Strije i ožiljci nakon porođaja

Trudnoća napravi velike promene na telu žene. Nakon iste, mnoge žene očekuju brz povratak u ono prethodno stanje tela, gubitak kilaže i zategnut stomak. Međutim, realnost je malo drugačija – telu je bilo potrebno devet meseci da se pripremi za tako značajan događaj kao što je porođaj, zašto od njega očekivati da preko noći povuče sve te promene nazad? Nakon porođaja, ženama ostaju ožiljci, stomak i strije, to je činjenica. Međutim, postoje načini na koje možete lakše da se nosite sa njima, tretirate ih, a takođe i preventirate.

Šta su strije i kako nastaju?

Strije predstavljaju atrofije u dermisu, sloju kože koji se nalazi ispod epidermisa. Imaju oblik linija i nemaju štetan uticaj po zdravlje žene ili muškarca, jer su karakteristična pojava kod oba pola. Strije se ne pojavljuju samo tokom trudnoće ili nakon porođaja, mogu nastati i tokom puberteta, prebrzog rasta mišića, nakon nagle promene telesne mase – gojenja, usled primene neke hormonske terapije itd. Regije na kojima se strije javljaju su: lumbalna regija, zadnjica, stomak, dojke, butine, nadlaktice itd. Laički rečeno, strije nastaju kada telo raste i dobija masu, dok koža to ne može da isprati. U takvim situacijama, elastična vlakna kože pucaju i nastaju strije.

Strije najpre dobiju crvenkasto-ljubičastu boju, koja će se nakon porođaja pretvoriti u manje primetnu sivu (ili jednostavno neku svetliju nijansu). Kada govorimo o trudnoći, ovi ožiljci se javljaju negde u šestom mesecu (tokom izrazitog rasta bebe), a primećeno je da žene sa svetlijom kožom imaju strije ružičastih tonova, dok one sa tamnijom nijansom kože dobijaju svetlije strije. Uzrok ove pojave je jasan, međutim dešava se da žene i pored promena u trudnoći nemaju strije, iako je to vrlo retko (smatra se da 90% trudnica iskusi promene na koži). U takvim slučajevima se postavlja pitanje, koji faktori utiču na nastanak ove pojave?

  • Genetika igra značajnu ulogu. Ukoliko su majka, baka, sestra, tetka itd. imale strije tokom trudnoće i nakon porođaja, velika je verovatnoća da će one zadesiti i vas.
  • Veličina bebe ima veliki doprinos, takođe. Ukoliko je beba velika, ona zahteva i više prostora, pa stomak više raste i koža se intenzivnije širi.
  • Struktura kože i nega iste mogu da utiču na nastanak strija. Ukoliko koža nije negovana, elastična i hirdrirana, lakše će pucati i tako stvarati strije.

Kako se strije tretiraju?

Danas nažalost i dalje ne postoji način na koji se strije mogu zasigurno i u potpunosti ukloniti. Međutim, pokazalo se da određeni tretmani mogu da utiču na postizanje manje primetnosti. Neke kreme koje su namenjene za strije i ožiljke, mogu da smanje njihovu upadljivost tako što će ih načiniti sivkastijim, ali ne može se sa sigurnošću govoriti da će ih sasvim ukloniti. Isto važi i za popularne i skupe laserske tretmane. Preporučuje se tretiranje strija dok su i dalje u fazi crvenkasto-ljubičaste boje, ali nikako tokom trudnoće i bez savetovanja sa lekarom ili farmaceutom. Neki tretmani mogu da utiču na stvaranje defekta kod bebe i zbog toga je važno da koristite samo one proverene i potvrđene od strane stručnjaka.

