Odgajanje dečaka

Velik deo majki pri saznanju da će uskoro dobiti dečaka, osete strah. Pomisle kako možda neće razumeti neka njegova ponašanja, kao i da neće moći zbog toga da mu pomognu i ostvare snažnu vezu sa njim. Ovakvo nešto je sasvim normalno s’ obzirom na razlike između polova, ali to ne treba da stvara zabrinutost i sumnju da nećete biti dobar roditelj. Vaš je posao da pomognete detetu da pronađe pravi put i da naučite dečaka kako da svoju energiju koordinira i pretvori u nešto produktivno po njega i okolinu.

Postoje dokazi da su dečaci u proseku teži od devojčica po rođenju i da to čini porođaj dužim, ali ne i uvek težim. Oni zaista budu krupniji obzirom na anatomske predispozicije i to može uticati na dužinu porođaja, ali i ne mora. Nemojte da vas ova stavka plaši, jer dužina i tok porođaja zavise od mnogo faktora. Bitno je da ishod bude kao što je i očekivano i da stres ne izazove nepotrebne komplikacije.

Koliko god se trudili da napravite sredinu koja je neutralna za dečaka, obojite zidove pastelnom bojom, stavite pored automobila i igračku čajnik sa šoljicama, lutke ili slično, u jednom trenutku dečak će se ipak opredeliti za avione, voziće, traktore, bagere, jer će mu to najviše odgovarati. Većina dečaka voli sve što leti, roni, pluta ili ide po zemlji i stalno će tragati za igračkama koje mu to omogućavaju. To ne znači da vaš dečak neće izgubiti originalnost, već prosto postoje stvari koje jednako zanimaju većinu muške dece.

Neke roditelje brine pojava erekcije kod malih muških beba. Ona je sasvim normalna i nema isto značenje kao kod odraslih očigledno. Imao ih je čak i u materici i često su znak da im je bešika puna. Takođe, čim dete postane svesno svog polnog organa, biće zaintrigirano njim, naročito jer ga odeća sasvim prekriva. Ne uzbuđujte se ako vaš sin često istražuje dodirivajući ga, ovo je sasvim normalna pojava kod malih dečaka i vremenom prerastu takvo ponašanje.

Obratite pažnju na agresivne igre. Probajte da izbegnete kupovinu plastičnih pištolja ili noževa, kao i bilo kog oružja koji može da navodi na agresivnu igru. Nadgledajte, ili učestvujte u igri gde je moguće postojanje nasilja, bilo da se radi o običnim figuricama. Dečaci vole da se igraju kaubojima, policajcima i lopovima, vojnicima… u takvim igrama, okrenite situaciju na svoju stranu – objasnite im šta je dobro raditi a šta ne (primer negativca), ali pokušajte da izbegnete grubo hapšenje lopova, pucanje i bacanje bombi kod igre sa vojnicima. Sve ima granicu i on je mora znati.

Pazite na vreme provedeno pred televizorom ili kompjuterom, sadržaji crtaća i video igrica mogu biti neprikladni i navoditi vaše dete na agresivno ponašanje i prostote. Imajte kontrolu nad programima koje gleda i razgovarajte sa njim ako mislite da je ono što je video bilo neprikladno.

Budite dobar uzor kada je u pitanju ponašanje. Dečaci često imaju problem sa viškom energije i emocija, pa se to može često pretvoriti u neprikladno ponašanje ili čak i agresiju. Reagujte na ovo staloženo, jer vikanjem, vređanjem ili čak nasiljem, ne postižete mnogo toga sem mogućnosti da vas dete imitira i nastavi sa takvim vladanjem. Pokažite mu kako da se nosi u situacijama u kojima ga preplavi uzbuđenje, ili ljutnja, kroz vaš primer.

Dozvolite vašem dečaku da istražuje. Kada dođe vreme za trčanje i igru napolju, suočićete se sa prljavštinom koju ona donosi. Zapamtite, vaše dete uči o svetu kroz igru. Ako je odabralo blatnjavo mesto u dvorištu za igru, dozvolite mu. Možda će kada biti puna prljavštine kada se uveče bude kupao, ali uspomene i osećaj zadovoljstva će mu ostati. Pridružite mu se u hrabrim podvizima na gomili lišća, pesku ili na drvetu. Igrajte se sa njim i pomozite mu da nauči što više stvari o ovom svetu i da upozna što više drugara. Naravno, sve treba da držite u granicama bezbednosti, da mu objasnite koje opasnosti nosi neka igra, kao i da ne treba da veruje stranim ljudima na ulici.

Kada je takmičenje i poređenje sa drugom decom u pitanju, dečaci su možda čak i više izloženi tome nego devojčice. Doćiće vreme kada će se vaš sin upisati na fudbal, karate ili košarku i dešavaće se da nije izabran za najboljeg igrača kao i da je imao sukob sa nekim od drugova. Dečaci retko imaju želju da o tome pričaju, zbog toga morate raditi sa njima na otvorenosti i iskazivanju emocija. Neka shvate da su svi različiti i da se ističu na drugačije načine, takođe, objasnite mu da do konflikta dolazi kada se mišljenja razlikuju i da na nekoga loše raspoloženje utiče tako što to iskazuje na drugima. Recite mu da mera uspeha nije u apsolutnom poređenju sa drugom decom, jer postoji individualnost – svi imaju svoje talente i nema smisla da nekoga vređa ili bude vređan samo zato što njegova prednost dominira ili se ne uvažava u mernu jedinicu date aktivnosti.

