Saveti za putovanje sa detetom (1-3 godine)

Bilo da je u pitanju let avionom, vožnja autobusom, vozom ili kolima, roditelji često preživljavaju stres tokom pripreme, ali najviše tokom samog putovanja sa detetom. Ostaviti dete da sedi mirno na 5 minuta je teško, pa se zato putovanje od par sati čini nemogućom misijom. Međutim, ovo ne mora uvek da predstavlja patnju roditeljima, postoje načini da održite pažnju detetu, kao i da izbegnete napade plakanja i nervoze tokom puta, a samim tim ublažite i stres koji vi sami preživljavate.

Rezervišite mesto sedenja

Potrebno je da pozovete aerodrom ili agenciju i postarate se da vaše mesto u vozilu bude udobno. Najavite situaciju, recite da imate malo dete i da bi spram toga trebalo izabrati mesto koje je najadekvatnije. Bilo bi dobro da putujete noću, ako je moguće. Tako će dete biti umorno i najverovatnije će prespavati ceo put. Gledajte da rezervišete posebno mesto za dete, jer će put biti neprijatan i nelagodan ako ono bude moralo da sedi kod vas u krilu. Ne zaboravite da ponesete sedište za dete, neophodno je kako bi ono bilo sigurno i zaštićeno tokom vožnje, a i mnogo je udobnije za njega od običnog sedišta.

Spremanje prtljaga

Kada je pakovanje u pitanju, stvar je u dobroj organizaciji i predviđanju. Biće vam potrebna jedna posebna torba za dečije stvari. Poželjno je takođe da odvojite hranu u posebnu pregradu, eventualno da je stavite na vrh torbe, za slučaj da obezbeđenje na aerodromu zahteva pregled. Možete tražiti da je ručno pretresu ako ne želite da je zrače rendgenom.

Ponesite više nego što vam je potrebno. Razmislite o svim mogućim situacijama koje mogu da vas zadese i pripremite se za njih: gužva u saobraćaju, zastoj, nevreme… sve ovo može zahtevati duže vremena provedenog u vozilu i pobrinite se da vam baš tada ne ponestane hrane ili pelena. Kada su pelene u pitanju, većinu stavite na dno torbe, dok ćete onih nekoliko koje ste namenili za putovanje, držati pri vrhu. Napravite ovakav raspored u tašni za sve stvari, neka od gore budu najpotrebnije stvari. Bilo bi dobro da imate torbu sa više pregrada kako bi organizacija bila što bolja. Takođe, rančevi mogu biti dosta praktični obzirom na to da ćete imati slobodne ruke da uhvatite dete, predate dokumenta i slično.

Nikada nemojte da sumnjate da vaše dete neće pronaći novi način da uprlja svoju odeću, to se dešava svoj deci i morate biti spremni na to. Ponesite odviše majica, pantalona i veša u rezervi jer vam uvek mogu zatrebati. Takođe, vlažne maramice mogu biti spas u ovakvim situacijama. Mogu da osveže dete, hidriraju kožu i pomognu kod fleka.

Deci zaista jeste teško da sede mirno nekoliko sati, pažnja im leti, žele da istraže što više svoju okolinu. Vaš zadatak je da mu održite pažnju neko vreme. Igračke su poželjne, naročito one sa kojima kod kuće provodi dosta vremena, grickalice poput voća, povrća, keksića i kašica su skoro pa neophodne.

Stres koje dete preživi kada dođe vreme vožnje, može biti i veći nego što ste zamislili. To vrlo lako može izazvati dijareju, povraćanje i stomačne tegobe, za koje takođe morate biti spremni. Imajte poseban neseser ili pregradu gde ćete poneti lekove i nešto pribora za prvu pomoć. Hanzaplast i neko sredstvo za čišćenje nisu na odmet, znajući koliko deca mogu biti hiperaktivna i nespretna.

Disciplina tokom putovanja

Sve počinje od same stanice ili aerodroma na koji idete, jer već tamo mogu nastati nervoza i problemi. Savet je da odete pre predviđenog vremena. Možda zvuči kao kliše, ali zaista odgovara kada izbegnete gužvu i ako je moguće, ukrcate se (ili uđete u vozilo) među prvima.
Neki tvrde da nošenje deteta na ramenima, iznad vaše glave, dosta smiruje dete i zainteresuje ga za okolinu. Ovo naravno nije dokazano, ali uvek možete pokušati pa otkriti da li ima efekta i na vaše dete.

Nikada nije dobro zastrašivati decu imaginarnim (ili realnim) stvarima i bićima koje će da ih kazne ako urade nešto što vi ne podržavate. Međutim, treba im objasniti da policija u avionu/vozu (ili ako razumeju reč obezbeđenje) može da ih uhvati ako budu radili nešto nedozvoljeno ili smetali putnicima. Ovo ne treba da se pretvori u pretnju, ne treba izmišljati detalje o kažnjavanju, već treba da ih upozori da se lepo ponašaju jer postoji nadzor i nisu sami u vozilu.

