Spavanje sa bebom

Roditelji ostvaruju snažnu vezu sa bebom odmah po rođenju. Majke tome doprinose dojenjem ili prostim držanjem bebe u naručju. Ovaj odnos očvrćuje se i kada roditelji spavaju sa bebom, ali se postavlja pitanje koliko je takav izbor bezbedan i povoljan po dete i da li može doći do posledica?

Šta predstavlja spavanje sa bebom?

Spavati sa bebom ne znači samo biti u istom krevetu sa njom. Dovoljno je i da ona ima krevetić u istoj sobi sa roditeljima, ili da je njen ležaj na neki način zakačen za krevet roditelja. Takođe, ovaj pojam se odnosi i na uspavljivanje bebe u krevetu zajedno sa mamom ili tatom. Čak i dremanje sa detetom u zajedničkom krevetu predstavlja ovu pojavu. Stoga, kada kažete da vi niste pristalica iste, možda bi trebalo da se zamislite u slučaju da činite nešto od gore navedenog.

Koje su prednosti spavanja sa bebom u istom krevetu?

 • Roditelji se često bude usled bebinog noćnog plakanja. Ovo često nije slučaj ako je ona u krevetu sa njima, jer vidi majku (ne dolazi do šoka ili privlačenja pažnje plakanjem), a i ona može ranije da je smiri tako što će je dojiti u krevetu. Dakle, više sna za roditelje.
 • Nema noćnih strahova kao ni strahova od odvajanja koji se mogu javiti kod malih beba.
 • Mnogo je lakše za majku da doji dete u krevetu jer ne mora da ustaje i odlazi u drugu prostoriju kako bi to uradila. Ovo takođe može da poboljša zalihe mleka jer učestalo dojenje dovodi do veće proizvodnje.
 • Spavanje sa bebom pomaže majci da uskladi raspored spavanja zajedno sa bebom. Može više sna da dobije i ona, a i dete.
 • Dete koje spava sa roditeljima ima manje problema da zaspi, nema toliko nervoze i plakanja.
 • Roditelji ostvaruju čvrstu vezu sa detetom jer su čitavu noć uz njega.

Koje su mane spavanja sa bebom u istom krevetu?

 • Neka istraživanja su pokazala da spavanje sa bebom nije bezbedno. Događa se da roditelj usled okretanja ili čvrstog sna priklješti bebu ili je uguši. Takođe, neki smatraju da ovo može da poveća šanse za sindrom iznenadne smrti kod novorođenčadi. Međutim, ovo nije sasvim razjašnjeno. Ovaj sindrom može da se pojavi i kod dece koja spavaju u krevetiću, a zabeleženo je i da su roditelji čije su bebe doživele smrt u zajedničkom krevetu, koristili alkohol ili drogu. Ovim se napominje da je upotreba bilo kakvih supstanci (lekovi za spavanje, piće, narkotici) izuzetno opasno i da je neophodno izbegavati iste.
 • Neki roditelji ili deca, lakše spavaju kada su sami u krevetu, pa im ovakav izbor može biti štetan za san i odmor.
 • Mnogi veruju da se spavanje sa bebom može odraziti na intimnost između roditelja, jer nemaju toliko zajedničkih trenutaka.

Da li postoji bezbedan način da spavate sa bebom u istom krevetu?

Tokom evolucije, spavanje sa bebom činilo se prosto ispravno. Majka može da je zaštiti od opasnosti i da bude pored nje kad se probudi da jede. Ukoliko i vi smatrate da je spavanje sa bebom naprirodniji izbor, potrudite se da se držite određenih mera opreza:

 • Stavite bebu da spava na leđima, ne na stomaku, ovo može da smanji šanse za gušenje.
 • Dete bi trebalo da spava na ravnoj površini koja ima zategnutu posteljinu. Ne treba da stavljate bebu na dodatne prekrivače, jastuk, vodeni dušek… Proverite da nema jastuka, čaršava, čebadi ili plišanih igračaka blizu bebine glave. Okruženje ne treba da sarži bilo šta što bi moglo da dovede do gušenja.
 • Nemojte deliti krevet sa bebom ako ste pušač. Majkama koje doje se savetuje da ne puše.
 • Osigurajte prostor oko kreveta, trebalo bi da privučete krevet do zida tako da beba ne može da padne sa njega i povredi se. Kada to uradite, dodatno proverite da li je moguće da se beba nekako zaglavi između zida i kreveta.
 • Dete ne bi smelo da spava na kauču, sofi ili fotelji. Ovo nisu ravne površine za spavanje i mogu da dovedu do nesreće pri kojoj bi beba pala na pod ili upala između naslona i ugušila se.
 • Možda je najbolje rešenje da stavite bebu pored vas u krevet, ali na dodatnoj površini koja je obezbeđena i na kojoj dete ima svoj prostor.
 • Ne bi trebalo da stavljate bebu u krevet sa drugom decom. Ovo može da bude opasno jer ona mogu imati isuviše čvrst san da bi se probudila i odreagovala ako dođe do nesreće.
 • Ako roditelj ima dugu kosu, trebalo bi da je veže i skloni tako da ne može doći u kontakt sa bebom dok spava.
 • Nemojte spavati sa bebom ako ste isuviše umorni ili koristite lekove za spavanje, alkohol ili drogu.
 • Mnogi roditelji se osećaju prijatno kada privuku bebu ka sebi tokom spavanja. Ovo možda doprinosi bliskosti, ali može biti vrlo opasno i trebalo bi da se izbegava. Može doći do povređivanja ili gušenja deteta.
 • Nemojte oblačiti bebu u previše slojeva kada spava. Pregrejavanje može da dovede do sindroma iznenadne smrti.
 • Stručnjaci preporučuju spavanje sa bebom u istoj sobi. Na taj način, roditelji mogu da reaguju kada dođe do nezgode, a ne moraju da dele isti krevet sa detetom.

Ako mislite da imate lak san pa iz tog razloga možete da spavate sa bebom pored sebe, dobro o tome razmislite. Nakon porođaja, telo je iscrpljeno i majkama treba dosta odmora. Učestalo buđenje kako bi se dete nahranilo tome uopšte ne doprinosi. Vrlo je moguće da ćete ipak imati čvrst san jer vam je odmor preko potreban.

Mnogi smatraju da spavanje sa bebom može da napravi psihološke probleme u kasnijem dobu. Ne postoje dokazi koji bi ovo potvrdili, štaviše, postoje tvrdnje da dete kasnije lakše stupa u veze, nema problem sa bliskošću, inovativno je i samouvereno. Ako se plašite da ćete teško ovu naviku izbaciti iz detetove rutine, možda bi trebalo to postepeno da uvodite. Zapravo, od samog početka treba da se postavite kao da je moguće imati oba – i spavanje u krevetu sa roditeljima, ali i u krevetiću po potrebi. Ako ste bolesni ili ste popili piće, to nije najbolje vreme za spavanje sa bebom, pa mališana možete staviti u krevetić pored vašeg kreveta.