Saveti za odabir sporta u zavisnosti od uzrasta deteta

Kada dete pokaže želju za fizičkom aktivnošću, zadatak roditelja je da mu pomogne da odluči kojim sportom želi da se bavi. Ovo ne mora biti preplavljujuće, s’ obzirom na to da su roditelji ti koji najbolje poznaju svoje dete i mogu to znanje upotrebiti za pronalaženje idealne aktivnosti. Prikazaćemo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći pri ovom odabiru i koji su zasnovani na različitim uzrastima deteta.

Dete do 5 godina starosti

Ovo je doba kada možda i nije najbolja ideja upisati dete na neki određeni sport. Ono istražuje svet, igra se i vrlo je aktivno, ali još uvek nije u stanju da prati i prilagodi se pravilima nekih sportova. Tako da, umesto košarke, fudbala, baleta, i sličnih sportova, omogućite detetu da trči, pliva, pleše, skače, penje se, itd.

Naravno, dešava se da dete pokaže interesovanje i talenat u ovom periodu, što ne znači da treba da čekate još koju godinu kako biste ga upisali negde na trening. U ovom slučaju, raspitajte se i razgovarajte sa trenerom, potražite klub ili organizaciju koja prihvata decu ovog uzrasta i upišite dete tamo na trening. U slučaju da mu je teško da isprati ostale i da ovaj izbor ne funkcioniše, ispišite ga i sačekajte da još malo sazri.

Dete od 6 do 10 godina starosti

Sada bi trebalo da upoznate dete sa sportovima, bilo da idete da gledate nastupe ili utakmice, ili se ova tema pojavi na televiziji, pitajte dete da li ga zanima određeni sport i pričajte mu o nekim pravilima i načinima igre. Pitajte ga šta mu se dopada, a šta ne. Razmislite da li se dete druži sa nekim ko trenira određeni sport i predložite mu da se i ono upiše tamo. Neka deca su više zainteresovana za druženje i timski rad, nego što ih zanima strategija igre, put do pobede i slično.

Ovo je doba kada je dete sposobno da prati instrukcije i lakše se organizuje spram potreba igre. Razvija inteligenciju i sposobnosti koje su mu neophodne da bi se bavilo sportom i možete pokušati sa fudbalom, borilačkim veštinama, tenisom, gimnastikom ili baletom.

Posmatrajte vaše dete i razmislite da li bi se uklopilo u individualne ili timske sportove. Da li uživa više kada ima interakciju sa drugom decom i vodi se timskim duhom, ili voli da se takmiči i samostalno ostvaruje ciljeve? Na osnovu ovoga, možete lako odrediti koji sport ili grupa sportova bi odgovarala vašem detetu.

Dete starije od 10 godina

Kako raste, dete postaje zrelije i sposobnije za treniranje određenih sportova. U ovom dobu, ono ima bolju koordinaciju i prostornu inteligenciju. Sposobno je da izvrši brze pokrete i bolje održava ravnotežu tokom njih.

Pre nego što se odlučite za neki sport, posavetujte se sa lekarom ili uradite sistematski pregled. Tako ćete biti sigurni da dete može da se bavi nekim aktivnostima i da se neće lako povrediti. Uverite se da nema neke fizičke smetnje i da je sposobno da odgovori na zahteve određenih sportova.

Takođe, oslonite se malo i na detetove proporcije. Ovo naravno ne mora da se slaže sa njegovim interesovanjima, ali ako je dete visoko, može mu košarka ići od ruke, ili ako je gipko, balet ili gimnastika mogu da dođu u obzir. Ovo ne znači da ne postoje košarkaši koji nisu visoki, kao ni fudbaleri koji su malo viši od proseka. Ovde je samo reč o mogućem uticaju telesnih predispozicija na odabir sporta, kao i na lakše uklapanje deteta u njega.

Možete pokušati sa nekoliko različitih sportova dok ne pronađete pravi. U ovom uzrastu, dete je sposobno da se bavi i sportovima kao što su košarka ili odbojka. Predstavite detetu što više aktivnosti, pokušajte najpre sa nekim jednostavnim poput vožnje bicikla, trčanja ili plesa, koji će predstavljati dobar početak. Sasvim je u redu da se dete bavi različitim aktivnostima, da trenira odbojku, a da igra fudbal u slobodno vreme; ili da zimi trenira gimnastiku, a leti se bavi tenisom. Deca mogu imati brojna interesovanja i dešava se da već naredne godine promene sport jer im je ovaj postao dosadan. Važno je da ispratite potrebe deteta najbolje što možete i da ga ohrabrite da se bavi aktivnostima.

Zapitajte se da li je vaše dete dovoljno zrelo za neki sport. Možda ima predviđen uzrast, ali roditelji najbolje znaju da li je njihovo dete dovoljno spremno za igru pod pritiskom, slušanje trenera, kontrolisanje igre, timski rad, kao i podnošenje gubitka. Na osnovu ovoga, odlučite da li je vaše dete spremno za određene sportove.

Preporučuje se da deca počnu sa sportovima koji zahtevaju manje takmičenja i nadmetanja. Na taj način neće odmah iskusiti napetost i stres koju oni donose i lakše će se uklopiti. Tako da bi možda umesto košarke, fudbala, odbojke i sličnog, možda trebalo početi sa baletom, gimnastikom, plivanjem itd.

Neki od faktora su takođe i raspored obaveza roditelja, kao i troškovi treninga. Sport može zahtevati često prisustvo roditelja i njihovu angažovanost, ne bi trebalo da se upuštate u to ako niste u mogućnosti i da ispratite. Na dete i njegovo samopouzdanje utiču pohvale i ohrabrenja roditelja koji prate njegove treninge ili takmičenja i trebalo bi da se potrudite da budete tu za njega. Određeni sportovi zahtevaju mnogo opreme i česta putovanja. Roditelji bi ovo trebalo da isprate finansijski i trebalo bi to ukalkulisati u odluku pre nego što upišu dete na takav sport da bi se izbegla eventualna razočarenja.