Ako vaše dete ima strah od vožnje autobusom, vozom ili avionom, možete mu pomoći tako što ćete vožnju pretvoriti u igru. Izbegnite nervozu, plakanje i napade panike tako što ćete imitirati vožnju, neka dete na primer bude pilot. Sve što se dešava tokom putovanja, neka on “upravlja” time. Ovako se možete zabaviti, ispuniti vreme i otkloniti strah deteta. Ovo možete primeniti i pre puta, igrajte se sa aviončićima, vozovima i autobusima, ne dozvolite da prvi susret deteta sa vozilom bude neposredno pred vožnju.

U slučaju da se vozite u vozu ili avionu, kada osetite da se dete unervozilo i da mu je potreban neki vid smirenja, prošetajte se po vozilu (ako je to u tom trenutku dozvoljeno i sigurno). Neka opruži noge, vidi ljude oko sebe i razgleda malo vozilo. Ovo mu može odvući pažnju sa plakanja ili napada panike, a ujedno mu malo i pokrenuti mišiće koji su se možda ukočili tokom puta.

Već smo naglasili da treba da ponesete stare, proverene igračke za dete koje će ga zasigurno zabaviti. Međutim, uvek treba da imate i nešto novo, novu bojanku sa bojicama, slikovnicu, kocke ili nešto što će obradovati dete. Nova stvar mu može odvući pažnju na duže vreme i tako vas spasiti potencijalnog stresa. Tablet i telefon mogu biti odlično sredstvo za skretanje pažnje i umirivanje deteta. Skinite njegov omiljeni crtani ili aplikaciju koja će da ga zabavi kako biste se time poslužili u slučaju da bude neophodno.

Pre svakog putovanja treba da odvedete dete u toalet, iako tvrdi da ne mora da ide. Nakon toga, ne treba da mu dajete mnogo tečnosti tokom putovanja, kako ne bi kasnije bilo neprijatno i vama i putnicima oko vas kada ono bude navaljivalo da ide u WC. Ako idete kolima, pravite česte pauze. Preporučuje se da na svaka 2-3 sata (ili manje, ako je dete prilično uznemireno) stanete i prošetate sa detetom. Ponesite loptu, vijaču ili balončiće koji će ove pauze načiniti zabavnijim.

Uvek možete pitati osoblje da vam pomogne. Ne treba da vas je sramota, svim roditeljima mogu da se dese nezgode sa decom i svakome može zatrebati pomoć. Mogu vam doneti neku igračku koju imaju za ovakav slučaj, mogu prošetati dete i tako ga smiriti, pitajte u slučaju da vam je potrebno još maramica ili pelena, ili da vam se ugreje mleko.

Šta ne treba raditi?

Iznad smo naveli kako treba pitati za pomoć, ali ne očekujte da će vam je svako osoblje obezbediti. Kao što smo i rekli, budite spremni na sve, sa mnogo dodatne opreme, igračaka i grickalica. Nadajte se najboljem, ali planirajte za najgore.

Nemojte ignorisati dete koje plače ili je nervozno, u nadi da će prestati. To nije prijatno nijednom od putnika, a kamoli detetu. Ako je ovo vaš način da ga vaspitavate, napravite izuzetak bar u ovom slučaju. Možete mu dati tajm aut, minut ili dva da se smiri i razgovarati sa njim nakon toga, ali ne dozvolite da se uznemiri još više kao ni da uznemiri ostale ljude u vozilu.

Mlečni proizvodi pre puta su jedno veliko ne. Dovode do mučnine, dijareje i povraćanja kod dece, a to svakako želite da izbegnete. Suva hrana, hladno voće i voda, sjajno će poslužiti za put i pre puta.

Nemojte zaboraviti pelene. Čak i ako ste odviknuli dete od pelena i prešli na nošu, ovo je vanredna situacija i može mu se dogoditi nezgoda. Ako autobus nema WC, a dete ne može da sačeka do sledeće pauze, treba vam podrška u vidu pelene. Ne dozvolite da dete urinira na pod vozila ili na sedište. Upotrebite kese za povraćanje u najgorem slučaju kako bi u njih odložili urin.

Poneti previše slatkiša kako biste zabavili dete je loša odluka. Prvo što dovode do mučnine, a druga stvar je da mogu da izazovu hiperaktivnost koja vam nije neophodna u avionu, vozu, kolima ili autobusu.

Nikako ne pokušavajte da smirite dete tako što ćete mu dati lekove za spavanje. Čak iako mislite da mala doza ne može da šteti, nikada ne znate kakve nuspojave mogu da se ispolje. To što ste ipak odabrali vreme vožnje koje se poklapa sa vremenom detetovog spavanja, ne mora da znači da će tako i biti. Možete pokušati sa biljnim kapima ili čajem od lavande, ali to sve uz obaveznu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Srećan put.