Podesite dečije sedište za auto tako da izbegnete najčešće greške

Pre nego što odete na put kolima sa detetom, neophodno je da se uverite da je sedište za njega postavljeno ispravno, tako da bude bezbedno. Postoje česte greške koje roditelji prave nameštajući sedište i stavljajući dete u njega pre vožnje. Navešćemo najčešće greške koje ljudi prave i šta to da proverite još jednom pre nego što možete da kažete da je vaše dete sigurno.

Najpre je važan sam izbor sedišta. U prodavnicama ćete čuti da postoje određene grupe sedišta u skladu sa uzrastom i kilažom deteta. Postoji grupa za decu do 1 godine, 3 ipo godina, do 4 godine, od 1 godine do 12 godina i od 3 godine do 12 godina. Možete pronaći i sedišta koja pokrivaju više grupa, obzirom na to da imaju određene uloške koji se vade u skladu sa uzrastom.

Ukoliko uzimate polovno sedište, budite sigurni da je sa njim sve u redu. Obratite pažnju na datum proizvodnje, odobrenje proizvođača, uputstvo za upotrebu… sve to bi trebalo da dobijete uz njega. Morate znati ukoliko je oštećeno negde i na koji način je oštećeno, nemojte uzimati sedište sa nedostatkom informacija.

Sedište u kom se vozi dete do 1 godine starosti, postavlja se suprotno u odnosu na smer kretanja vozila (dete treba da bude okrenuto ka zadnjem sedistu i zadnjem vetrobranu). Nakon navršenih 12 meseci, ono se vozi u sedištu koje je okrenuto ka vozaču/suvozaču. Zabranjena je vožnja deteta na prednjem sedištu. Ukoliko dođe do aktivacije vazdušnog jastuka, ono može da se naglo izbaci i ozbiljno povredi. Kada podešavate sedište na zadnjem delu, gledajte da to bude srednje sedište ako je moguće, jer bi bilo dobro da je dete udaljeno od vrata, ukoliko dođe do saobraćajne nesreće.

Jedna od najčešćih greški je slaba zategnutost sedišta, odnosno labavost. Ukoliko kada ga postavite primetite da se može pomeriti 2.5 cm, podesili ste ga isuviše labavo. Zatezanje se obavlja specifično po uputstvu, ali uglavnom je princip sličan. Naslonite se kolenom na sedište i pritisnite ga svojom težinom, ukoliko je u pitanju sedište za novorođenčad, pritisnite ga rukom. Zatim, sami ili uz nečiju pomoć zategnite pojaseve i zakopčajte ih. Na taj način ćete ga pričvrstiti jače nego što je bilo.

Proverite da li je dete dobro vezano. Ukoliko možete da zahvatite pojas kažiprstom i palcem na ramenima deteta, isuviše je labavo. Zategnite pojas, ili ukoliko ne možete više da ga zategnete, a primetite da je i dalje nedovoljno, uzmite ćebence ili neku tkaninu i ubacite ga između tako što ćete pokriti dete.

Prostor oko bebinog vrata ne bi trebalo da je velik. Podesite kaiševe tako da se ne zakopčavaju isuviše nisko. Njen vrat je slab i izložen je velikoj opasnosti ukoliko dođe do nezgode. Iz tog razloga, pobrinite se da je dovoljno osigurana i da su kaiševi na pravom mestu, a to je u visini ključne kosti, na grudima. U suprotnom, dete može da pretrpi ozbiljne povrede ili u najgorem slučaju, da se otkopča i ispadne iz sedišta i bude izbačeno van automobila.

Ugao pod kojim je postavljeno sedište je od izuzetne važnosti. On ne bi trebalo da je puno veći ili manji od 45 stepeni, a neka sedišta čak imaju i indikator koji pokazuje da su postavljena pod dobrim uglom. S druge strane, neka mogu da menjaju ugao u skladu sa uzrastom deteta, tako da je najbolje pročitati uputstvo koje ste dobili uz sedište i tako se osigurati da ste ga pravilno podesili. Ovaj ugao je važan jer ukoliko je odstupanje veliko, beba može ozbiljno da povreti vrat ili glavu, jer i dalje nema kontrolu nad njihovim položajem. Tokom sudara, ona može da pretrpi povredu kičme. Ukoliko je sedište isuviše ispravljeno i vertikalno, može da se desi da brada deteta dodiruje grudi i to dovodi do problema sa disanjem koji može da dovede do kobnog ishoda.

Ni u kom slučaju ne postavljajte sedište poprečno, jer beba onda nije bezbedna! Čak iako neko sedi sa njom pozadi, koristite auto sedište propisno.

