Šta sve treba da znate o vaškama?

Iako ne predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje deteta, vaške mogu biti prilično iritantne i za njega, a i za roditelje. Takođe, konstantno češanje kože glave može da dovede do infekcije. Postoji zabluda o vaškama koja se odnosi na njihov izbor staništa – veruje se da one idu na prljavu kosu i da su im loši uslovi života povoljni. Ovo uopšte nije tačno, jer bilo da je u pitanju čista ili prljava kosa, duga ili kratka, siromašno ili bogato mesto u kom se pojavila, grad ili selo, vaške se mogu pojaviti na glavi deteta. Štaviše, pokazano je da preferiraju čistu kosu.

Šta su vaške?

Vaške su šestonogi insekti, sive boje koja može da varira, koji se hrane ljudskom krvlju. Moguće ih je pronaći na glavi ili na odeći. Mogu biti veličine oko 2-3 mm, dok su jaja mnogo manja i teža za uočiti, oko 0,8mm. Ona mogu biti bele ili svetložute boje, i sadrže lepljivu supstancu koja im služi da se zakače za kosu ili teme, i teško ih je otkloniti bez posebnog tretmana. Takođe, mnogi ih pomešaju sa peruti. Vaške ne mogu da skaču sa osobe na osobu, već se prenose puzeći sa jedne glave na drugu, znači mora doći do kontakta kako bi se prenele. Takođe, ako se osoba češlja, moguće je da ih raznese po prostoriji i time prenese nekom drugom. Isto tako i deljenje jastuka, marama, gumica za kosu, šešira, kačketa, kapa… sve to može da dovede do prelaska vašaka na drugo dete.

Mitovi o vaškama

Postoje brojni mitovi o tretmanu vaški. Jedan smo već razjasnili – da se vaške pojavljuju kod prljave dece, što nema nikakve povezanosti sa njihovim izborom staništa. Još jedan mit je da su vaške opasne. Ovo takođe nije tačno, jer one nisu prenosioci bolesti. Jedino mogu izazvati alergijsku reakciju na njihove sokove, kao i svrab koji ukoliko se koža intenzivno češe, može dovesti do infekcije. Ali, to je sve, nema ozbiljnih bolesti od kojih treba strahovati. Poznato je da se dete koje se češe po glavi etiketira kao moguć domaćin vaški. Ovo ne mora biti tačno, jer na veliko iznenađenje većine – osoba koja ima ove parazite, ne mora da oseća svrab. Zbog toga je bitno proveravati dete kada čujete da neko iz njegove okoline ima, ili ako je krenulo u vrtić ili školu, dobro je pregledati ga s vremena na vreme. Veruje se da ovi paraziti mogu da se uvuku u jastuke, posteljinu, dušeke itd. i tamo ostanu nekoliko nedelja ili mesec dana. Ovaj mit takođe nije tačan, jer vaške mogu da prežive van domaćina tek nekoliko dana (do 2 dana).

Mnogi misle da nema potrebe uključiti i lekara u tretiranje vaški, što je pogrešno. Ukoliko niste sigurni, doktor može obaviti pregled kako bi potvrdio da su u pitanju vaške. Takođe, ne treba na svoju ruku da uzimate preparate kojim ćete tretirati dete. Lekar može utvrditi ukoliko je ono alergično na neku od supstanci i tako vam preporučiti najadekvatnije sredstvo za tretman. Možda vaške nisu ozbiljan problem, ali svakako zahtevaju napor i strpljenje.

Simptomi prisustva ovih parazita

Već smo naveli da svrab može predstavljati jedan od simptoma. Iritacija je zapravo alergijska reakcija kože na pljuvačku vaške. Ponekada je potrebno čak od 2 do 6 nedelja da bi došlo do osetljivosti kože na ovu supstancu, a samim tim i svraba. Teme, vrat i područje iza ušiju, najčešći su delovi koje zahvata iritacija.

Nakon 3 do 4 nedelje po pristizanju parazita na dete, dolazi do osećaja kretanja na glavi. Svi su nekada imali taj osećaj kada se govori o paukovima ili drugim insektima, ovde je reč o doživljaju koji nagoveštava prisustvo vaški – dete oseti da mu se nešto kreće na temenu.

Ponekad, jaka alergijska reakcija na pljuvačku parazita može da izazove temperaturu, groznicu i upaljene limfne žlezde vrata. Ova pojava nije česta, ali je vrlo moguća, s’ obzirom na osetljivost male dece. Ukoliko primetite ove simptome, trebalo bi da pretražite kosu i glavu deteta kako biste našli znake prisustva parazita i da se obratite lekaru.

