Planirajte trudnoću (saveti)

Da li ste znali da možete povećati svoje šanse da zatrudnite, kao i da izbegnete mnoge probleme u trudnoći ukoliko se držite određenih pravila i saveta? Ovo se zove prekoncepcijska nega, odnosno nega pre samog začeća deteta i veoma je važna. Iz tog razloga, u daljem tekstu vam nudimo detaljnije objašnjenje ovog pojma kao i korisne savete koji se tiču planiranja trudnoće.

Psihička priprema

Trudnoća i dolazak bebe predstavljaju veliku promenu za čoveka. Čitav ovaj proces može da donese mnogo stresa, koji ima negativan efekat po trudnoću, porođaj i mentalno zdravlje roditelja. Pre nego što počnete sa pokušavanjem da zatrudnite, obavite razgovor sa partnerom. Pokrenite teme koje se tiču odgajanja deteta, funkcionisanja porodice, posla i domaćinstva uz bebu itd. Bavite se i onim pitanjima koja vam se za sada možda čine nebitna, na primer da li će vaše dete ići u privatno obdanište ili ne, da li ćete koristiti cuclu ili ne… Razgovor nema za cilj da vi jednom za svagda odlučite kako ćete se voditi u različitim situacijama koje će vas zadesiti, jer će se mnogo toga promeniti dok one ne dođu na red, već da učvrsti vezu između vas i partnera i tako stvori uzajamnu podršku. Važno je znati da oboje razmišljate o budućnosti i da vas ona interesuje, da ste spremni da je zajedno proživite pod raznim okolnostima. Ovo može da ima odličan uticaj na sigurnost kod partnera, naročito kada postoji strepnja i strah od roditeljstva. Razgovarajte ne samo sa vašim mužem/ženom, već i sa roditeljima ili bliskim osobama koje vam pružaju podršku i vole vas. Pričajte o svemu što vas možda muči i izbegavajte rasprave, ipak stvari o kojima pričate tek dolaze i nema potrebe za prepirkama oko toga ko je u pravu kada je u pitanju metod po kom se dete uči kako da pređe na nošu i slično.

Proverite svoje zdravstveno stanje

Pre nego što zatrudnite, trebalo bi da prekontrolišete svoje zdravstveno stanje. Obavite mali sistematski pregled, uradite krvnu sliku, a naročito obratite pažnju ako imate dijabetes, problem sa srcem, žlezdama, bubregom ili neko drugo oboljenje. Obratite se ginekologu i uradite testove na HIV, hlamidiju, gonoreju, hepatitis B i uverite se u to da ste zdravi i spremni za začeće. Trebalo bi otpisati sva moguća stanja koja mogu da utiču na razvoj deteta. Ukoliko imate istoriju nekih genetskih poremećaja u porodici, ne bi bilo loše da odete na savetovanje kod genetičara koji može uraditi testove i utvrditi rizik da vaše dete oboli od određenog poremećaja.

Prestanite da koristite oralnu kontracepciju i pratite svoj ciklus

Danas se žene sve češće opredeljuju za oralni vid kontracepcije. Ukoliko želite da zatrudnite, trebalo bi da prestanete sa upotrebom ovih tableta i date vremena organizmu da se očisti i povrati balans hormona. Neki stručnjaci kažu da bi bilo dobro da odustanete od ovog vida kontracepcije čak 9 meseci pre nego što planirate da zatrudnite, kako biste odredili tok i dužinu vašeg menstrualnog ciklusa. Na osnovu tih informacija, moći ćete da pratite plodne dane i ovulaciju, koji su ključni kada želite da zatrudnite. Velika je greška misliti da je moguće zatrudneti tokom bilo kog dana u mesecu. Spermatozoidi ne mogu dugo da prežive u telu žene i ukoliko ona nije izbacila jajnu ćeliju za ovo vreme, do oplođenja neće doći. Muške polne ćelije ne mogu čekati tri nedelje kako bi jajna ćelija izašla. Dani kada žena može da zatrudni se nazivaju plodni dani, jer ukoliko ima odnos tokom tih dana, postoji šansa da spermatozoidi dostignu mesto gde će jajna ćelija dospeti nakon izlaska iz jajnika (jer će preživeti dovoljno dugo – 2 do 3 dana). Dan ovulacije predstavlja izbacivanje jajne ćelije iz jajnika, kada ona može da ode na mesto gde će je možda dočekati spermatozoid. Sve ovo je važno znati kako biste na pravi način pratili svoj ciklus i spram toga imali odnose tokom dana kada je moguće da zatrudnite. Sav trud je beskoristan ako ne pogodite tajming.