Ako je zimski period, obucite dete i umotajte ga slojevito, tako da kada dođe do trenutka kada treba da ga postavite u sedište, možete da mu skinete višak, zakopčate ga, a onda ga pokrijete preko kaiševa. Previše odeće i prekrivača može da smeta pri zakopčavanju pa se desi da roditelji onda previše olabave pojas. Stoga prvo obezbedite dete sa kaiševima pa tek onda prekrivačem.

Dete bi do prve godine trebalo da leži okrenuto ka zadnjem sedištu. Ne pokušavajte da ga okrenete i pomerite sa tog mesta pre vremena. Vratni mišići su izuzetno slabi i osetljivi, toliko da beba još uvek ne može samostalno da kontroliše pokrete glave. U slučaju eventualne nesreće, dete koje je bilo okrenuto ka prednjem sedištu, naglo će otići unapred, što može biti štetno po vrat i kičmu. Iz tog razloga je predviđeno da ono u ovom periodu bude okrenuto drugačije, kako bi se sprečile ozbiljne povrede.

Ukoliko vaše dete ima manje od 10 kg kada napuni 1 godinu, ostavite ga u položaju gde je okrenuto ka zadnjem sedištu sve dok ne ostvari težinu predviđenu za drugo sedište i okretanje u suprotnom smeru.

Upotrebite kaiš koji vodi od gornjeg dela sedišta i kači se za kuku u gepeku. U uputstvu će vam biti naznačeno na koji način ćete to uraditi i uverite se da ste dovoljno zategli. Mnogo roditelja ne koristi ovaj pojas ali je vrlo bitan s’ obzirom na to da drži sedište u stabilnom položaju i onemogućava da se ono otkači.

Ne zaboravite da proverite da li je vaše dete preraslo auto sedište. Ne bi trebalo da im glava bude van granice sedišta i kaiševi da nisu na ramenima. Izmerite na svakih mesec ili dva, koliko je dete poraslo i koliko je rastojanje između glave i granice sedišta. Ovo je naročito važno ako imate univerzalno sedište za više grupa, na kom morate da podesite određene kaiševe i uloške ako je dete druge grupe, odnosno ako je preraslo prethodnu grupu. Vodite računa da to obavite na vreme kako bi vam dete uvek bilo sigurno.

Ne vozite bebu u automobilu tako što ćete ga držati na krilu ili u naručju tokom vožnje. Ovo je izuzetno opasno, iako je osoba koja drži dete vezana. Tokom sudara, ono može ispasti iz krila/naručja i ozbiljno se povrediti. Čak iako plače i nervozno je zbog vožnje, nemojte ga vaditi iz auto sedišta.

Ne pokušavajte dvoje dece da vežete jednim pojasom ili da ih na neki način smestite u jedno sedište. To može biti naročito opasno tokom sudara i mogu oba deteta da zadobiju teške povrede. Decu u automobilu vozite isključivo u skladu sa propisima!

Ne uzimajte sedište koje je pretrpelo saobraćajnu nesreću. Iako nema vidljivih znakova oštećenja, ono je zasigurno oštećeno i ne može vam se garantovati potpuna sigurnost.

Nemojte prerano da pređete na auto sedište za stariju decu. Od velikog je značaja da menjate opremu u skladu sa starošću, visinom i kilažom vašeg deteta. Ono bi trebalo da ima otprilike između 18kg i 36kg i visinu u skladu sa propisima kako bi moglo da pređe na drugu vrstu sedišta. Takođe, skoro sve mere opreza kada je u pitanju zatezanje sedišta i vezivanje važe i za ovu vrstu.

Neki roditelji dozvoljavaju deci da se sama vežu (doći će do tog doba da će biti u stanju to da urade), ali to nije najbolja odluka. Uvek proverite da li su se ispravno vezali.

Ne prelazite sa dečijeg auto sedišta na obično sedište u automobilu sa pojasom, pre pravog vremena. Dete između 8 i 12 godina koje sme da se vozi u automobilu na taj način mora biti bar 1,5 m visoko, a deo pojasa koji ide preko grudi ne sme biti na vratu.

Čistite sedište u skladu sa uputstvom koje je došlo sa njim. Ne koristite sredstva koja nisu navedena kao preporučena, a ni vodu na mestima gde nije dozvoljeno. Pojasevi i kaiševi mogu da se istanje i tako prestanu da služe svrsi.

Proverite da li vašem automobilu odgovara sedište koje planirate da kupite. Može doći do nekompatibilnosti koja stvara smetnje prilikom instalacije. Kako bi dete bilo sigurno postarajte se da je sve u skladu sa preporukama.

Uvek pročitajte uputstvo koje dobijete prilikom kupovine. Važno je da pristupate po pravilima iz njega da bi vaše sedište bilo bezbedno za dete.