Još jedan od simptoma može biti zaraženost nekog člana porodice. Vaške se prenose bliskim kontaktom, deljenjem odeće, kape, češlja, spavanjem u istom krevetu… Moguće je da su prešle na još nekoliko domaćina, iako onaj prvi i dalje nema simptome. Ako bilo ko iz porodice primeti prisustvo parazita, neophodno je pregledati i ostale članove, jer je velika verovatnoća da ih i oni imaju.

Iritacija na koži, crvenilo i otok, mogu biti simptomi koji nagoveštavaju prisustvo vaški. One se hrane i znojem, krvlju kao i kožom domaćina. Primetne iritacije koje ovi paraziti izazivaju su iza uha ili na vratu. Čak može doći i do bolnih upala, iako ovaj osećaj retko bude povezan sa boravkom vaški na domaćinu.

Svrab i neprijatni simptomi često ometaju spavanje kod dece. Ako primetite umor i slabu funkcionalnost deteta, možda nije loša ideja da proverite njegovu kosu i teme. Isto tako, loše raspoloženje može da nastupi usled nelagodnosti. Najbolje je odmah pregledati dete, jer ukoliko je u pitanju rani stadijum, lakše ćete tretirati parazite i rešiti ih se.

Ukoliko uočite jaja, a niste sigurni da li je u pitanju perut, najbolje bi bilo da probate da iščešljate taj deo kose. Perut će odleteti i nestati sa kose, dok će jaja vaški ostati slepljena.

Kako proveriti da li dete ima vaške?

Postoje dva načina za pregledanje detetove kose. Oba podrazumevaju iščešljavanje, ali razlika je u tome da li je kosa mokra ili ne. Nakon kupanja i pranja kose, kada ste primenili šampon i obavezno balzam, kako biste zadržali parazite na mestu, počnite sa pregledanjem. Možda bi bilo dobro postaviti neku tamnu tkaninu na koju će padati vlasi kose zajedno sa onim šta iščešljate. U početku koristite široki češalj, a zatim pređite na neki koji je predviđen za ovaj pregled. Dok češljate, obratite pažnju na predeo blizu korena vlasi, da li vidite nešto što je slično jajima parazita. Ako je moguće, koristite lupu koja će vam pomoći da uočite vaške. Nakon toga, operite dobro češalj – vodom ili alkoholom, i obrišite ga maramicom ili papirom kako biste izbegli zadržavanje parazita ili jaja.

Kada otkrijete vaške ili njihova jaja, obratite se lekaru ili farmaceutu za preporuku sredstva za tretiranje, u odnosu na uzrast i težinu vašeg deteta. Danas postoje ulja, šamponi, kreme, sprejevi… koji vam mogu poslužiti. Proizvode koristite isključivo za kosu i glavu, ne i za druge delove tela. Ne dozvoljavajte detetu da tretira vaške, niti ga ostavljajte samog sa tretmanom na glavi.

Nakon tretmana, kada prođe određeno vreme potrebno za delovanje, ponovo iščešljajte kosu, tako da izbacite uginule parazite. Obavezno pročitajte uputstvo pre upotrebe ovih proizvoda i momentalno se obratite lekaru ako dođe do komplikacija ili nuspojava.

Takođe, trebalo bi da operete posteljinu i odeću u toploj vodi na nekom dugom programu u veš mašini. Možete je staviti i u mašinu za sušenje veša, toplota bi trebalo da ubije parazite.

Prevencija

Potrebno je naučiti decu, naročito kada krenu u školu, da ne treba da dele šešire, kačkete, gumice, marame, peškire i odeću sa drugom decom. Trebalo bi da izbegavaju da naslanjaju glavu jedni na druge jer to može da dovede do prelaska vaški sa jednog deteta na drugo. Ne treba da leže u krevetu, na podu, ili kauču na kom je bila osoba za koju se sumnja da ima parazite. Usisavajte pod i nameštaj redovno, kako biste otklonili parazite koji su se tu našli. Često pregledajte dete, naročito ako ide u park, vrtić, ili školu. Ne koristite insekticide kako biste izbegli pojavu vaški. Oni mogu biti vrlo opasni ako dođu u kontakt sa kožom. Nakon što istrebite parazite, nedelju dana kasnije proverite da li bilo ko od članova porodice ima simptome.