Time out – način da uvedete disciplinu bez kažnjavanja

Kada se dete ponaša neprikladno, pravi buku, ispoljava agresiju, ne sluša vas ili se svađa sa vama, možda bi bilo dobro da pokušate sa metodom tajm auta. Ona predstavlja izolovanje deteta iz okoline u kojoj se nalazilo pre ispoljavanja ovakvog ponašanja, ne bi li se smirilo. Treba naglasiti da ovo nije nikakav vid kazne i da baš iz tog razloga ima široku primenu.

Izaberite mesto za tajm aut – to može biti neki kutak, bez igračaka ili stvari koji će ometati dete, dovoljno prijatno mesto u kom će moći da sedi u tišini i razmišlja. Odaberite stolicu, fotelju, ili sofu na kojoj će dete moći da se smesti dok je u ovom kutku. To mesto može da sadrži omiljeno ćebe ili jastuk deteta kako bi se ono bolje osećalo.

Bitno je da pre uvođenja tajm auta radite na samopouzdanju deteta. Važno je da shvati da ima svoj ponos i da tajm aut nije omalovažanje, pa mu nemojte tako ni pristupiti. Nema potrebe za vikanjem i naređenjima da se ode u zonu za smirenje i razmišljanje. Dete koje je uznemireno i koje je pokazalo agresiju treba da se pošalje u svoj kutak bez vređanja. Po pravilu, ne bi trebalo da obraćate pažnju na njega dok je u toj zoni. Potrebna mu je tišina i samoća kako bi moglo da razmišlja na miru. Međutim, ponekad je dobro da i vi odete sa njim u njegov kutak. Pomozite mu da se smiri i razgovarajte sa njim, naročito ako je ono to od vas i tražilo.

Morate objasniti detetu šta je tajm aut i šta predstavlja kutak koji ste spremili za njega. To treba da uradite dok je ono dobro raspoloženo, a ne odmah nakon neposlušnosti. Recite mu da će tajm aut da se koristi kada se ponaša nedolično, ne sluša vas ili ujeda i udara osobe oko sebe, kako bi se smirilo i razmislilo hladne glave o tim postupcima.

Stručnjaci smatraju da vreme koje dete provodi u ovoj zoni treba da bude određeno minutima, uz pomoć njihovog uzrasta. Na primer, ako je u pitanju trogodišnjak, predviđeno je da u tajm autu provede tri minuta. Roditelji naravno mogu povećati ovo vreme, ali smatra se da je dovoljno povećati za polovinu (trogodišnjak bi trebalo onda da provede 3+1.5min, odnosno oko 4.5 minuta).

Odlučite se za šta ćete koristiti ovaj metod. Neposlušnost i agresivnost su razlozi za slanje na posebnu stolicu/fotelju, jer ćete tako uspostaviti pravila koja ne smeju da se krše. Međutim, plakanje i nervoza nisu razlog za primenu ovog metoda. Sve dok niste sigurni da je sa detetom sve u redu i da se samo ponaša na ovaj način kako bi privuklo pažnju iz dosade, nemojte ga izolovati. Sedite i porazgovarajte sa njim, vidite u čemu je razlog ogorčenja. Da li je neispavano i umorno, da li mu fali aktivnosti jer je ceo dan proveo u kući? Nisu sva ponašanja proizvod neposlušnosti.

Nema potrebe da koristite objašnjenja kada šaljete dete u tajm aut zonu, kao ni da gubite kontrolu nad situacijom tako što ćete vikati i besom pokazivati ozbiljnost. Ako je dete udarilo brata/sestru i odlučili ste da mu treba vreme da se smiri i shvati u čemu je pogrešio, budite jasni i smireni: “Ne smeš udarati druge. Vreme je za tajm aut.” i slične varijacije toga. Zapamtite, ako započnete raspravu sa detetom objašnjavajući mu zašto je pogrešilo, vičući i vređajući ga, izazivate bunt ili usađujete strah vašem mališanu. Nakon tajm auta, pokušajte da razgovarate sa njim. Ne biste verovali koliko se njegovo ponašanje i raspoloženje može promeniti za tih par minuta samoće i tišine. Dete se smiri, i “hladne glave” pristupa problemu. Mnogo je lakše objasniti mu nakon toga u čemu je greška i kako da je promeni. Priđite mu sa pitanjima poput: “I šta još možemo da uradimo kada nam brat/sestra otme igračku ili se ne ponaša onako kako želimo, sem da ga udarimo i povredimo?” Dozvolite mu da samo zaključi da postoji veza između njegovih radnji i posledica i kako je moglo da izmeni ishod događaja.

Stručnjaci smatraju da metodu tajm auta možete uvesti još od 18. meseca. Do tada, koristite princip skretanja pažnje, na primer ako dete ide ka utičnici za struju uzmite ga i odvedite na drugi kraj sobe gde su mu igračke. Sledeći put, sedite ispred utičnice tako da ste mu vi prepreka da dođe do nje. Na kraju će shvatiti vezu. Naravno, sve dok rečima ne objasnite detetu zašto ne sme da se igra sa strujom i ne dobijete potvrdu da razume, ne budite sigurni da je sve u redu i da je savladao ovo znanje (čak i tada treba da imate osigurane utičnice tako da ne može tako lako da dođe do njih).

