Opasnost koju donose krpelji

Krpelji predstavljaju paukolike parazite i najčešće se prenose vetrom. Ima ih u travi, na drveću i lako mogu dospeti na kožu deteta. Često su bezopasni, međutim, mogu se nakon kratkog vremena pojaviti simptomi bolesti koje oni prenose i bitno je obratiti se lekaru za pomoć.

Ako primetite krpelja na odeći ili telu vašeg deteta, nemojte paničiti. Ako se još uvek nije zakačio, uklonite ga maramicom ili nekom tkaninom. Za slučaj da jeste, izvadite ga što je pre moguće ili potražite pomoć lekara. Ne mora da znači da je on izazvao infekciju odmah po prodiranju u dublji sloj kože, ponekada je potrebno i do 36 sati boravka krpelja na telu osobe kako bi se to dogodilo.

Simptomi prisutnosti krpelja na telu

Ponekad ga je teško uočiti na telu, naročito jer deo kože za koji se zakačio ne boli, ni svrbi, niti iritira. Tek nakon nekog vremena, kada se krpelj napuni krvlju, lakše ga je uočiti. Dešava se da parazit otpadne nakon 3 do 6 dana sisanja krvi. Na mestu gde je bio, ostaje crvenilo (kao odgovor tela na pljuvačku i sokove krpelja) i sitan trag. Trebalo bi da hitno odete kod doktora za slučaj da se ovo crvenilo širi, ili pretvara u osip i infekciju. Ovo se može dogoditi tek nakon 24-48h posle ujeda i može biti znak bakterijske infekcije. Krpelji retko izazivaju ovakvu komplikaciju, ali ukoliko primetite slične simptome ili prosto želite da se uverite da je sve u redu, javite se vašem lekaru.

Može se dogoditi da vaše dete dobije temperaturu, groznicu, osećaj slabosti, bol u mišićima i leđima, glavobolju ili da izgleda prilično bolesno. U tom slučaju potražite parazita na telu, ili barem crveni trag koji ostaje kada on spadne. Moguće je mešanje tečnosti koju imaju krpelji sa krvlju osobe za koju se zakačio. Tada, ukoliko je krpelj nosio neku vrstu zaraze, može da je prenese detetu i ugrozi mu zdravlje.

Zapamtite: većina ujeda krpelja su bezopasna i često krpelji i sami otpadnu, a da ih i ne primetite, jer nisu izazvali nikakve nuspojave. Pojave gde su ovi paraziti preneli infekcije i bolesti su takođe retke, ali ne treba ignorisati simptome i izbegavati odlazak kod doktora.

Kako da izvadite krpelja?

Ukoliko primetite da je parazit na nezgodnom mestu ili da je napravio komplikacija – nemojte ga sami vaditi, potražite stručnu pomoć. U slučaju da se krpelj tek zakačio ili da niste u mogućnosti da odete istog momenta kod lekara, izvadite ga sami, ali pažljivo prateći sledeće korake:

  • Uzmite alkohol i očistite pincetu. Uhvatite krpelja što bliže kraju njegove glave, kako biste ga uspešno izvukli, bez da ostanu njegovi delovi u koži.
  • Izvucite parazita iz kože pokretom umerenog intenziteta, na gore. Neki kažu da bi trebalo pincetu pomerati lagano ulevo i udesno. Međutim, najčešći savet je da ne treba uvijati ili naglo čupati jer može da pukne krpelj ili da se prepolovi tako da ostavi delove tela u koži, ili da prokrvari i inficira kožu deteta. Vucite ga sve dok ne popusti tako da ga možete lako i u celini izvući napolje.
  • Nikako ne oprobavajte savete koji kažu da “ošamutite” krpelja vazelinom, acetonom ili sirćetom, ovo može da ga navede da pusti sokove ili pojačano luči pljuvačku i tako inficira dete ili se još dublje zavuče. Takođe, nemojte paliti šibicu i prislanjati je na telo parazita kako bi ga ubili dok je u koži. Ovo isto može izazvati pucanje krpelja i može se desiti da opečete dete.
  • Kada ga izvučete, očistite mesto alkoholom ili antiseptikom i pratite promene kod deteta.
  • Za slučaj da je deo krpelja ostao u sloju kože, otklonite ga pincetom ili iglom. Koža će i sama odbaciti taj deo u međuvremenu, ali svejedno pokušajte da ga izbacite. Ako je ostala čitava glava krpelja, obratite se doktoru. Može da izazove komplikacije i najbolje bi bilo potražiti stručnu pomoć, čak iako ne možete da izvadite i male preostale delove.
  • Postoji i metod pri kom natopite tufer ili vatu sa tečnim sapunom i ostavite to na mesto gde je krpelj. Trebalo bi da odstoji oko 30 sekundi, kada bi trebalo da sklonite. Obično parazit ostane na vati/tuferu. U slučaju da se to ne dogodi, pokušajte pincetom.
  • Kada završite sa čišćenjem površine, stavite telo krpelja u kesicu ili umotajte u neki najlon, za slučaj da dođe do komplikacija. Možda će biti potrebno da se identifikuje vrsta krpelja, pa je bolje sačuvati parazita.

