Platnene ili pelene za jednokratnu upotrebu?

Praktičnost jednokratnih pelena koje su danas svuda dostupne ili vođenje starom školom sa platnenim pelenama? Ova dilema se danas često nalazi među roditeljima, a odgovor na nju nije sasvim jasan. Koja varijanta je bolja za dete? Koja za okolinu? Koja je jeftinija? Koja je praktičnija? Sve su to pitanja koja se nameću kada je ova tema na repertoaru, i mi vam nudimo nekoliko činjenica vezanih za obe vrste pelena kako bismo vam olakšali donošenje odluke.

Poređenje cena pelena

Ako se pitate koji izbor je jeftiniji, odgovor i sami možete da pretpostavite. Neki su izračunali potrošnju novca u roku od nekoliko godina i navodno su pelene za jednokratnu upotrebu zahtevale i do tri puta više novca nego platnene (sa uključenom cenom pranja). Istraživanja su pokazala da dete u proseku potroši i do osam hiljada pelena. S’ obzirom na cenu istih, možda bi bilo dobro zapitati se da li su one za jednokratnu upotrebu bolji izbor.

Praktičnost

Ukoliko niste spremni na čišćenje i pranje platnenih pelena, one za jednokratnu upotrebu su mnogo bolji izbor. Detetova koža je izuzetno osetljiva i ukoliko dugo nosi pelene koje ne mogu da spreče kontakt vlage sa njom (poput platnenih), može doći do osipa i iritacija. Stoga je važno često ih menjati – negde preporučuju i na svaka dva sata, a to zahteva i često pranje i sušenje veša. Na osnovu ovoga, zaključujemo da su jednokratne mnogo praktičnije – ne morate ih nositi kući da ih operete, kao ni da razmišljate o tome kada morate da ih promenite, bez obzira na to da li je dete obavilo nuždu ili ne. Takođe, lako se spakuju i spreme za odlaganje u kantu za smeće ili kontejner, za razliku od drugih koje morate najpre očistiti, potopiti i tek onda prati. Mogu duže da se nose bez presvlačenja, s’ obzirom na to da dobro upijaju i poseduju zaštitni sloj koji je u kontaktu sa detetovom kožom. Međutim, kada je upijanje u pitanju, potrebno je naglasiti da postoji više vrsta platnenih pelena, obzirom na to da se prave od raznih materijala, imaju i različite kapacitete upijanja. Negde se čak mogu pronaći i one sa dodatnim slojem koji će odvojiti vaše dete od direktnog kontakta sa vlagom. Pre donošenja odluke, obavite istraživanje.

Razlike u sastavu kod platnenih i kod jednokratnih pelena

Platnene pelene se uglavnom prave od prirodnog materijala, možete pronaći čak i one od organskog pamuka. Kao što smo već naveli, postoje i one koje dosta dobro upijaju tečnosti i napravljene su iz nekoliko slojeva. Većinom su biorazgradive i trebalo bi tražiti što kvalitetnije na tržištu, jer one nude duži rok trajanja.

Jednokratne pelene sadrže više hemikalija i to je činjenica. Sastoje se od nekoliko slojeva, neki odlično upijaju vlagu, dok su drugi vodootporni. Kako bi im se efikasnost poboljšala, koriste mnoštvo supstanci koje ne zvuče sasvim bezbedno po bebinu kožu. Takođe, može da se dogodi da deo koji je upio vlagu, pusti nazad te tečnosti usled pomeranja bebe. Tada u kontakt sa kožom ne dolazi samo mokraća, već i hemikalije iz unutrašnjeg sloja. Naravno, urađena su istraživanja koja kažu da ove supstance ne mogu nauditi bebi, ali ukoliko ne želite da rizikujete sa osipima i alergijskim reakcijama, platnene pelene su solucija.

Kako izbor pelena utiče na odvikavanje od istih?

Neki stručnjaci smatraju da se deca koja koriste platnene pelene lakše pređu na nošu. Smatra se da je razlog tome svest o svojim potrebama koje dete stiče koristeći ove pelene. Ono lakše oseti da je vlažno i prljavo i to mu kako vreme prolazi može ukazati na fiziološke potrebe koje ima. Radije prelazi na nošu ili WC šolju jer vidi u tome prednost – nema neprijatnog osećaja kao kada obavi nuždu u pelenu. S’ druge strane, pelene za jednokratnu upotrebu, zahvaljujući brojnim slojevima koji mogu da izoluju mokraću, ne daju takav osećaj i detetu je lakše da ih koristi umesto da pređe na upotrebu noše.

Osip kao jedan od faktora

Određena istraživanja su pokazala da osip češće dobijaju deca koja koriste pelene za jednokratnu upotrebu, u poređenju na onu koja koriste platnene pelene. Razlog tome je izolovanost koju pruža ova vrsta pelena, naime ona višeslojnošću doprinosi vodootpornosti, to je istina, međutim, često je cirkulisanje vazduha na niskom nivou i detetova koža ne može da diše. Na taj način, nastaju osipi kao nuspojave. Naravno, danas postoje varijante gde su pelene mnogo tanje, sa raznim gelovima koji štite kožu i slično, ali trebalo bi uzeti u obzir samu strukturu koja slabo dozvoljava protok vazduha.

Kad su platnene pelene u pitanju, rezultati su mnogo bolji. Ventilacija je omogućena usled materijala koji sjajno propušta vazduh (ukoliko su kvalitetne) i to dozvoljava koži da diše. Još jedna bitna stvar je temperatura. Platnene ventilacijom održavaju neku optimalnu temperaturu i što je najbitnije – ne greju dete. Ovo nije slučaj sa jednokratnim i to može biti opasno ukoliko imate bebu dečaka, kojem pregrejanost testisa može uticati na kasniju plodnost.

Kakav je uticaj pelena na okolinu?

Rečeno je da postoje ogromne količine pelena za jednokratnu upotrebu na deponijama ili na mestima koja nisu predviđena za njihovo odlaganje. Ovo zaista može predstavljati problem za okolinu, naročito zbog hemikalija koje se lako mogu pomešati sa vodom. Samo pakovanje je plastično i potrebno je mnogo godina da se razgradi u prirodi. Danas postoje proizvođači koji su obratili pažnju na očuvanje prirode, ali nema ih mnogo.

Platnene pelene su od prirodnog materijala i većinom su biorazgradive. Jedina stvar koja može biti štetna po okolinu jeste potrošnja energije koja je neophodna da se one očiste nakon korišćenja. Potrebno ih je prati posebno, a ne zajedno sa ostalim vešom i to nekoliko puta nedeljno.

Pored navedenih faktora, potrebno je shvatiti da je na roditelju pravo izbora. Odaberite vrstu pelena u skladu sa vašim potrebama kao i sa potrebama vašeg deteta (u slučaju alergije na neke supstance ili slično). Iskustvo roditelja kaže da nije loš pristup u kom kombinujete ove dve varijante – kod kuće koristite platnene, a ako idete negde ili u toku noći, stavite detetu jednokratne iz praktičnih razloga.