Pripremite vaše dete za dolazak bebe u porodicu

Dolazak male bebe u porodicu ima veliki uticaj na dete (ili decu). Trebalo bi pažljivo razgovarati sa njim i pripremiti ga za ovu promenu kako bi je što bolje podnelo. To kako će dete shvatiti ovaj događaj može da utiče na njegov budući odnos sa svojim bratom/sestrom.

Koliko dete razume i koliko je zainteresovano?

Pre nego što uopšte počnete da razmišljate o načinu na koji ćete saopštiti detetu da će uskoro dobiti brata ili sestru, obratite pažnju na njegov uzrast. Na osnovu ovoga, najpre zaključite koliko ono shvata i u kojoj meri je zainteresovano za ovu temu.

Dete koje ima 1 godinu, ne može mnogo da razume kada pričate na ovu temu. Shvatiće da nova beba dolazi, ali ne znači mu mnogo vremenska orijentacija koju mu dajete (npr. za nekoliko meseci). Ne treba da vas uznemiri ako vaše dete nema neku određenu reakciju, to je prosto iz razloga što nije sposobno da shvati kompleksnost situacije. Nije mu jasno odakle to beba dolazi ni kako će doći. Možete mu reći kako u vašem stomaku raste beba i kako će izaći kada dovoljno naraste. U slučaju da dete ima još pitanja ili da vam deluje kao da ne razume sasvim o čemu je reč, pokažite mu slike beba i trudnica. Pronađite njegove slike i recite mu kako će i beba biti tako mala i kako uskoro dolazi. Verovatno neće biti previše pitanja, jer jednogodišnjak i nije u stanju da ih postavlja u ozbiljnoj meri. Ne možemo reći da nije zainteresovan, ali je jednostavno njegova pažnja usmerena na otkrivanje sveta i konkretne stvari, tako da nekad možda i ne može da shvati stvari koje će se tek dogoditi.

Dete koje ima 2 godine u stanju je da postavlja više pitanja na ovu temu, ali i dalje možda neće moći da zamisli kako će to izgledati kada dete dođe. Možda bi najbolje bilo da ga odvedete u posetu prijateljima ili rodbini gde ima mala beba. Tako može lakše da shvati situaciju koja vam predstoji. Dete u ovom uzrastu može da postavlja pitanja koja se tiču bebe, pokušajte što bolje da odgovorite na njih i na taj način mu razrešite nedoumice. Ne mora to biti kompletna priča koja se tiče začeća i rođenja, već prosti odgovori poput: “Beba raste u delu maminog stomaka. Hrani se tako što je povezana sa mamom. Kada naraste dovoljno i bude razvijena, izaći će napolje”.

Dete koje ima 3-4 godine shvata mnogo više i može da postavi bezbroj pitanja. Ako se pitate kada je pravo vreme da mu saopštite da ste trudni, učinite to čim odlučite da ćete obelodaniti svima. Razlog tome je to što dete neće umeti da čuva tajnu, a ni obrnuto – ako kažete nekom iz porodice, može greškom da spomene pred detetom i tako napravi ovo saopštavanje stresnijim nego što ste planirali.

Što se razumevanja tiče, dete će imati mnogo nedoumica, ali će verovatno biti vrlo zainteresovano za ovaj događaj. Odgovarajte mu na jednostavan način kako bi što lakše shvatio situaciju. Dozvolite mu da oseti udarac bebe u stomaku ili ga čak povedite sa vama na pregled ultrazvukom kada će moći da čuje otkucaje i vidi bebu. Imajte u vidu da dete nije u stanju da shvati koliko je mesec dana ili pola godine. Ne može da se orijentiše prema tome kao starija deca ili kao odrasli, pa je neophodno objasniti mu ovo na drugi način. Recite mu da beba dolazi spram nekog godišnjeg doba ili promene koja tada stupa, na primer: “Beba će doći kada padne sneg” ili “Beba stiže kada bude toplije vreme”.

Dete od 5 godina će pokazati veliku zainteresovanost i možda će mu već biti jasno značenje reči “trudnoća”. Ukoliko ima pitanja, odgovorite na njih u skladu sa njegovim uzrastom. Pokušajte da pokrenete ovu temu i saznate šta dete misli tako što ćete ga pitati za mišljenje, na primer “Šta beba sada radi unutra?” ili “Kada bi ti rekao/la da je beba spremna da izađe?”. Ovako možete rešiti neke nedoumice ili pogrešne zamisli, obzirom na to da su moguće jer dete često ono što ne razume dopunjava fantastičnim pričama i shvatanjima. To je prosto karakteristika njegovog uzrasta.

Kako da pripremite dete za dolazak mlađeg brata/sestre?

Uključite dete u proces. Ako je došlo vreme da kupujete stvari ili razmeštate kuću, pitajte ga za mišljenje. Razgovarajte sa njim o bojama koje mu se dopadaju za sobu ili posteljinu, igračkama koje su idealne za malu bebu, koja kolica bi trebalo da odaberete itd. Ako ćete koristiti neko njegovo staro sedište, kolica ili krevetić, obavestite ga o tome. Možete to učiniti i usputno, na primer “Bratu/sestri će se jako dopasti tvoje staro sedište” ili “Hoćeš li da mi pomogneš da ga očistimo za malu bebu?”.

Nabavite detetu lutku koja će predstavljati bebu i o kojoj će kroz igru voditi računa. Na taj način će da se navikne na neke potrebe bebe i može pri dolasku bebe reagovati manje ljubomorno, a više zaštitnički. Takođe, lakše će mu biti da shvati samu pojavu male bebe u vašoj kući.

Održavajte rutine u detetovom životu i pre i posle rođenja bebe. Ono u tome vidi sigurnost i nešto na šta može da se osloni. Ako mu to obezbedite tokom ovog perioda, možete da sprečite stres koji dolazak male bebe često donese kod deteta. Nije loša ideja i da nekoliko meseci pre porođaja, tata bude sve više deo ovih rutina. Bilo da je u pitanju odlazak u park, spremanje hrane, šetnja psa, kupanje, čitanje priče i slično, kada beba dođe u kuću, tata će morati ove stvari da radi sa detetom. Majka će biti isuviše umorna i bilo bi dobro da se on angažuje i pre dolaska bebe, kako dete ne bi povezalo ovu promenu sa tim (“Od kada je beba tu, ne mogu da provodim vreme sa mamom”). Dakle, što više zajedničkih trenutaka sa tatom mogu doprineti ovoj situaciji kao i čvršćoj vezi između roditelja i deteta.

Pokušajte da objasnite detetu koliko obaveza i odgovornosti zahteva beba. Nemojte mu nagoveštavati stvari poput: “Konačno ćeš imati brata/sestru sa kojim ćeš da se igraš”, jer se to neće dogodi odmah po bebinom dolasku. Recite mu kako će moći da mazi bebu i priča joj priče, ali da je ona još uvek mala da bi se odmah igrala sa njim. Takođe, možete da ga vodite u kupovinu pelena ili nešto slično, kako bi shvatio koliko stvari treba njegovom bratu/sestri i kako nije nimalo lako voditi računa o njemu.

Konstantno razgovarajte o osećanjima i ohrabrite dete da vam kaže kako se oseća zbog dolaska bebe. Mnoga deca su prilično vezana za roditelje. Dolazak male bebe shvate kao izazov i osećaju se ugroženo. Nemojte dozvoliti da se to dogodi, ostvarite dobru komunikaciju sa detetom koja će doprineti boljem razumevanju ove situacije i lakšem odnošenju prema njoj.