Trudnoća nakon 35. godine

Današnji način življenja dovodi do toga da sve češće žene odlučuju da imaju decu tek nakon 35. godine, što se smatra relativno kasnim dobom za ovako nešto. Postoje brojni rizici koje ovakva trudnoća nosi, kao i razne pojave koje se javljaju usled stanja ženinog reproduktivnog sistema u ovom periodu njenog života. Mnogi se pitaju da li postoje načini da se smanje rizici od određenih poremećaja koji su uočeni kod beba čije su majke starije od 35. godina, ili da li je starost žene preovladavajući faktor? U daljem tekstu govorićemo upravo o tim rizicima, promenama kroz koje žena prolazi, kao i o mitovima koji postoje i vezani su za ovu temu.

Plodnost i godine

Poznato je da plodnost zavisi od godina osobe, odnosno što je ona starija to mogućnost začeća opada, ali trebalo bi naglasiti da starost nije jedini faktor koji utiče na plodnost. Barem jednom smo bili svedoci slučaja gde je vrlo mlada osoba neplodna, dok sa druge strane par stariji od 35. godina nema problema sa plodnošću. Određeno istraživanje otkrilo je da je žena najplodnija u 20-im godinama, a da se takoreći pad plodnosti uočava oko 32. godine. Već oko 37. godine, plodnost znatno počinje da opada i žena sve više ima poteškoće da zatrudni. Šanse za začeće se gotovo prepolove ukoliko je partner stariji, recimo ako vi već imate preko 35. a on je svega 5 godina stariji, vaše šanse su oko 15% da ćete zatrudneti tokom plodnih dana (inače su 30% u ovom dobu života).

Kada je reč o biološkoj strani ove priče, žena je rođena sa određenim brojem jajnih ćelija, koje sazrevaju i bivaju izbačene svakog ciklusa, odnosno svakog meseca. Ukoliko je žena starija, može doći do ređeg izbacivanja jajnih ćelija (ali ne mora biti tako), kao i do propadanja kvaliteta istih. Takođe, kvalitet polnih ćelija (muških i ženskih) utiče na pobačaj ili različite defekte koji mogu nastati kod deteta. Dakle, čak ukoliko i dođe do začeća, postoji mogućnost da usledi pobačaj zbog težeg defekta kod embriona.

Rizik koji nosi trudnoća nakon 35. godine

Pre svega, trebalo bi razjasniti jednu stvar. Mnogi kažu kako znaju barem jedan par koji je dobio zdravo dete (ili decu) nakon 35. godine. Nauka ne kaže da su ovakve stvari nemoguće, već kako je, gledajući po proseku, teže začeti u starijem životnom dobu, kao i da se neki poremećaji mogu pripisati uticaju kvaliteta polnih ćelija, koji opada sa godinama. Dakle, nije nemoguće, ali je potrebno više vremena i postoji rizik od poremećaja, a ne zasigurna posledica.

Što se genetičkih poremećaja tiče, studije su pokazale da deca začeta nakon 35. godine, imaju veću verovatnoću za razvijanje Daunovog sindroma. Ovaj poremećaj predstavlja tzv. trizomiju 21. hromozoma, koji se javlja u tri primerka, umesto u dva. Postoje slučajevi gde se deca sa ovim sindromom rađaju i kada su roditelji u 20-im godinama, ali slučajevi su brojniji kod onih koji su u starijem dobu. Na ovo može uticati kvalitet polnih ćelija koji može da dovede do mutacija, ali i dalje ne znamo dovoljno o ovom poremećaju da bismo sa sigurnošću mogli da tvrdimo da znamo koji sve faktori utiču na njegovu pojavu.

Možemo takođe dodati, da je primećen određen broj trudnoća u ovom dobu, gde se uočila neka hromozomska anomalija kod deteta. Pre nego što se uopšte dođe do oplođenja, odvija se rekombinacija koja predstavlja razmenu genetskog materijala kod hromozoma u ćelijama koje će se potom podeliti. Ukoliko rekombinacija ne prođe kako treba, genetski materijal koju će nastale ćelije deliti neće biti ispravan i može izazvati defekte. Ukoliko ćelija na primer ima više hromozoma nego što je treba (jer je došlo do greške u rekombinaciji), spajanjem sa drugom polnom ćelijom tokom oplođenja dovešće do toga da nastali zigot nema 46 hromozoma, kao što je i normalno kod ljudi, već 47. To dovodi do velikih poremećaja, mentalnih i fizičkih. Iz ovog razloga, osobama starijim od 35 godina koje žele da dobiju dete, preporučuje se genetičko testiranje kako bi se proverio kvalitet polnih ćelija.

