi bilo ugroženo.

Dijagnostikovanje neplodnosti (steriliteta)

Kao što smo već naveli, ukoliko žena u periodu od 12 meseci ne uspe da zatrudni, trebalo bi zajedno sa partnerom da ode kod lekara. U slučaju da je par stariji od 35 godina, preporučuje se da na konsultacije odu mnogo ranije, jer je vreme dragoceno u ovom dobu, kada je u pitanju plodnost. Lekar najpre izvrši fizički pregled koji će utvrditi da li na tom nivou ima nekih problema kod partnera. Takođe, obavlja se razgovor sa osobama kako bi se specijalista što bolje informisao o stanju pacijenata i njihovim seksualnom životu. Ukoliko ništa od ovih pregleda ne pokaže rezultat koji bi ukazao na problem, rade se dodatni testovi. Ukoliko sumnjate da ste sterilni, obavezno se prvo javite specijalisti koji će vam pomoći, nemojte samostalno da se dijagnostikujete ili određujete terapiju jer to može učiniti samo stručna osoba.

Tretiranje steriliteta

Veliki procenat neplodnosti kod muškaraca i žena se tretira odgovarajućim hormonskim terapijama ili hirurškim otklanjanjem blokada u reproduktivnom sistemu. Ostatak slučajeva se tretira asistiranom reprodukcijom kojom se različitim metodama poput vanmaterične oplodnje, unutarmaterične inseminacije, intratubarnog transfera gameta i upotrebe donorskih ćelija, može uticati na sterilitet kod oba pola (Za više informacija pogledajte članak “Asistirana reprodukcija”).