Korigujte ishranu i izbacite loše navike

Sada je pravo vreme da smršate ukoliko ste gojazni ili se ugojite ukoliko ste mršavi. Trebalo bi da ispravite svoju masu dok ne postane preporučljiva za vaše godine i visinu. Upamtite, ovo nije stvar lepog izgleda, već zdravlja i preventive. Što se ishrane tiče, ženama koje planiraju trudnoću se preporučuje redovno uzimanje suplemenata, odnosno folne kiseline (uz konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom). Ona ima neverovatan uticaj na razvoj deteta, a može i da smanji šanse za nastanak defekta kičme ili mozga. Upotreba folne kiseline se preporučuje i tokom trudnoće, ali uz dozu koju je prepisao lekar. U dnevne obroke uključite: pasulj, ribu, jaja, orašaste plodove, žitarice, krompir, nekoliko porcija svežeg ili smrznutog voća i povrća tokom dana kao i mlečne proizvode – mleko, jogurt, sir… Nemojte konzumirati namirnice na koje ste alergični ili intolerantni. Obavezno izbacite alkohol, duvan i nedozvoljene supstance iz upotrebe! Ovo može biti veoma štetno po vas i po vaše dete. Istraživanja su pokazala da pušenje može da utiče na plodnost kod žena i muškaraca, a isto važi i za konzumiranje alkohola, droge i kofeina. Bavite se fizičkom aktivnošću kako biste poboljšali vašu kondiciju i na taj način pozitivno uticali na zdravstveno stanje. Takođe, postoje vežbe koje mogu predstavljati sjajnu pripremu za porođaj (Pogledajte članak “Joga i pilates tokom trudnoće”).

Opustite se

Ovo je pravo vreme da se naspavate, odmorite i opustite. Oslobodite se stresa i anksioznosti tako što ukoliko posedujete neke nezdrave navike (pušenje, alkohol, droga…), pronaći zamensku aktivnost koja će vas opuštati bez negativnih posledica po vaše zdravlje – radite jogu, trčite, popijte čaj uz knjigu ili film, prošetajte itd. Odmor je od velikog značaja, takođe. Više sna može da utiče na pravilnu ovulaciju, što može da ubrza začeće. Takođe, tokom trudnoće možete iskusiti mučninu, gorušicu, popustljivu bešiku i razne druge poteškoće koje mogu otežati odmor. Stoga, spavajte što više možete, dok još možete.

Zaboravite na mitove o začeću

Mnogi veruju da upotreba lubrikanta tokom seksualnih odnosa može da olakša put spermatozoidima do jajne ćelije. Ovo je jedan od najvećih mitova vezanih za trudnoću koji postoji. Lubrikant ne samo što nema ovaj efekat, već može da ima i spermicidno dejstvo (oštećuje spermatozoide). Događa se da ova sredstva poremete pH vrednost u vagini i na taj način utiču na pokretljivost spermatozoida. Takođe, postoji mit da muškarac ne treba da nosi bokserice već obične gaće, ukoliko ne želi da ostane sterilan. Ova tvrdnja zasniva se na činjenici da pregrevanje testisa dovodi do steriliteta, što je donekle istina. Međutim, ne postoje konkretni, naučni dokazi niti potvrde koje bi ovaj mit opravdale. Jedino šta je moguće tvrditi, jeste da bokserice neće ubrzati začeće, ali ne možemo tvrditi ni da će ga usporiti.

Obezbedite vašu okolinu

Pod ovim mislimo na posao kojim se bavite, kao i na prostor u kom boravite. Ako ste izloženi radijaciji, hemikalijama, pesticidima, insekticidima ili otrovima za štetočine, trebalo bi da razmislite o obezbeđivanju vaše okoline, odnosno o udaljavanju od ovakvih stvari. Ne želite da bilo šta od ovoga utiče na vašu ili bezbednost vašeg deteta, tako da bi trebalo o tome da mislite i pre nego što zatrudnite. Očistite prostor u kom boravite, izbacite sve namirnice i proizvode koji možda sadrže štetne materije i potrudite se da u vašoj kući ne bude duvanskog dima, jer on može da izazove sekundarno pušenje (izloženost dimu dovodi do rizika oboljevanja od bolesti koje zahvataju pušače).