Žene starije od 35 godina mogu da imaju određene komplikacije tokom porođaja ili trudnoće. Ukoliko imate dijabetes ili visok pritisak (što se javlja i kod mlađih osoba, ali ne toliko često), trebaće vam učestalo testiranje i provera vašeg stanja od strane lekara. Visok pritisak može da izazove preeklampsiju – stanje tokom kog su ugroženi jetra ili bubreg, postoji velika količina proteina u mokraći i neophodno je izvršiti porođaj. Stručnjaci smatraju da ovakve komplikacije mogu da izazovu prerani porođaj i slabu razvijenost deteta, kao i pobačaj. Što je žena starija, to je veća mogućnost da će doći do stanja koja zahtevaju hitnu intervenciju i carski rez. Komplikacije tokom porođaja mogu biti izazvane usled neosetljivosti zida na hormon oksitocin, koji izaziva kontrakcije, a ta senzitivnost se smanjuje sa godinama.

Neka istraživanja su pokazala kako starost žene utiče na šansu da dođe do pobačaja. Kao što smo već rekli, nije samo začeće problem, događa se da čak iako do njega dođe, može da nastupi pobačaj. Laički rečeno, ovo se događa kada embrion ima neki veliki defekt i biva odbačen jer ne bi preživeo. Do defekta i poremećaja dolazi jer jajna ćelija ili spermatozoid nisu dovoljno kvalitetni, odnosno njihovim spajanjem je došlo do mutacija. To naravno ne mora da znači da su svi slučajevi ovakvi i svi smo verovatno barem jednom videli ili čuli za slučaj gde je stariji par dobio zdravo dete. Što se statistike tiče, 10% trudnoća u 20-im godinama se okonča pobačajem iz nekog razloga, nakon 35. godine taj rizik poraste na 18%, a u ranim 40-im se po ovom istraživanju čak 34% trudnoća završi pobačajem.

Blizanačka trudnoća

Statistika je pokazala da su blizanačke trudnoće češće kod žena koje su starije od 35. godina. Ova pojava se objašnjava tim da telo izbacuje nekoliko jajnih ćelija u toku jednog ciklusa (hiperovulacija) jer takoreći “povećava šanse da žena zatrudni”, s’ obzirom na to da nema još mnogo vremena za to. Ovo može biti i jedan od pozitivnih efekta trudnoće u ovom dobu, ali trebalo bi obratiti pažnju i na moguće komplikacije koje blizanačke trudnoće donose, a to su: visok pritisak (preeklampsija), prevremen porođaj i nerazvijenost beba.

Terapije vezane za plodnost

Ukoliko ste pokušavali više od 6 meseci da zatrudnite i nije vam pošlo za rukom, obratite se lekaru. Imajte u vidu da terapije koje su vezane za plodnost imaju sve manje učinka sa godinama i ne bi trebalo da ih odlažete. Svaka godina koju propustite predstavlja gubitak jajnih ćelija, kojih je sve manje i čiji kvalitet opada. Takođe, ukoliko niste uspeli da začnete tokom nekoliko meseci, nemojte odmah zaključivati da je u pitanju neplodnost, potrebno je pogoditi tajming (par dana pre ovulacije), naročito kod parova koji su stariji od 35. godina. Za slučaj da vam je ipak potrebna neka terapija, obavezno se posavetujte sa lekarom koji će odrediti da li ste kandidat za hormonsku terapiju, vantelesnu oplodnju i slično.

Moguće je zatrudneti i dobiti zdravo dete u starijem dobu

Ponovo ćemo se osvrnuti na ono što smo već naveli – nije nemoguće dobiti zdravu bebu nakon 35. godine, samo može biti teško. Koliko god ovi procenti izgledali strašno, veliki broj žena u ovom dobu ne doživi komplikacije tokom trudnoće i porođaja. Stručnjaci napominju da zdravlje osobe igra veliku ulogu i da bi trebalo obratiti pažnju na isto kako bi trudnoća bila što uspešnija. Ukoliko ste pušač, trebalo bi da ostavite cigare ako planirate da zatrudnite. Ovo isto važi i za alkohol i kofein. Korigujte svoju telesnu masu tako da niste ni gojazni, a ni mršavi. Potrudite se da se hranite što zdravije i da održavate formu. Redovno obavljajte sistematske preglede i radite nalaze krvi, kako biste se uverili da ste zdravi. Takođe, pre nego što zatrudnite, proverite da li imate neku seksualno prenosivu bolest i tretirajte je na vreme.