Dešava se da dečaci teško prate instrukcije ili obavljaju ono što ste im zadali. To je prosto stvar razvoja i često sporije napreduje kod dečaka jer im pažnja više leti na druge stvari iz okoline. Možete vežbati sa njim ovakve stvari tako što ćete mu usput pokazati i prednosti organizacije: na papirić nacrtajte ili napišite šta treba da obavi na dnevnom nivou. Zatim, kada uradi jednu stvar, dozvolite mu da je precrta, ili zalepi na kalendar. Na ovaj način, interaktivno postaje svestan obaveza i organizacije koja može da mu pomogne da ih ispuni. Ovo će mu pomoći kada na red dođe škola, učenje i izrada domaćih zadataka.

Dečaci su često zavarani slikom da su muškarci jaki, neosetljivi i ne iskazuju emocije i oni to shvate još kao vrlo mali. Cilj je da mu pomognete da shvati da svi, čak i tata, ujak, deda, imaju svoju nežnu i osetljivu stranu i da pokazuju svoje emocije. Ovo možete postići tako što ćete češće praviti porodična okupljanja, ili organizovati njihovo “muško vreme”, kada će raditi na povezivanju. Dete će tada shvatiti da i muške osobe iskazuju ljubav i emocije. Što se otkrivanja i kontrolisanja sopstvenih emocija tiče, trebaće vremena da dečak postane sasvim otvoren po ovom pitanju. Trudite se da delujete u korist njegovih osećanja, ako vidite da je uznemiren, ne obasipajte ga pitanjima. Ako vam kaže da je trener strog, odgovorite sa tim da se slažete da ponekad ume da bude strog, pa postavite drugo pitanje. Uverite ga da ste na njegovoj strani, da može da vam se poveri i osetiće se slobodnije da vam kaže detalje stresne situacije. Dečaci se često više fokusiraju na problem nego na emociju. Pričajući sa njim o rešavanju problema, pomoćićete mu da se oseti bolje.

Empatija kod dečaka dolazi kasnije u odnosu na devojčice. Važno je podsticati razumevanja tuđih emocija i to možete učiniti kroz igru. Koristite figurice ili plišane igračke da biste prikazali neku situaciju, na primer, zeka je izgubio šargarepu i sada se oseća tužno, šta bi ti uradio na njegovom mestu? Da li treba da ga zagrlimo i utešimo? Ako gledate crtani, možete mu postaviti pitanja kao “Šta bi ti uradio na njegovom mestu?”, “Kako bi mu pomogao da možeš?” i slično. Na ovaj način, pokazaćete mu kako da shvati tuđe emocije i kako da se ponaša u skladu sa njima i to uz pomoć stavljanja sebe u isti položaj.

Pomozite mu da izgradi samopouzdanje i pravilnu sliku o sebi. Pohvaljujte njegovo ponašanje i osobine i nemojte preterivati u izjavama poput: “Ti si najbolji košarkaš na svetu”. Ovo može da napravi problem tokom susreta sa društvom, dolazi do razočaranja, čak i poniženja od strane drugih. Ohrabrite sina da se ponaša primereno i prikladno i imajte na umu da komentari roditelja imaju najveći uticaj na formiranje samopouzdanja i ličnosti uopšte. Kada ga kritikujete, izbegavajte poniženja i uvrede koje mogu da mu ugroze zdrav nivo ega.

Majke se obično plaše da će se njihov dečak prerano osamostaliti i da će izbegavati iskazivanje nežnosti. Zaista, u jednom trenutku dođe do toga da poljupci i zagrljaji postanu ređi, ali to ne znači da ih više nikada neće biti. Ključ je u tome da birate prave momente, ne pokušavajte da mazite sina pred njegovim društvom ili u javnosti, gotovo je sigurno da će se osećati postiđeno i da će sledeći put izbegavati nežnosti. Dečaci imaju momente kada im odgovara zagrljaj i videćete i sami kada je pravo vreme za to.

Uloga oca u odrastanju muškog deteta ima ogroman značaj. On mu predstavlja uzor i ideal i neophodno je da im odnos bude pun ljubavi i razumevanja od samog početka. Stručnjaci navode da je fizički kontakt od velike važnosti, jer prikazuje bliskost. Ističu da su naročito igre rvanja bitne, jer na taj način dečak ispoljava svoju energiju kroz prikladan način.

Budite uvereni da su sva deca individualne jedinke, različita bića i da su šabloni koje ljudi pokušavaju da naprave često neprimenljivi. Obratite pažnju na vladanje vašeg deteta i na osnovu toga se vodite, provodite kvalitetno vreme sa njim i učestvujte u izgradnji jedne stabilne i zdrave ličnosti.