Trovanje kod dece

Istražujući okolinu svojim čulima, deca često nisu svesna mogućih opasnosti koje ih okružuju. Nije retkost da dođe do nenamernog trovanja određenom opasnom supstancom usled neznanja. Često je razlog trovanja to što dete nije svesno opasnosti, odnosno suviše je malo da bi bilo adekvatno oprezno. Najveći broj slučajeva vezan je za decu mlađu od tri godine i to je uzrast tokom kog bi roditelji trebalo da budu naročito oprezni, jer su deca pored toga što su osetljiva, još i izrazito radoznala za svet oko sebe. U nastavku, navodimo nekoliko opasnih supstanci i proizvoda koji mogu da izazovu trovanje kod dece i koje bi roditelji trebalo da drže van domašaja deteta bilo kog uzrasta.

Kozmetika i sredstva za čišćenje

Moguće je da dete udahne ili pojede neki od ovih proizvoda i tako da izazove trovanje. Kao što smo već naveli, ono je naročito radoznalo i čim počne samostalno da se kreće, počinje i sa istraživanjem prostora i stvari koje se u njemu nalaze. Kreme, šminka, parfemi, lakovi za nokte, šamponi, gelovi, paste, detrdženti, izbeljivači, sredstva za čišćenje toaleta, sapuni i slično, često su u pakovanjima koja su jarkih boja ili sadrže intrigirajuće slike za dete, što može da ga privuče i tako dovede u opasnost. Posledice trovanja mogu biti od poremećaja u crevnom traktu i želucu, opekotina na licu, očima i koži, pa sve do kobnog ishoda. Obavezno pročitajte uputstvo pre upotrebe bilo kakvog kozmetičkog proizvoda ili sredstva za čišćenje, čak iako vam se ne čini da mogu biti opasni po dete.

Tablete i ostali medikamenti

Bilo da su u pitanju pilule, sirupi, praškovi itd, dete često bude zainteresovano za istraživanje ovih proizvoda, najčešće jer su obojeni ili izgledaju kao bombone. Nenamerno trovanje izazvano lekovima je često kod dece, a događa se da je i roditelj umešan, obzirom na to da su lekarima poznati slučajevi kada usled nečitanja uputstva ili upotrebe lekova bez prethodnog savetovanja sa lekarom ili farmaceutom, roditelj izazove trovanje kod deteta.

Čuvajte sve lekove van domašaja deteta, u posebnoj kutiji ili u fioci koja je dovoljno visoka tako da ne može da je dohvati. Izbegavajte odlaganje medikamenata koje koristite u toku dana ili pred spavanje, kraj vašeg kreveta (antidepresanti, kontracepcijska sredstva, analgetici ili antibiotici). Možda vam je lakše da su vam na dohvat ruke kada su vam neophodni, ali mogu predstavljati veliku opasnost po dete.

Otrovi za biljke i životinje

Pesticidi, insekticidi, otrovi za glodare i druge štetočine, mogu da naude detetu. Može da dođe do opekotina ili do velikih oštećenja digestivnog trakta, ukoliko nastupi trovanje. Od velike je važnosti da ove proizvode držite na mestima gde dete ne može da dođe do njih, kao i da ih koristite tamo gde ste sigurni da ono neće moći da dođe u kontakt sa njima. Nemojte prskati otrovom travu koja se nalazi u delu gde dete može da dođe do nje, ne stavljajte otrove za štetočine po kući tako da ono lako može da naiđe na njih. Ne bacajte flašice od ovih proizvoda u kantu za smeće koju dete može da otvori kao ni po dvorištu. Ako ste tretirali ljubimce sa sredstvima protiv parazita, obavezno ga udaljite od deteta i izbegavajte svaki kontakt sa njim dok dejstvo supstance ne oslabi.