Koristite prirodne i hidrantne kreme i ulja, koje ćete utrljavati masažom na kožu gde su strije. Na ovaj način hidrirate kožu i pomažete joj da se samostalno oporavi. Možete se pre masaže opustiti u toploj kupki, koja će omekšati kožu i otvoriti pore tako da tretman bude efektivniji. Na samozaceljivanje kože utiču i zdrava ishrana, redovno opuštanje i vežbe. Možete polako uvoditi jogu i pilates u vašu rutinu nakon porođaja i istezati mišiće.

Prevencija kod strija

Čak i pored prevencije, ne može se sasvim sigurno garantovati da do pojave strija neće doći, ali vredi pokušati jer ne samo da doprinosite zdravlju kože, već i zdravlju čitavog organizma. Unosite preporučenu dozu tečnosti na dnevnoj bazi kako biste hidrirali svoj organizam i hidrirali ćelije. Stručnjaci preporučuju kontrolu telesne mase, naročito tokom trudnoće. Hranite se zdravo i unosite dovoljno vitamina, proteina i minerala, ali zaboravite na to da “jedete za dvoje”. Vi jedete onoliko koliko vaš organizam zahteva, naravno da ćete imati snažniji apetit tokom trudnoće, ali to zasigurno neće biti duplo od onoga ranije. Trudite se da ne dobijete prekomernu masu kako biste izbegli pojavu strija. Razgovarajte sa lekarom ili nutricionistom kako biste odredili najadekvatniji način ishrane za vas. Neki smatraju da su pravilna ishrana i prevencija gojaznosti zapravo mnogo efikasniji u prevenciji strija nego određeni kozmetički preparati.

Drugi ožiljci i promene koje se pojavljuju nakon porođaja

Pored strija, postoji još dosta promena koje će telo pretpeti i zbog toga će nastati ožiljci. Ukoliko ste se porodili putem carskog reza, imaćete ožiljak u donjem delu stomaka. Nakon vađenja konaca, na vama je da vodite računa o tom ožiljku i utičete na oporavak kože u tom predelu. Posavetujte se sa lekarom o preparatima koje biste mogli da upotebite i na koji način je najbolje tretirati ožiljak.

Proširene vene zahvate čak 40% žena nakon porođaja. I u ovom slučaju veliku ulogu igra genetika, dakle ukoliko je vaša majka imala ovaj problem, postoji šansa da ćete i vi takođe. Proširene vene nastaju usled pritiska koji je uzrokovan od strane viška kilograma, kao i promene u balansu hormona u trudnoći. Što se tretmana tiče, posavetujte se sa farmaceutom o tome koji kozmetički preparati bi bili najbolje rešenje, dok bi u ozbiljnijim slučajevima bilo preporučljivo da se obratite lekaru koji će odrediti terapiju.

Sasvim je normalna pojava da grudi splasnu dok višak kože ostane vidljiv na njima. Ovo se dešava usled ubrzanog rasta tkiva, a sa njim i kože, a koje se potom povuče kada žena prestane da doji, dok koža izgubi elastičnost i ostane da visi. Iako je jedini način da u potpunosti otklonite ovu kožu operacija, preporučuje se da vežbate kako biste zategnuli deo grudnog koša i tako poboljšali izgled. Ne možete direktno uticati na dojke, jer one nisu mišićno tkivo, ali vežbama utičete na okolne mišiće i povećavate elastičnost kože. Pre vežbi, posavetujte se sa lekarom o tome da li ste u stanju da ih izvodite i koje su prikladne za vas.

Jedna glumica je rekla kako žensko telo nije stvoreno da izgleda lepo u bikiniju, već za predivno iskustvo rađanja. Najbolje je da pre svakog tretmana najpre prihvatite svoje telo koje će se izmeniti tokom trudnoće i pristupite mu sa ljubavlju i negom. Period nakon porođaja je težak iz brojnih razloga, zbog toga treba da olakšate sebi prihvatanjem promena i fokusiranjem na sopstveno zdravlje i brigu o novorođenčetu. Dajte sebi vremena za oporavak od promena koje su trudnoća i porođaj doneli, dok uživate u vašoj novoj ulozi roditelja.