Nakon ovog perioda, pokušajte da uvedete stolicu na koju će dete odlaziti kada učini nešto što ne odobravate, ali gledajte da to nije stolica koju koristi u drugim prilikama (stvar psihologije – nekad su ljudi udarali decu sa prutem, deca kroz vreme omrznu prut jer je prut taj koji nanosi bol a ne roditelj, vođeni istom logikom, ni tajm aut stolica ne treba da im je omiljeno mesto za provođenje vremena). Uverite se da ste mu pre toga objasnili pravila koja mora da poštuje i da je to što je učinilo bilo namerno.

Nekada ovaj metod uspeva tek nakon 2. ili 3. godine, jer dete tada postane dovoljno zrelo za primenu istog. Ono mora znati šta znači pravilo, kako može da ga prekrši i šta su posledice. Neka deca nisu još uvek u stanju da razumeju takve stvari i tajm aut se pretvori u igru i smeh ili plač jer ne shvataju zašto treba da sede na istom mestu toliko vremena.

Gledajte da upotrebite tajm aut momentalno nakon neprihvatljivog ponašanja. Ako je dete pogrešilo, nemojte čekati da operete sudove, spremite večeru, završite telefonski razgovor… Morate odmah reagovati kako bi metod imao uspeha. Deca imaju kratkoročno pamćenje za takve stvari i ako prođe neko vreme, neće im biti jasno zašto su u kutku za razmišljanje. Drugim rečima, nećete postići ono što ste naumili.

Pokušajte i u javnosti da im dajete tajm aut. Prazna klupa, izdvojeno mesto u prodavnici, mogu poslužiti kao kutak gde je tiho i moguće je opustiti se i promisliti. Obavezno obraćajte pažnju na dete dok je ovako izolovano da biste se uverili da je sve u redu i da je bezbedno!

Budite uporni u realizaciji tajm auta. Nemojte preskakati prilike – ako je neko ponašanje zaslužilo ovu pauzu, onda do nje mora uvek doći. Istrajnost dovodi do uspeha kada je ovaj metod u pitanju. Što su deca starija, to je moguće uvoditi različito vreme za drugačije neposlušnosti, na primer, ujedanje zaslužuje tajm aut od 6 minuta, psovanje od 5 min itd. Tako će lakše povezati težinu posledica sa svojim radnjama.

Ako dolazi do negodovanja od strane deteta, morate biti uporni. Stavite im do znanja da ste vi osoba koja kontroliše situaciju, da ih vi vaspitavate i da je sve to za njihovo dobro. Recite im da nervoza i plakanje neće ništa promeniti, da se iz tajm auta izlazi samo kada su mirni i otvoreni za razgovor. Dajte im izbor, pokažite im da vi vučete konce, ili će sedeti par minuta ili neće moći da se igraju napolju. Moraju shvatiti da tajm aut nije kazna i da je ona mnogo oštrija.

Nakon vremena provedenog u posebnom kutku, pokažite detetu nežnost. Zagrlite ga, poljubite i pohvalite što se smirilo i samo iskontrolisalo svoje ponašanje. Mora znati da nije osramoćeno tim što je poslato na tajm aut, da ga i dalje volite i poštujete i kako je to samo bio način da ga naučite da bolje kontroliše svoje emocije.

Tajm aut je šansa da se dete opusti i shvati situaciju u kojoj je napravilo grešku. Ako mu za to treba 40 sekundi, ne terajte ga da ostaje 2 minuta. Nemojte da poveže ovo vreme sa služenjem kazne ako ono to već nije. Tajm aut može biti i stavljanje deteta pred vas dok mu govorite da diše duboko i smiri svoj bes. Ovo je naročito primenljivo ako se nalazi u okruženju sa drugom decom, jer postoji mogućnost da će ga oni ismevati i da će ga biti sramota da odlazi na tajm aut, shvatiće to kao lošu stvar.

Ne očekujte čuda, ne možete od deteta napraviti najposlušnije biće na svetu, uvek će uraditi nešto što ne odobravate ili ne očekujete čisto da utvrdi da mu to i dalje ne dozvoljavate ili da privuče vašu pažnju. Koristite više tehnika, budite uporni i strpljivi i pronaći ćete način da suzbijete ponašanja koja ne odobravate i uvedete pravila. Možete čak i sami da koristite vaš tajm aut. Ako imate neku zajedničku aktivnosti i primetite da je dete agresivno, recite mu da vam se ne dopada to i da ćete uzeti svoj tajm aut, sesti na fotelju i opustiti se. Isto tako ako ste ozlovoljeni, recite mu da vam treba par minuta jer morate da se smirite. Ugledajući se na vas, dete će ubrzo shvatiti poentu tajm auta.