Cigarete, alkohol i droga

Dete koje dođe u kontakt sa nikotinom i to u bilo kom obliku (cigarete, duvan, flasteri, tečni nikotin itd), može biti ugroženo. Ako dođe do trovanja, neki od simptoma su povraćanje i mučnina. Ukoliko ste pušač, važno je da cigarete, nikotinske flastere, duvan ili električnu cigaretu, držite dalje od deteta i to u svakom trenutku. Dovoljan je samo trenutak nepažnje da dete uzme cigaretu i sažvaće je, ili da polomi električnu cigaretu i sadržaj prospe po koži ili pojede.

Kada je alkohol u pitanju, ovde nije reč samo o piću, već i o proizvodima koji sadrže alkohol, kao recimo određena sredstva za čišćenje ili kozmetika. Čak i gel za dezinfekciju ruku, kao i vlažne maramice, mogu biti opasne ako ih dete stavi u usta ili proguta. Nemojte misliti da mala doza ne može da naškodi detetu, događa se da dete padne u komu usled posledica konzumiranja alkohola. Stoga, pića kao i ostale proizvode koji sadrže alkohol bi trebalo držati na mestu van dečijeg domašaja.

Jasno je da droga šteti i odraslim osobama, ali može da bude kobna ako je konzumira malo dete. Efekat može da bude smrtonosan. Takođe, poznati su i slučajevi gubitka svesti, epilepsije, problema sa disanjem itd.

Ulja

Ulje za motor, gorivo, ulje za lampu, razređivači… sve ovo može da dovede dete u opasnost ako dođe do kontakta sa ovim proizvodima. Obično ih roditelji drže u određenim prostorijama, šupama ili garažama, što je dobra odluka. Trebalo bi da ta mesta držite zaključana, tako da onemogućite pristup detetu. Događa se da ono udahne ili popije nešto od navedenog, a tako može da dođe do oštećenja nervnog sistema, gastrointestinalnog trakta ili respiratornog sistema.

Biljke

Postoje otrovne biljke koje mogu da naude malom detetu. Iako možda izgleda bezopasno, čak i određeno cveće može da izazove kobne posledice po dete, ukoliko dođe u kontakt sa njegovom kožom ili ustima. Hortenzije predstavljaju cveće koje je vrlo lepog izgleda, belih ili ružičastih krunica, a koje ukoliko bude konzumirano, može da izazove mučninu, povraćanje, pa čak i napade i komu. Poznate sobne biljke poput Fikusa, Filadendrona ili Difenbahije, imaju otrovne sokove koji mogu da izazovu svrab i oticanje na koži, a ako se konzumiraju može doći do napada poput epileptičnih i snažnih bolova u stomaku. Nekada decu bobice jarkih boja podsećaju na slatkiše ili na neko jestivo voće, pa ih pojedu, a to može biti vrlo opasno ako su u pitanju bršljeni ili biljke koje nemaju jestivi plod. Rododendron, Azaleje i Oleander imaju gotovo sve delove toksične i ne treba da ih držite u kući ako postoji mogućnost da dete dođe do njih.

Simptomi trovanja i prva pomoć

Neki od simptoma su svrab i iritacija na koži, mučnina, povraćanje, nesvestica, opekotine na ustima, bol u stomaku, napadi slični epileptičnim, iscrpljenost, zbunjenost itd. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma i posumnjate da je dete konzumiralo otrovnu supstancu, neophodno je da se odmah javite lekaru i postupite po njegovim instrukcijama. Ako je toksin dospeo u oko, uzmite mlaku vodu i polako ispirajte detetu oči. To možete učiniti sa pipetom ili kapaljkom, kako biste bili što precizniji. Ukoliko je toksin došao u kontakt sa kožom, dobro je isperite toplom vodom i javite se lekaru. U slučaju da ste zatekli dete kako konzumira neku od ovih supstanci, odmah ga udaljite od nje i izvadite iz njegovih usta ostatke, ako ih ima. Nemojte ga navoditi na povraćanje, jer ne znate kakav efekat supstanca može da ima, ni da li će povraćanje to pogoršati. Ne treba sami da uzimate protivotrov ili da ga pravite, naročito ne ako je to nešto što nije provereno i potvrđeno od strane pedijatra. Neka vam stručno lice bude merodavan savetodavac.