Preporučeno vreme spavanja na osnovu uzrasta deteta

S’ obzirom na to da se kod beba i male dece odvija fizički i mentalni razvoj, poznato je da je njima neophodno više odmora, što je razlog da provedu duži vremenski period spavajući u poređenju sa odraslim osobama. Različiti uzrasti kod deteta određuju vreme spavanja koje mu je potrebno.

Vreme provedeno spavajući kod novorođenčadi uzrasta 0-3 meseca

Male bebe provedu veliki deo dana spavajući, to je činjenica – čak 15-17h dnevno. Međutim, skoro svaki roditelj će reći da se njegovo dete često budi i da mu to pravi poteškoće tokom noći. Ovo ima veze sa njihovom svešću o dobu dana. Bude se na svaka dva do tri sata kako bi jele ili bile presvučene i nemaju osećaj koji im ukazuje na razliku između dana i noći. Negde oko šeste nedelje dobijaju neku vrstu rasporeda i periodi između buđenja su duži, spavaju i do 6 sati bez buđenja.

Vreme provedeno spavajući kod beba uzrasta 4-12 meseci

Preporučeno vreme spavanja je od 14h do 16h dnevno. U ovom dobu bi bilo dobro uspostaviti raspored spavanja, s’ obzirom na to da je dete u stanju da spava i do 10h noću, što je idealno za funkcionisanje (u odnosu na poremećen raspored male bebe). U ovom uzrastu, dete se socijalizuje, razvija se i uči različite veštine, neophodno mu je da spava dovoljno kako bi ispratilo razvoj na pravi način. Neka istraživanja su pokazala da deca imaju veći prag tolerancije na zvukove tokom spavanja i teže ih je probuditi nego odrasle. To je upravo način da dobiju što više odmora bez prekidanja. Dremke variraju i mogu se rasporediti tako da postoji jedna tokom prepodneva, jedna posle ručka i jedna tokom poslepodneva.

Vreme provedeno spavajući kod dece uzrasta 1-3 godine

Kako vreme prolazi, dete sve duže spava tokom noći (ukoliko uspete da uspostavite dobar raspored spavanja), a sve manje spava danju. U ovom uzrastu, dešava se da se dremke svedu na jednu dnevno i to onu nakon ručka, dok je preporučeno vreme spavanja od 11h do 14h na dan. Mnogo dece spava izrazito manje od preporučenog i to može da utiče na njihov razvoj, kao i na raspoloženje.

Ukoliko se dete budi noću i nemirno je, izbegavajte da ga stavljate kod sebe u krevet i tu uspavljujete, jer to može da mu stvori naviku da spava zajedno sa vama. Koliko god bilo teško, morate osamostaliti dete po pitanju spavanja. Noćne utehe poput flašice ili držanja u naručju moraju prestati.

Vreme provedeno spavajući kod dece uzrasta 4-6 godina

Ovo je doba kada bi raspored spavanja trebalo da bude sasvim ustaljen i kada se dnevne dremke sasvim gube (ne u svim slučajevima). Preporučeno vreme spavanja je od 10h do 13h dnevno. Dete je umorno rano uveče (oko 19h ili 20h), a budi se rano ujutru (oko 6h ili 7h). Mnogo dece do 6. godine u potpunosti izbaci naviku spavanja popodne, što je i preporučljivo. Ovo je takođe i period kada se detetu izrazito razvija mašta i često ima problem da podvuče crtu između realnosti i fantazije. To može da dovede do košmara i problema sa spavanjem. Trebalo bi obratiti pažnju na vreme koje dete provede gledajući crtane filmove, kao i na sadržaj istih. Pomozite mu da se reši strahova i zabranite upotrebu tableta, telefona ili gledanje televizora pred spavanje. Čitanje knjiga, kupanje i maženje su poželjni, jer će opustiti dete i pomoći mu da mirno spava i ne budi se tokom noći.

Vreme provedeno spavajući kod dece uzrasta 7-12 godina

Ovo je uzrast kada dete ide u školu i više se socijalizuje nego inače. To može da dovede do pomeranja vremena za spavanje, koje postaje sve kasnije. Stručnjaci preporučuju vreme spavanja od 9h do 11h na dan. Neka deca legnu tek oko 21h ili 22h, što je isuviše kasno. S’ obzirom na učenje i razvoj koji je i dalje u toku, neophodno je da ranije odlaze u krevet kako bi ustali odmorni za školu. Dešava se da se raspored sasvim poremeti usled igranja igrica ili kasne izrade domaćeg, što može da dovede do izmorenosti i povratak dremki preko dana. Pred spavanje nema vremena koje se provodi pred ekranom, bilo da je u pitanju mobilni telefon, tablet, računar ili televizor. Takođe, deci ne bi trebalo da dajete namirnice koje sadrže kofein, a tu spada i čokoladno mleko koje bi trebalo izbegavati u kasnim popodnevnim časovima. One mogu da im poremete raspored spavanja koji pokušavate opet da stabilizujete.

Ukoliko sumnjate da vaše dete ima probleme sa spavanjem, ni u kom slučaju ne treba da mu dajete lekove ili preparate za koje mislite da će mu pomoći da zaspi. Konsultujte se sa lekarom kako biste ustanovili da li dete zaista ima poteškoće sa spavanjem, a doktor će vam ako je neophodno, prepisati nešto što će vam pomoći.

Trudite se da napravite raspored spavanja kod deteta dok je još beba, kao i da ga osamostalite po tom pitanju jer na taj način možete vratiti i svoj raspored spavanja u normalu. Članak koji vam može pomoći kada je ova tema u pitanju možete pogledati ovde “Napravite raspored spavanja kod deteta”.