Stomak nakon porođaja

Žensko telo trpi brojne promene tokom trudnoće. Kako beba raste i razvija se, tako se i majčino telo prilagođava tim procesima. Uvećanje mase i rast stomaka u tom periodu su uobičajena pojava sa obzirom da trudnoća često zahteva promenu metabolizma žene kako bi uslovi za bebu u takvoj sredini bili što povoljniji. Međutim, nakon porođaja žena se suočava sa viškom kilograma i stomakom koji nekada ostane iste veličine kao i tokom trudnoće, što može postati veoma uznemirujuće.

Zašto se stomak zadržava i nakon trudnoće?

Trudnoća se sastoji iz kompleksnih procesa i kao što je već rečeno menja masu i konstituciju tela. Materica se širi usled rasta fetusa i samim tim raste i stomak – koji može biti i do pet puta veći nego pre, kukovi se šire, a metabolizam koji je sada odgovoran i za dete dovodi do uvećanja telesne mase. Brojne promene dešavaju se u roku od 9 meseci i pred sam porođaj je očigledno da se telo žene kao i određene funkcije razlikuju u odnosu na period pre trudnoće. Upravo je složenost ovih promena razlog zadržavanja stomaka i telesne mase nakon porođaja, naime, telo se prilagođavalo mesecima i nije moguće da se nakon jednog dana vrati u prethodno stanje. Sam porođaj dovodi do gubitka mase zbog krvarenja, gubitka tečnosti i izlaska bebe, ali telu je potrebno mnogo više vremena da bi dostiglo stanje u kom se nalazilo pre trudnoće.

Koliko dugo će se stomak zadržati?

Materici je potrebno nekoliko meseci da se povuče i nakon toga se i sam stomak vrati u normalan položaj. Čitav ovaj proces zavisi od mnogo faktora: od konstitucije žene, fizičke aktivnosti i uopšte u načinu života. Mršavije žene se takođe suočavaju sa problemom zadržavanja stomaka nakon porođaja, koji je u tom slučaju nekad i izraženiji, ali ukoliko je žena bila fizički aktivna pre ili tokom trudnoće, proces povlačenja stomaka biće brži i efikasniji.

Nekada je razlog zadržavanja posledica porođaja masnoća koja se nataložila u pojasu stomaka tokom trudnoće zbog zaštite ploda. Da bi se toga rešila, žena mora aktivnije pristupiti ovom problemu, odnosno vežbati i baviti se fizičkom aktivnošću da bi skinula stomak.

Takođe, jedan od problema je i višak kože. Tokom trudnoće, fetus je rastao, širio se prostor oko njega, a koža kao elastični organ pratila je ovaj rast. Fascinantne su promene koje koža trpi za vreme trudnoće, ali tek nakon porođaja tragovi na koži su najuočljiviji. Višak kože može da se zadrži dosta dugo i potrebni su vežba, odgovarajuća ishrana kao i nega kože da bi se vratilo sve u normalu, ali pre svega potrebno je strpljenje i posvećenost. Ovaj problem zahvata skoro sve žene jer je uzrokovan samom prirodom kože, ali i dalje ostavlja mogućnost rešenja uz trud i vreme koji su neophodni.

Kako da izgubite višak masnoće i zategnete kožu?

Ishrana predstavlja jedan od bitnih faktora. Potrebno je da se smanji unos masnoće, a da se poveća unos vitamina i proteina koji mogu da sadrže kolagen koji je ključan za elastičnost kože. Unosom proteina takođe podstičete povećanje mišićne mase. Povećan unos tečnosti je od velikog značaja takođe. Voda potpomaže elastičnost kože i predstavlja bitan faktor u sagorevanju masnoća. Organizam koji sadrži dovoljnu količinu vode brže i efikasnije obavlja procese za povratak ka stanju pre trudnoće.

Fizička aktivnost je takođe bitan faktor. Vežbe za stomak, čučnjevi i trbušnjaci, ili uopšte joga, pilates, trčanje, ples – od ključnog su značaja za sagorevanje kalorija i oblikovanje mišića. Koža se brže zateže ako se mišići oblikuju. Rezultati dolaze nakon nekog vremena, smatra se da su uočljivi tek nakon tri meseca redovnih vežbi, ali ne treba preopteretiti organizam, jer osim masnoće, može se izgubiti i mišićna masa ako su vežbe isuviše iscrpljujuće i ekstremne. To svakako neće dovesti do elastičnosti kože, čak može doći i do dodatnog viška kože usled gubitka mišićne mase. Stoga, umerena vežba na dnevnoj bazi tokom nekoliko meseci je dobar način za postizanje rezultata.

Nega kože igra važnu ulogu. Upotreba preparata koji hidriraju kožu i sadrže vitamine, može doprineti poboljšanju elastičnosti kože. U ove preparate između ostalog spadaju i eterična ulja lavande, badema i nane koji mogu dovesti do zatezanja kože. Kreme i losioni sadrže supstance koje povećavaju sadržaj kolagena i elastina koji su ključni za elastičnost kože. Koža koja nema elastičnost, nije u stanju da se vrati u prethodno stanje stoga je važno negovati je i masirati kako bi se podstakla elastičnost. Unos vitamina i minerala ključan je za koncentraciju kolagena i elastina, vitamin C potpomaže nastanak ova dva proteina, vitamin D je poznat po važnosti za nastanak novih ćelija kože i obnavljanje, vitamin E kao najveći antioksidant neutrališe štetan uticaj supstanci na kolagen i elastin i samim tim jača kožu.

Uklanjanje viška kože na stomaku hiruškim putem

Uklanjanje viška kože na stomaku hirurškim putem naziva se još i abdominoplastika. Ovim procesom uklanja se takođe i višak masti i zatežu se trbušni mišići. Žene se odlučuju za ovaj način otklanjanja kože i masnoće nakon trudnoće, jer su im usled povećanja stomaka i trbušni mišići rastegnuti. Operacija se vrši po bikini liniji, između pupka i bikini zone gde se otklanja naborana koža zajedno sa masnim tkivom. Rezultat je ravan stomak, ali ukoliko žena planira još trudnoća, nema garancije da se višak kože i masnoće neće vratiti. Za abdominoplastiku odlučuju se mnogi iz zdravstvenih razloga, ali i iz estetskih. Cena ovakvih operacija varira i do nekoliko hiljada evra. Pre ovakvog zahvata je neophodno da se posavetujete sa vašim lekarom i utvrdite da li je ovo najbolje rešenje za vas.

Potrebno je shvatiti da je tokom trudnoće i porođaja telo obezbedilo nešto neverovatno i da mu za oporavak može trebati donekle slično vreme kao i za pripremu. Nema potrebe za preteranom brigom kao ni forsiranjem tela jer to može samo da napravi gore i izmori ženu tako da joj briga o bebi postane dodatan napor. Sve promene koje su se dogodile su potpuno prirodne i treba ih razumeti i prihvatiti, a potom i raditi na povratku tela u prvobitno stanje, na povratku kondicije i normalnog metabolizma.