Obavezno operite ruke nakon vađenja krpelja, ili koristite rukavice. Na taj način ćete sprečiti širenje infekcije, ako ju je krpelj uopšte i preneo.

Opasnosti

Postoji određena vrsta krpelja koja nosi bakteriju koja je izazivač lajmske bolesti. Prvi simptomi su osip ili iritacija na mestu na kom je bio parazit, kao i povišena temperatura. Ovi znaci infekcije javljaju se od 3 do 30 dana nakon ujeda, obavezno obratite pažnju na njih. Lajmska bolest se najefikasnije leči kada je u početnom stadijumu i primenjuju se prepisani antibiotici od strane pedijatra.

Jedna od opasnijih bolesti koju krpelji mogu da izazovu je paraliza. Javlja se kod dece i do sada je prijavljeno da je dve trećine obolelih bilo ženskog pola. Naime, parazit kada se zakači za glavu ili vrat žrtve, on luči neurotoksine koji dospevaju u krv. Ubrzo, pored iritacije, temperature i slabosti, dolazi i do paralize donjih udova. Dete nije u mogućnosti da se kreće i nema kontrolu nad nogama, ne reaguje na draži koje bi izazvale reflekse. U roku od 12h do 24h, mišići koje kontrolišu nervi lica postaju takođe paralisani. Ako se ne reaguje smesta, može doći do slabljenja i paralize mišića odgovornih za disanje i time doći do onog najgoreg. Obratite se lekaru čim primetite krpelja na ovakvom mestu. Ovakav tip paralize je izlečiv i simptomi se povuku, ali uz momentalnu intervenciju stručnjaka.

Prevencija

Treba da znate na kojim mestima je moguće naleteti na krpelje. Izlazak napolje u dvorište, šumu, na mesta gde ima mnogo trave, grmlja i drveća, kao i boravak među životinjama, mogu biti rizični kada je u pitanju susret sa ovim parazitima.

Koristite sprej ili kremu koja može da spreči krpelje da se zakače. Obavezno pročitajte uputstvo pre upotrebe, jer većina ovih preparata ne sme da se upotrebljava kod dece mlađe od 3 godine.

Kada idete u prirodu sa detetom ili kada šetate psa, obucite mu odeću dugih rukava, a nogavice pantalona mu ubacite u čarape, kako bi se tokom boravka u travi zaštitilo od parazita. Obavezno nakon povratka u kuću, pretražite odeću i stavite je u veš mašinu da se opere na visokoj temperaturi (male temperature neće ubiti parazite).

Okupajte ili istuširajte dete čim se vratite. Neka voda bude topla i iskoristite priliku da pretražite telo deteta. Ovako možete sprati krpelje koji se još uvek nisu zakačili.

Naročito pretražite sledeća mesta na kojima se krpelji često pojavljuju: glava, vrat, iza uha, ispod ruku, oko pupka i unutar njega, oko struka, između nogu, unutrašnja strana butina, iza kolena.

Obavezno potražite stručnu pomoć ako primetite krpelja ili ako se stvore komplikacije dok ga budete vadili. Obratite pažnju na stanje i ponašanje deteta u narednih nekoliko dana kako biste na vreme uočili simptome infekcija i mogućih bolesti koje je parazit preneo.