Prerani porođaj

Trudnoća predstavlja veliko uzbuđenje za buduće roditelje, međutim, često je prisutna i briga o budućnosti i bebinom zdravlju. Mnoge žene imaju strah od preranog porođaja, jer smatraju da je izuzetno rizičan za bebu i da može da izazove tragične posledice. Kako bi se pripremila i za ovakav slučaj, buduća majka bi trebalo da se najpre informiše o preranom porođaju. U daljem tekstu, navešćemo simptome i uzroke ove pojave, kao i načine na koje ona može da se izbegne prevencijom.

Šta je prerani porođaj?

Kada do porođaja dođe najmanje tri nedelje pre termina koji je određen, on se smatra preranim. Drugim rečima, svaki porođaj pre 37. nedelje se smatra preranim. Većina prerano rođenih beba se rodi između 34. i 36. nedelje, ali događa se da je u pitanju i mnogo raniji porođaj, što zaista može da dovede do komplikacija. Mnogo je veća verovatnoća da će doći do nekakvog poremećaja usled nerazvijenosti bebe, ako do porođaja dođe mnogo ranije nego što je očekivano. Od velike je važnosti da žena na vreme prepozna simptome preranog porođaja i tako što pre potraži medicinsku pomoć. Neki od znakova su: kontrakcije (redovne i učestale – pet ili više kontrakcija u toku jednog sata), osećaj bola ili pritiska u donjem delu stomaka, bol u leđima, promene u sekretu – vodenast je ili ima tragove krvarenja, izlivanje tečnosti usled pucanja vodenjaka i slično. Postoji neka vrsta kontrakcija koja se javlja pre termina za porođaj i koja može da podseća na kontrakcije koje se javljaju tokom porođaja, ali važno je napraviti razliku tako što će se proveriti otvorenost cerviksa. Ne treba da greškom simptom koji primetite momentalno povežete sa preranim porođajem, ali bi svakako trebalo da proverite kod lekara za slučaj da je to u pitanju, jer jedino on može tačno odrediti o čemu je reč.

Što se uzroka tiče, nije sasvim jasno zašto dolazi do preranog porođaja kod pojedinih žena, ali postoje određeni faktori koji mogu da utiču na nastanak ove pojave. Takođe, važno je naglasiti da ukoliko žena ima uticaj nekog od dole navedenih faktora, to ne znači da će ona zasigurno da doživi prerani porođaj, jer se on često dešava bez definitivnih razloga. Dakle, faktori koji utiču su: vaginalne, infekcije bubrega i urinarne infekcije, povišena temperatura tokom trudnoće, blizanačka trudnoća, poremećaji i anomalije materice i cerviksa, kratak razmak između dve trudnoće, dijabetes, istorija pobačaja, vaginalno krvarenje, visok pritisak, kao i gojaznost ili neuhranjenost. Veruje se da veću verovatnoću za preranim porođajem imaju žene koje su izložene stresu, puše, konzumiraju alkohol i drogu, izložene su bilo kom vidu nasilja, rade mnogo časova dnevno itd.

Prevencija preranog porođaja

Na ovu pojavu moguće je uticati tako što će se uvesti određena prenatalna nega. Ukoliko spadate u rizične grupe, odnosno ako ste već imali prerani porođaj ili određeni faktor od gore navedenih utiče na vas, trebalo bi najpre da se obratite lekaru i to pre nego što se odlučite za novu trudnoću. Imajte u vidu da ćete tog lekara viđati prilično često tokom trudnoće, tako da bi trebalo da izaberete osobu kojoj verujete i koja je pouzdana i stručna. Nakon konsultacija, stručnjak bi trebalo da odredi neki individualni metod prevencije, možda neke medikamente koji će uticati na određene faktore koji dovode do preranog porođaja. Kada dođe do trudnoće, trebalo bi da idete na redovne preglede i obavljate testove, naročito ako imate dijabetes, povišeni krvni pritisak ili bilo koje drugo oboljenje koje može da utiče na nastanak preranog porođaja. Lekar bi trebalo da prati vašu trudnoću i spram potreba da određuje terapije koje će vam olakšati neke simptome i uticati na vaše i bebino zdravlje. Svaki pregled za cilj ima da proveri majčino i bebino stanje, kao i da se vidi kako i koliko beba napreduje. Loša prenatalna briga može da ima izuzetno negativne posledice i po majku i po dete, pa je od velikog značaja da se pregledi održavaju redovno, a i da se žena u slučaju bilo kakve sumnje javi prvo lekaru, bez gubljenja vremena na neke alternativne načine i pomagala.

Kako prerani porođaj utiče na bebu?

Smatra se da postoji veći rizik za ugrožavanje bebinog zdravlja ukoliko se porođaj dogodi pre 34. nedelje. Bebe rođene između 34. i 36. nedelje, kao što smo već napomenuli, nemaju veće smetnje i najčešće su zdrave. Deca rođena oko 25. nedelje trudnoće imaju male šanse da prežive, a postoji velika mogućnost da će imati određene poremećaje i zdravstvene probleme. U svetu se godišnje prerano rodi oko 15 miliona beba, a veliki broj ovih porođaja se događa spontano, dakle faktori koje smo gore naveli izostaju. Dete koje se rodi pre vremena, nije spremno za uslove okoline kao beba rođena u redovnom terminu. Ono je osetljivije i potrebna mu je posebna nega jer je sklono brojnim infekcijama i nedovoljno je razvijeno.

U prvih nekoliko nedelja, kod prerano rođene bebe se mogu javiti razni problemi poput: problema sa srcem – događa se da postoji defekt na srcu koji ukoliko se ne tretira, može da dovede do stvaranja šuma na srcu ili otkazivanja srca, problema sa disanjem – beba nema dovoljno razvijen respiratorni sistem i to može da stvori ozbiljne poremećaje disanja, gastrointerstinalni problem – javlja se takođe usled nedovoljne razvijenosti bebe, a može da se preventira dojenjem, problema sa mozgom – događa se da prerano rođene bebe dožive krvarenje na mozgu koje ukoliko postane obilno, može da napravi dugoročne ozbiljne posledice, problema sa imunim sistemom – usled nerazvijenosti ovog sistema, beba je sklonija infekcijama koje mogu čak da izazovu i sepsu, problema sa temperaturom tela – prerano rođene bebe imaju probleme kada je u pitanju održavanje telesne temperature i to može da dovede do određenih zdravstvenih problema, pa je važno da takva deca neko vreme provedu u inkubatoru koji će im pružiti toplotu. Događa se da dete ima i dugoročne posledice poput problema sa vidom i sluhom, sklonosti infekcijama i sindromu iznenadne smrti kod beba, paralize, psihičkih problema itd. Uverite se u to da klinika za koju ste se opredelili ima resurse koji će bebi obezbediti adekvatnu negu u slučaju da dođe do preranog porođaja kako biste izbegli određene negativne posledice.

Upamtite, od velikog je značaja da se obratite vašem lekaru za svaku promenu u trudnoći i da vršite redovne kontrole. Prenatalna briga je vrlo važna i ne treba je zanemariti, a ni zameniti savetima sa interneta ili drugim alternativama. Niko ne može da odredi dijagnozu i prati razvoj vaše bebe sem stručnog lica. Ne odnose se svi simptomi na čitavu populaciju trudnica, tako da vam je potrebno mišljenje doktora vezano isključivo za vaš slučaj, koje dobijate konsultacijama i pregledima.