Odabir vrtića

Izbor vrtića nije nimalo lak, a broj ustanova koji danas postoji ga ne olakšava. Čitav ovaj proces kod roditelja postavlja brojna pitanja; “Da li je bitan pristup koji vrtić ima kada je u pitanju učenje ili činjenica da je mom detetu tamo prijatno?” ili “Da li izabrati onaj sa što više aktivnosti ili onaj koji ima već ustaljene, kakve su se dopale mom detetu?”. Postoji izreka koja kaže “Stvari koje naučimo bez zadovoljstva, brzo zaboravimo”, ona je vrlo primenljiva i u ovoj situaciji jer je dokazano da deca baš u ovom periodu, od rođenja pa do školskog uzrasta, uče najviše. Baš iz tog razloga je važno da im se obezbedi adekvatno učenje sa okolinom koja će ih činiti zadovoljnim, da bi postignuti rezultati bili izuzetni.

Da li je vaše dete spremno za vrtić?

Pre bilo kakvog razmišljanja o odabiru vrtića, trebalo bi da postavite jedno vrlo važno pitanje koje se tiče spremnosti deteta za ovaj korak. Ovde nije reč o tome da li vaše dete zna slova i brojeve ili da napiše svoje ime, otpeva pesmicu, već o tome da li je ono razvilo dovoljno socijalnih veština, da li je njegova emocionalna inteligencija na dovoljno velikom nivou, kao i da li je dovoljno samostalno.

Istina je, nijedno dete nije srećno kada mora po prvi put da ostane bez roditelja u vrtiću, ali moguće je pripremiti dete na takvu situaciju. Ne dozvolite da prvi dan u vrtiću bude i prvi put da dete čuva neko sem roditelja. Uvek možete organizovati boravak kod bake, rođaka ili neke osobe kojoj verujete i kojoj možete ostaviti dete na par sati. To predstavlja odličnu pripremu za vrtić jer detetu odvajanje od vas neće biti nepoznato.

Uverite se da vaše dete poseduje empatiju, da shvata da i drugi imaju osećanja, da ih prepoznaje i razume. Takođe, važno je da je ono sposobno da provodi vreme sa drugom decom, da je socijalizovano i vaspitano dovoljno da uviđa koja ponašanja su prihvatljiva, a koja ne. Zapitajte se, da li je u stanju da posluša šta drugi ima da kaže i da ne reaguje agresijom i nasiljem.

Što se samostalnosti tiče, očekuje se da dete u dobu kada je spremno za vrtić može da se obuče bez tuđe pomoći, kao i da ode u toalet i obavi nuždu. Obuvanje je takođe važno ali ne i vezivanje pertli, jer mnogo vrtića ima načine na koje nauče dete ovome kada dostignu predškolski uzrast. Dete koje je dovoljno zrelo, u stanju je da poštuje pravila – kada je u pitanju izlazak napolje ili šetnja van vrtića, ono bi trebalo da razume kada mu se kaže da ne sme da trči na put ili da se odvaja od grupe i da poslušno prati ove instrukcije.

Šta se očekuje od vrtića?

Vrtić bi pored igre i zabave, morao da sadrži određeni edukativni program. Ne govorimo samo o neophodnom učenju koje će pripremiti dete za školu, već o razvoju inteligencije. Program bi trebalo da pomogne detetu da nauči kako da samostalno rešava određene probleme, pamti informacije koje dobija iz svog okruženja i organizuje ih na adekvatan način, kao i da mu prošiti domen istraživanja sveta. Dakle, bilo bi dobro potražiti ustanovu koja nudi što više mogućnosti za vaše dete kada su nove stvari i učenje o njima u pitanju.

Poželjno je da vrtić kategoriše decu u manje grupe, jer ovo ne samo da utiče na program učenja, već i omogućava osoblju da se što više posveti svakom detetu zasebno. Takođe, što je grupa manja, to je više moguće organizovati određenu aktivnost ili edukaciju. Velike grupe zahtevaju dugu pripremu i najčešće je samo sedenje i slušanje predavanja, dok je maloj grupi omogućena interakcija i veća aktivnost.

Pojedinačan i individualan rad je istovremeno važan kao i onaj grupni. Pronađite vrtić koji detetu pruža obe mogućnosti, dakle ne samo podelu u grupe tokom određenih aktivnosti, već i prilike u kojim će se istaknuti kao pojedinac.

Prostor igra veliku ulogu, to vam je verovatno jasno. Neophodno je da dete ima mesta, udobnost i neophodna sredstva za učenje i igru. Nemaju svi vrtići dvorište ili park, a to bi možda trebalo da bude jedan od kriterijuma pri odabiru istih. Ukoliko vam vrtić odgovara, a jedina mana je upravo to što nema dvorišta, raspitajte se da li imaju pravilo po kom izvode decu u šetnju u toku dana. Boravak u prirodi je veoma bitan za dete i trebalo bi obratiti pažnju na ovaj faktor kada su vrtići u pitanju.

Na osnovu onoga što vidite na slikama na veb sajtu vrtića ili tokom posete, pokušajte da odredite šta je cilj vrtića i koje vrednosti ističe: da li su to knjige, slova i pesmice ili je ipak više orijentisan ka sportu i fizičkoj aktivnost? Na osnovu ovoga, sami zaključite šta mislite da će vašem detetu više odgovarati, u skladu sa njegovim interesovanjima.

Organizujte posetu vrtiću

Većina vrtića u današnje vreme ima mogućnost obilaska u vreme kada deca nisu prisutna, tako da bi trebalo ugovoriti sastanak sa osobljem prvom prilikom. Poseta je vrlo važna, s’ obzirom na to da vam omogućava da lično vidite prostor i porazgovarate sa zaposlenima o načinu rada i pristupu deci.

Oslonite se na svoju intuiciju, da li se tokom posete osećate dobrodošlo, da li prostor deluje vedro i zabavno? Obratite pažnju i na vaše dete, koje bi trebalo da povedete sa sobom tokom obilaska, da li se čini zainteresovano za vrtić i ono što on nudi? Pogledajte da li su dečiji radovi izloženi u hodniku ili u sobama gde se igraju, to vam može ukazati na sam pristup vrtića – da li dozvoljava detetu da ispolji svoju kreativnost i da li je ona cenjena?

Obavite razgovor sa vaspitačicama, direktorom i psihologom. Pitajte koja je politika vrtića i koji pristup koriste. Ako imate mogućnost da prisustvujete jednom od časova sa decom, obratite pažnju na to kakav je odnos između njih i osoblja, da li se vaspitačice obraćaju deci punim imenom, da li ih kažnjavaju ili na neki drugi način pristupaju problemima, kako organizuju i vode aktivnosti, da li deca izgledaju srećno? Sve su to važna pitanja koja bi trebalo postaviti tokom posete. Iskoristite priliku i popričajte o merama bezbednosti, na koji način se nadgleda ostavljanje deteta u vrtić i dolazak roditelja po njega, kao i koji je postupak tokom opasnosti.

Uvek bi trebalo u obzir da uzmete i želje vašeg deteta. Ako vam se čini da ne uživa u prostoru i da mu ne odgovara društvo, možda bi trebalo da razmislite o nekom drugom vrtiću. Koliko god vam je izbor koji ste vi favorizovali delovao idealno, upamtite da će dete pokazati najbolje rezultate u okruženju koje njemu odgovara, stoga je bitno da ovu odluku donesete zajedno sa njim.